Coloana Fără Sfârșit, de la Târgu Jiu

Ministerul Culturii nu a alocat încă fondurile necesare pentru restaurarea operelor realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Este vorba de Coloana Fără Sfârșit, Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Aleea Scaunelor. Specialiștii s-au pronunțat deja în privința Coloanei Infinitului. Aceasta are nevoie de refacerea stratului de lac protector și de analiza modulelor care au căpătat în timp o nuanță mai închisă. Ministerul Culturii nu a alocat încă fonduri pentru restaurare, deși un gorjean este șef în instituție. Este vorba de secretarul de stat Mihai Gherghe, fost consilier local în municipiul Târgu Jiu. Acesta cunoaște foarte bine situația operelor lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, precum și faptul că autoritățile locale încearcă de mai mulți ani să facă rost de fonduri de la Ministerul Culturii pentru lucrările de reastaurare.

Festival de film documentar dedicat lui Constantin Brâncuși

Între timp, la Târgu Jiu continuă manifestările dedicate vieții și operei sculptorului Constantin Brâncuși. Astfel, un festival de film documentar dedicat sculptorului Constantin Brâncuși va avea loc vara aceasta la Târgu Jiu. Autoritățile locale au luat legătura deja cu cineaști pentru a se putea difuza filmele respective. „Brâncuși Film Festival“ este numele festivalului internațional de film documentar. Vor participa inclusiv autorii unora dintre filmele prezentate în cadrul manifestării artistice. Publicul va avea accesul gratuit la festival. Sculpturul Constantin Brâncuși a locuit la Târgu Jiu în perioada 1937 – 1938, când a supravegheat personal lucrările de construire a Ansamblului „Calea Eroilor“ din Târgu Jiu. De altfel, municipiul este cunoscut și sub numele Orașul lui Brâncuși.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.