21.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljSute de firme, dizolvate în Oltenia

Sute de firme, dizolvate în Oltenia

Din toată Oltenia, în Dolj au fost cele mai multe firme dizolvate, atât pe trimestrul I din 2018, cât şi în 2019.

Zilele trecute, GdS prezenta statisticile cu sutele de firme radiate în Oltenia în primele luni ale anului 2019, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2018. Astăzi vom arăta numărul de firme dizolvate în aceeaşi perioadă, cu precizarea că dizolvarea este o situaţie premergătoare lichidării şi radierii unei firme din Registrul Comerţului.
Pe primele trei luni ale anului 2019 au fost dizolvate 734 de firme din Oltenia, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 196 de firme, pe primul trimestru din 2018 alegând să fie dizolvate 930 de entităţi economice.
Cele mai multe dintre cele dizolvate anul acesta au fost din judeţul Dolj, unde au fost desfiinţate prin dizolvare 264 de firme. A urmat judeţul Vâlcea, în care 172 de firme au ales calea desfiinţării prin dizolvare în primul trimestru al anului. În Olt s-au dizolvat 145 de firme, tot pe primele trei luni ale acestui an.
În Mehedinţi a fost cel mai mic număr de firme dizolvate anul acesta, respectiv 47 de entităţi.

Doljul, „campion“ la dizolvări şi anul trecut

În perioada ianuarie-martie 2018, din cele 930 de firme dizolvate în Oltenia, cele mai multe au provenit tot din Dolj, respectiv 471. Astfel că mai mult de jumătate din societăţile dizolvate în Oltenia, în perioada analizată din 2018 provin din judeţul Dolj. Explicaţia pentru valul de dizolvări din prima parte a anului trecut ar putea fi aceea că au fost firme care nu au prins finanţări pe programul Start-up Nation sau care nu au reuşit să ducă la capăt proiectele asumate pe acel program, astfel că proprietarii au cerut dizolvarea firmelor lor. Multe dintre firme au fost create special pentru respectivul program. Mai poate fi vorba despre firme fără activitate, de care proprietarii vor să scape, precum şi de firme ai căror asociaţi nu mai doresc să figureze ca fiind deţinătorii anumitor societăţi.
După dizolvare, se pot face demersurile legale pentru lichidare şi radiere. Multe firme dintre cele dizolvate au ajuns să fie radiate ulterior din Registrul Comerţului, deci, pur şi simplu să nu mai existe.
Tot anul trecut, pe primul trimestru au fost dizolvate 160 de firme din Vâlcea, 118 în judeţul Olt, 116 în Gorj şi 65 în Mehedinţi.

Dizolvarea voluntară, la cererea asociaţilor

Dizolvarea voluntară a unei firme din categoria SRL-urilor (societăţi cu răspunde limitată) poate apărea atunci când asociaţii decid acest lucru. Pentru a dizolva şi lichida patrimoniul unei firme este necesară hotărârea asociaţilor. Aceștia decid şi cum se împarte patrimoniul comun, activele şi se stabilesc detaliile privind achitarea debitelor, dacă există.
Atunci când o firmă are un singur asociat, acesta decide dizolvarea societăţii şi trebuie să înregistreze la Registrul Comerţului cererea de dizolvare şi de lichidare a patrimoniului.
Dacă o firmă are datorii sub pragul de intrare în insolvenţă (sub 40.000 de lei), atunci datoriile sunt preluate de asociaţi. După ce parcurge etapa dizolvării, firma poate trece către radiere. Dacă datoriile sunt mai mari de 40.000 de lei, societatea poate intra în insolvenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS