16.4 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii, în luptă pentru faza națională a concursului „Sanitarii pricepuți“

Elevii, în luptă pentru faza națională a concursului „Sanitarii pricepuți“

În 2019, este din nou rândul elevilor de gimnaziu să arate ce pot, când vine vorba de acordarea primului ajutor, faza județeană a concursului „Sanitarii pricepuți“, organizat de Crucea Roșie Olt, desfășurându-se joi, 6 iunie.

Concursul național „Sanitarii pricepuți“ se organizează anual și este destinat elevilor interesați să învețe manevrele de prim ajutor. Se susține alternativ pentru gimnaziu și liceu, în acest an venind rândul elevilor de gimnaziu, care la faza județeană s-au adunat în sala de sport a Colegiului Național „Radu Greceanu“. Spre dezamăgirea organizatorilor, obișnuiți cu multe echipaje în concurs (la faza județeană de anul trecut au fost zece) s-au înscris doar două echipaje, ambele din Slatina, de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu“, respectiv Colegiul Național „Radu Greceanu“.


„Acest concurs îl organizăm în fiecare an. Anul acesta participă elevi de gimnaziu. Din fericire pentru noi, avem și un echipaj care a mai fost la o etapă națională, asta înseamnă că se întorc cu experiența unui concurs puternic. Vom vedea dacă și-au însușit manevre noi și cunoștințe teoretice“, a declarat directorul filialei Olt a Crucii Roșii, Simona Capisizu, care a subliniat, de asemenea, câștigul participării elevilor de la vârste mici la astfel de acțiuni. „Dacă pregătirea se face la vârste mici, ca adult le va fi mai ușor, îndemânarea se va crea deja de la vârste timpurii, vor fi siguri pe ei“, a mai spus Capisizu.
Concursul a avut două probe: una teoretică, cei cinci membri ai echipajului având de răspuns la câteva întrebări, și proba practică, cea care pune de obicei probleme și face diferența între echipaje.


Câștigători ai etapei județene, pentru al șaselea an la rând, au fost desemnați elevii Colegiului Național „Radu Greceanu“, aceiași care au reprezentat județul și în urmă cu doi ani, în aceeași componență, pe atunci fiind elevi în clasa a VI-a. Adversarii lor au fost elevi de clasa a VII-a, pasionați de biologie, dar care fac performanță și la alte discipline, fiind olimpici la fizică, chimie etc.
Implicați în pregătirea elevilor pentru acest concurs sunt în principal profesorii de biologie, care o fac voluntar. Visul oricărui echipaj este să ajungă la faza națională, o experiență unică, spun cei care au participat și care descriu concursul drept unul care reconstituie extrem de fidel situațiile reale, gradul de dificultate fiind deosebit de ridicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS