Cireșele de la producător sunt mult mai ieftine decât la aprozar sau în supermarket

Speculanții din Gorj, și nu numai, fac profit în această perioadă din comercializarea cireșelor pe care le achiziționează direct de la producător. Cu toate că nu au plantații de cireși sau poate au câțiva pomi, comercianții reușesc să introducă pe piața din Târgu Jiu tone de cireșe la prețuri foarte mari. Producătorii din zona de deal și din zona submontană a județului Gorj vând cireșele la prețuri foarte mici, raportat la prețul final de pe piață. Cireșele ajung și la aprozar sau la supermarketuri. Creșterea de preț este de trei-patru ori mai mare, iar cel care contribuie în mod substanțial la profitul comerciantului care nu este producător este, desigur, cumpătorul. Acesta scoate bani frumoși din buzunar pentru a plăti un kilogram de cireșe.

De la 5 lei la 19-20 de lei!

Într-o zonă cu tradiție în cultivarea cireșilor, respectiv la Rugi, în comuna gorjeană Turcinești, fermierii culeg acum ultimele serii de cireșe, cele care se coc în luna iunie. Producția a fost afectată și, prin urmare, prețurile la producător sunt mai mari anul acesta decât anul trecut. Creșterea de preț se aplică însă pe tot lanțul, de la producător până când cireșele ajung în vitrine sau pe tarabe, în piețe. Anul trecut, kilogramul de cireșe de iunie se vindea la producător cu unu – doi lei, iar anul acesta kilogramul de cireșe se vinde la marginea livezii sau la poarta fermierului cu 5 lei. Oricum, cu mult mai puțin decât în piață sau în magazine, unde ajunge și la 19 – 20 de lei. Diferența de preț intră în buzunarul comerciantului. Acesta ar putea invoca cheltuielile de transport, însă distanța de la Rugi la Târgu Jiu este de aproximativ 15 kilometri. Așadar, cumpărătorii plătesc de patru ori mai mult pe cireșe la Târgu Jiu, cu toate că la 15 minute de mers cu mașina ar putea avea fructe mult mai ieftine. Producția de cireșe de la Rugi este afectată de ploile din ultimele săptămâni.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.