10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrindina a făcut prăpăd în culturile agricole din Dolj

Grindina a făcut prăpăd în culturile agricole din Dolj

Grindina care a căzut marţi în sudul judeţului Dolj a făcut prăpăd în culturile agricole ale fermierilor, care în aceste zile îşi inventariază pagubele. 21 de localităţi au fost afectate de căderile de gheaţă. Acestea sunt: Afumați, Băilești, Bârca, Bistreț, Calafat, Caraula, Cârna, Catane, Cetate, Ciupercenii Noi, Giubega, Giurgița, Măceșu de Sus, Maglavit, Moțăței, Negoi, Perișor, Rast, Segarcea, Sopot, Urzicuța. „Din punct de vedere al pagubelor, nu avem un raport în acest sens. O comisie formată din reprezentanţi ai ISU şi ai Direcţiei pentru Agricultură se va deplasa în localităţile afectate şi va evalua pagubele“, au spus reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj.
Deocamdată, evaluările se fac la nivel local. „Acum se fac procesele-verbale de constatare a pagubelor. La săteni, legumele cultivate în câmp au fost compromise în proporţie de 70 la sută“, a spus primarul din Catane, Marius Dinulescu.
În Bârca, suprafeţele agricole au fost afectate în proporţie de 20 la sută. „Au fost câteva suprafeţe afectate, în funcţie de cum a venit norul. Din estimări, este vorba de 20 la sută din suprafaţa agricolă a comunei, în special de cultură mare. Nu avem legume în câmp. În această perioadă, suntem pe teren pentru a face evaluări“, a spus Cristinel Urtilă, primarul comunei Bârca.
Prăpăd a fost şi în Calafat, unde grindina a fost cât oul. „Pe zona intravilană s-a distrus tot ce era în grădinile oamenilor, inclusiv solarii. Au fost afectate maşini, acoperişuri de fântâni care erau din sticlă, câteva acoperişuri unde ţigla era foarte veche. În cele trei sate aparţinătoare – Basarabi, Golenţi, Ciupercenii Vechi – sunt oameni care trăiesc numai din legumicultură, iar grădinile au fost distruse în totalitate. A fost o grindină cât oul, care a ţinut destul de mult. A fost o grindină fără ploaie, atipică“, a spus Leontin Afrenie, viceprimarul din Calafat.
Potrivit Direcţiei Agricole Dolj, în cadrul sistemelor antigrindină s-au lansat 109 rachete în Cerăt, Vârvor, Radovan, Drănic și Dâlga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS