Acasă Local Gorj Cireșele la producător, de patru ori mai ieftine decât cele din piață

Cireșele la producător, de patru ori mai ieftine decât cele din piață

-

Speculanții din Gorj, și nu numai, fac profit în această perioadă din comercializarea cireșelor pe care le achiziționează direct de la producător. Cu toate că nu au plantații de cireși sau poate au câțiva pomi, comercianții reușesc să introducă pe piața din Târgu Jiu tone de cireșe la prețuri foarte mari. Producătorii din zona de deal și din zona submontană a județului Gorj vând cireșele la prețuri foarte mici, raportat la prețul final de pe piață. Cireșele ajung și la aprozar sau la supermarketuri. Creșterea de preț este de trei-patru ori mai mare, iar cel care contribuie în mod substanțial la profitul comerciantului care nu este producător este, desigur, cumpătorul. Acesta scoate bani frumoși din buzunar pentru a plăti un kilogram de cireșe.

De la 5 lei la 19-20 de lei!

Într-o zonă cu tradiție în cultivarea cireșilor, respectiv la Rugi, în comuna gorjeană Turcinești, fermierii culeg acum ultimele serii de cireșe, cele care se coc în luna iunie. Producția a fost afectată și, prin urmare, prețurile la producător sunt mai mari anul acesta decât anul trecut. Creșterea de preț se aplică însă pe tot lanțul, de la producător până când cireșele ajung în vitrine sau pe tarabe, în piețe. Anul trecut, kilogramul de cireșe de iunie se vindea la producător cu unu – doi lei, iar anul acesta kilogramul de cireșe se vinde la marginea livezii sau la poarta fermierului cu 5 lei. Oricum, cu mult mai puțin decât în piață sau în magazine, unde ajunge și la 19 – 20 de lei. Diferența de preț intră în buzunarul comerciantului. Acesta ar putea invoca cheltuielile de transport, însă distanța de la Rugi la Târgu Jiu este de aproximativ 15 kilometri. Așadar, cumpărătorii plătesc de patru ori mai mult pe cireșe la Târgu Jiu, cu toate că la 15 minute de mers cu mașina ar putea avea fructe mult mai ieftine. Producția de cireșe de la Rugi este afectată de ploile din ultimele săptămâni.

ȘTIRI VIDEO GdS

Afaceri de succes. TODOME îşi modelează viitorul în business cu fier forjat

Gazeta de Sud. Împlinim 25 de ani. Spunem povestea a 25 de firme. În acest an, pe 15 martie, cotidianul Gazeta de Sud împlineşte 25 de ani de când primul număr al ziarului a văzut lumina tiparului. Cu această ocazie, oferim oportunitatea ca 25 dintre cei mai fideli colaboratori ai Gazetei de Sud din mediul de business să se prezinte în paginile ziarului.

Craiova. Primul club de programare pentru elevii cu deficienţe de auz

Ford Motor Company Fund - latura filantropică a companiei Ford - împreună cu Fundaţia „Light into Europe“ au înfiinţat, la Liceul Tehnologic „Beethoven“ din Craiova primul club de coding (programare - n.r.) pentru elevii cu deficienţe de auz. 50 de elevi cu nevoi speciale vor învăţa programare, prin metoda Scratch, populară în Marea Britanie.

Busturile coclite din centrul Craiovei, scandal naţional

Reamplasarea busturilor personalităţilor, săptămâna trecută, de către primărie, în zona Teatrului „Marin Sorescu“ din Craiova, a iscat mare vâlvă. Scandalul a...

Calitatea aerului din Gorj, sub lupa autorităților

Consiliul Județean Gorj a întocmit Raportul privind stadiul realizării măsurilor cuprinse în Planul de menținere a calităţii aerului în județul Gorj, 2019...