11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIosif, elevul a cărui poveste s-a stins în mare

Iosif, elevul a cărui poveste s-a stins în mare

În urmă cu câteva luni părăsea comuna Şovarna din Mehedinţi pentru a merge la Craiova, la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“. Era drumul care trebuia să îl ducă spre o carieră militară, iar în acest sens s-a pregătit intens. A reuşit să fie printre cei mai buni, dacă nu chiar cel mai bun elev al colegiului dintre elevii de clasa
a IX-a, după cum spun profesorii. Rezultatele sale de la clasă au făcut să fie selectat pentru a participa la o şcoală de vară, care promova performanţa în învăţământul militar. 28 mai a fost prima zi a acestei şcoli de vară de la Constanţa şi ultima pentru Iosif-Corneliu Mitroi, elevul Colegiului Militar Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. A intrat în mare şi acolo povestea lui s-a stins. La doar 16 ani.

Ambiţios şi dornic să urmeze o carieră militară, Iosif-Corneliu Mitroi, elevul Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova, a lăsat în urmă locurile copilăriei dintr-o comună din Mehedinţi şi a început viaţa de licean, în toamna anului trecut. A fost admis la liceu cu media 8.41. Deşi se spune că primul an de liceu este şi cel mai greu, Iosif a ajuns să fie unul dintre cei mai buni elevi de clasa a IX-a. Astfel a fost selectat să participe la Şcoala de Vară organizată, în perioada 28 – 31 mai, la Constanţa, de Direcţia Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale. De fapt, cele câteva zile pe care avea să le petreacă la malul mării erau şi o formă de recompensă pentru elevul care se apropia de finalul primului an de liceu având rezultate excepţionale. A pornit la drum cu încă patru colegi de liceu la fel de buni şi cu un profesor însoţitor. „La Şcoala de Vară, organizată de Direcţia de Informare şi Relaţii Publice a Ministerului Apărării Naţionale, participau elevi din toate instituţiile militare de învăţământ. Erau selectaţi cei mai buni elevi în diverse domenii, din instituţiile militare de învăţământ din ţară. De la fiecare instituţie de învăţământ militar erau câte cinci elevi. De la Colegiul Militar din Craiova participau elevi din diverşi ani de învăţământ“, a precizat Ioana Lădaru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.
Astfel de şcoli de vară sunt pentru elevii de la liceele militare şi un suport informaţional pentru orientare în carieră. „Elevii Colegiului Militar participă până în clasa a XI-a la tot felul de activităţi de consiliere şi orientare profesională pentru ca, la începutul clasei a XII-a, când se fac opţiunile pentru academiile militare, să ia o hotărâre în cunoştinţă de cauză. Şcoala de vară oferă posibilitatea participanţilor de a realiza schimburi de experienţă şi de a dezvolta cunoştinţele fundamentale şi abilităţile de leadership. Acum ei se familiarizau cu problematica domeniilor de activitate din forţele navale“, a mai spus purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova.

Era primit cu aplauze de colegi

Prima zi a Școlii de Vară de la Constanţa, 28 mai, a fost pentru Iosif ultima zi din viață. O plajă din Mamaia avea să fie ultimul loc unde liceanul de clasa a IX-a a fost văzut în viaţă. Marea l-a învăluit în valurile ei şi nu a mai fost de găsit, până joi dimineaţă, când trupul său a ajuns în apropiere de Năvodari. Avea doar 16 ani şi multe vise care au fost spulberate. Era în primul lui an de licean, având ca specializare matematică-informatică, dar şi multe alte aptitudini. „Era un copil cu rezultate deosebite la învăţătură şi cu foarte multă implicare, inclusiv în proiectele şi activităţile extracurriculare. A fost la faza judeţeană a olimpiadei de religie şi a obţinut premiul I şi s-a calificat la olimpiada naţională de religie, şi acolo a obţinut un punctaj foarte bun. Avea aptitudini artistice, cânta la chitară, dar şi cu vocea şi făcea parte din corul Colegiului Naţional «Tudor Vladimirescu»“, a povestit Ioana Lădaru, purtătorul de cuvânt al Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. Era cunoscut de elevii colegiului pentru aptitudinile sale artistice. Îl primeau cu aplauze de fiecare dată când urca pe scenă sau cânta în companie sau în foişorul din curtea şcolii.
Povestea lui Iosif s-a stins. „Un suflet preschimbat în înger ne privește acum de unde marea se uneşte cu cerul. Valurile nemiloase ale mării au zdrobit în vârtejul lor speranțele unui tânăr pandur, abia când începuse să descopere puterea visului frumos. Au stins povestea unui suflet pur, unindu-l cu eternitatea“, sunt cuvintele de pe pagina de facebook a colegiului. Profesorii, dar şi colegii lui Iosif au rămas în amintire cu imaginea zugrăvită în cuvinte de preţuire: „Chipul lui luminos zâmbea a bine, a frumos, a iubire. Generozitate, optimism, simplitate, sinceritate, inocență. Noblețe. Acesta a fost copilul, elevul, colegul și prietenul nostru special, Iosif“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS