7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiect pentru reabilitarea adevăratei case în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși

Proiect pentru reabilitarea adevăratei case în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși

Adevărata casă în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuși a fost preluată de Primăria Peștișani și a fost introdusă în domeniul privat al comunei. Se intenționează conservarea elementelor din lemn care au mai rămas din imobilul aflat în satul Hobița. Este vorba de câteva bârne din lemn și alte materiale care mai pot fi recuperate. Cosmin Pigui, primarul din Peștișani, a precizat că se fac demersuri pe lângă șefii Consiliului Județean Gorj pentru a prelua și Casa Muzeu, cunoscută publicului din țară și din străinătate. Aceasta nu este însă casa în care s-a născut Brâncuși, ci doar un spațiu de vizitare, amenajat în perioada comunistă. Cosmin Pigui a mai declarat că este nevoie să existe o singură casă memorială. Primarul crede că va primi un răspuns favorabil la solicitarea trimisă Consiliului Județean. Este nevoie de realizarea unui proiect unitare, pentru a se putea primi finanțare din bugetul național sau de la Uniunea Europeană, după cum a afirmat primarul din Peștișani.

Proiect realizat de specialiști

Primarul din Peștișani, Cosmin Pigui, a precizat că proiectul privind o casă muzeu dedicată lui Constantin Brâncuși la Hobița va fi realizat de specialiști în domeniu. Edilul a precizat că a purtat discuții în acest sens la Ministerul Culturii și la Comisia Națională a Monumenelor. Este însă nevoie de un spațiul unde să fie amenajat viitorul imobil. Cheltuielile cu proiectarea vor fi asigurate din bugetul primăriei. Instituția nu deține însă terenul pe care se află Casa Muzeu „Constantin Brâncuși“. Există varianta ca vechile bârne rămase să poată să fie integrate în clădirea actuală sau așezate în alt spațiu în apropiere. Soluția adecvată va fi identificată de specialiști, mai spune Pigui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS