8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTurism electoral la Craiova şi Işalniţa

Turism electoral la Craiova şi Işalniţa

La unele secţii de votare din Craiova, prezenţa la vot pe listele suplimentare era foarte numeroasă, ieri, în jurul prânzului. La o secţie din Craioviţa Nouă, mai mult de jumătate dintre cei care şi-au exprimat votul veniseră din alte localităţi să voteze la Craiova. Iată din ce comune au venit să voteze în Bănie şi cum au motivat unii oameni votul în afara localităţii de domiciliu.

Încă de la primele ore ale dimineţii, datele prezentate în timp real de Biroul Electoral Central arătau o prezenţă exagerat de mare pe listele suplimentare din Dolj, la câteva secţii din Craiova. Până la ora 10.30, votaseră pe listele suplimentare zeci sau sute de persoane din afara muncipiului. La o secţie din Craioviţa Nouă, situaţia era paradoxală, la acea oră a dimineţii: erau mai multe persoane pe listele suplimentare decât pe listele permanente, adică votaseră mai multe persoane din afara muncipiului decât persoane cu domiciliul în Craiova, arondate acelei secţii. Preşedintele secţiei a recunoscut că cetăţenii din afara Craiovei veniseră în grupuri să voteze toţi la acea secţie.
Înainte de ziua alegerilor se zvonise că un anumit partid şi-ar mobiliza electoratul să vină să voteze la Craiova, pentru a ridica scorul electoral al acelui partid pe municipiu.

La Liceul „Bibescu“ din Craiova, peste jumătate din votanţi erau pe listele suplimentare

Până la orele prânzului, la o secţie din Craioviţa Nouă, mai mult de jumătate din numărul votanţilor erau înscrişi pe listele suplimentare. Majoritatea celor înscrişi pe aceste liste veniseră din diverse comune din judeţ, precum şi din alte judeţe. Zeci de oameni din câteva comune au ajuns la aceeaşi secţie de votare din Craiova, să îşi exprime votul. La Secţia nr. 102, organizată la Liceul Tehnologic „George Bibescu“, la ora 10.50, „din cei 213 votanţi pentru europarlamentare, 115 au votat pe listele suplimentare pentru europarlamentare. De asemenea, 27 sunt pe listele suplimentare pentru referendum. Au justificat că nu mai ajung în localitatea de domiciliu, că au fost la eveniment în Craiova şi că nu se mai întorc în localitatea de domiciliu, la secţiile unde sunt arondaţi. Cei mai mulţi au fost din Goieşti, Şimnicul de Sus şi Bratovoieşti. Au fost câteva grupuri (din acele localităţi – n.r.). Restul mai sunt din Zărneşti, două persoane, alte câteva persoane din judeţul Prahova, din Gorj, Mehedinţi, dar cei mai mulţi au fost din cele trei comune, Goieşti, Bratovoieşti şi Şimnicu de Sus. Unii au mai motivat că au locuinţe în Craiova, că nu s-au mai dus în localitatea de domiciliu până la ora 21.00 şi au rămas aici să voteze. Suntem şi prima secţie de votare din incintă şi nu mai trec mai departe cei care vin să voteze pe listele suplimentare, se opresc la noi. Noi suntem obligaţi să îi înscriem pe listele suplimentare“, a declarat preşedintele secţiei de votare, Maria Elena Presacar.
Şi la Secţia 101 de la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ votaseră 46 de persoane pe listele suplimentare, din cele 172 care îşi exercitaseră dreptul de vot pentru europarlamentare până la ora 10.54, conform celor declarate de Lorela Spânu, preşedintele secţiei de votare, care a spus: „Cei mai mulţi de pe listele suplimentare au venit de la Coţofeni (Dolj – n.r.) şi Cocorova (Mehedinţi – n.r.)“.
La referendum votaseră 102 persoane.

Alţi votanţi pe listele suplimentare, în Craioviţa Nouă

La Secţiile de votare 88-91, deschise la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski“, cozile se întindeau pe holurile unităţii de învăţământ. „Am venit să votez pentru a pune alţii în locul ăstora. Ăştia au luat suficient. Să vină alţii în locul lor şi să facă lucruri bune. Oameni care să ştie să comunice şi să se pună în pielea mea“, a spus Nataşa Văsii, care stătea lângă mai mulţi tineri, la coadă, pentru a-şi exprima opţiunea de vot.
„Este datoria noastră de cetăţi să ne exprimăm votul. De fiecare dată mergem la vot“, a spus Marius, un tânăr care şi-a exprimat ieri votul pe listele permanente.
Trei persoane din Şimnicul de Sus au spus de ce au venit la Craiova să voteze. „Nu contează că am venit din altă localitate. Aşteptăm cam ce aşteaptă românul, adică o viaţă mai bună. Un trai mai bun. Referendumul este o cheltuială de bani în plus. Nu am votat la Şimnic pentru că am treabă în oraş şi ajung târziu acasă. Aşa, pedepse sunt cu duiumul. Este o aberaţie a unora care conduc ţara după bunul plac“, a spus Dan Pârvu, care a venit din Şimnic cu sora sa şi cu copilul ei.
La Secţia 92 din Craioviţa Nouă, din 238 de votanţi, câţi îşi exprimaseră votul la ora 11.00, pe listele suplimentare votaseră 45 pentru europarlamentare şi 18 pentru referedum. Mulţi veniseră din apropierea oraşului, „de la Melineşti, de la Izvoare. Au venit şi de la Perişor şi Calafat. Am avut şi de la Bucureşti. Au fost şi din Balş, şi din Slatina“, a precizat preşedintele Secţiei de votare 92 din Craioviţa Nouă.
„Au votat 233, dintre care 43 sunt pe liste suplimentare. Au votat aici din Vâlcea, Caraş-Severin, Olt şi din Dolj“, a declarat locţiitorul preşedintelui Secţiei de votare 90 din Craiova.
„Au votat 219 până la această oră, din care 23 sunt pe liste suplimentare. Au fost din Olt şi din comunele Malu Mare, Panaghia, Calopăr“, a spus preşedintele Secţiei de votare 89 de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova.
La o altă secţie din Craioviţa Nouă, preşedintele a spus: „Am 23 pe liste suplimentare. Sunt din afara Craiovei, din Olt şi Bucureşti“.
Întrebat ce l-a determinat să voteze, un tânăr a declarat: „Am venit să votăm pentru că dreptul la vot este dreptul suprem al democraţiei. Absenţa de la vot înseamnă lipsă de bun-simţ şi înseamnă să ne lăsăm conduşi de cine vrea şi cum vrea, şi de aceea votăm la tot ce se votează astăzi, deci şi la referendum“, a spus Mihai, de 40 de ani. „Vom vota şi la referendum. O să votăm, pentru că este dreptul nostru“, a declarat Ionuţ, de 37 de ani.

Multe persoane pe listele suplimentare şi la Işalniţa

La Işalniţa, comună de lângă Craiova, erau cozi imense la vot. Sute de persoane erau trecute pe listele suplimentare.
„Aproximativ 200 de persoane pe listele suplimentare pentru europarlamentare şi 70 pe listele suplimentare pentru referendum. Sunt din Dolj, Olt şi Gorj cei care au fost pe liste suplimentare. Cu urna mobilă, sunt 76 de persoane care nu se pot deplasa. Au buletine, au adeverinţe de la medic că nu pot fi deplasate“, a spus preşedintele Secţiei nr. 381 din Işalniţa.
Chiar în timp ce redactorii GdS se aflau la Işalniţa, în curtea şcolii unde au fost organizate secţiile de votare, o doamnă cu o rochie imprimată cu mulţi trandafiri s-a adresat primarului din Işalniţa, Ovidiu Flori, întinzându-i mâna într-un salut cordial: „Bună ziua, domnule primar! Mi-am făcut datoria! Am venit să votăm la dumneavoastră“. Tânăra s-a prezentat spunându-i primarului cum se numeşte, dar nu a spus şi din ce localitate venise.
La Secţia 382 din Işalniţa erau înregistrate 84 de cereri pentru urna mobilă. În total, la Işalniţa fuseseră înregistrate 160 de cereri pentru folosirea urnei mobile pentru persoane care nu se pot deplasa.

Unii au votat la referendum, alţii au refuzat

Redactorii GdS au stat de vorbă cu persoane care au votat şi la referendum, precum şi cu persoane care au refuzat cele două buletine de vot cu întrebările. „Bineînţeles că voi vota şi la referendum, pentru că vreau dreptate. Eu întotdeauna am avut un simţ al dreptăţii, mai ales că am făcut trei ani la Facultatea de Drept“, a spus Nataşa Văsii.
Întrebat dacă votează şi pentru referendum, un tânăr care ţinea un copil în braţe, aşteptând pe hol să îi vină rândul în secţia de votare, a spus: „Categoric! Voi vota şi pentru referendum. Motivaţia este aceea că sperăm la ceva mai bun pentru ţara noastră. Tocmai de aceea am mers la vot“, a spus Marius.
„Votăm tot! Avem aşteptări să trăim mai bine, pensii, salarii, drumuri. La referendum nu ne băgăm. Am înţeles întrebările, dar nu am înţeles nişte treburi. Eu cred că acest referendum va pica. Nu este în regulă ce a făcut preşedintele. E bine că l-a pus acum şi nu a mai cheltuit nişte bani în plus“, a declarat Stan Iacob, votant în vârstă de 70 de ani, care şi-a exprimat votul la Şcoala Gimnazială „Alexandru Macedonski“ din Craiova.
Întrebaţi dacă au înţeles întrebările de la referendum, doi tineri care votau în Craiova au spus: „Sigur, se cere dacă vrem să îi scăpăm de puşcărie sau nu. Asta îmi dă mie de înţeles“, a spus o tânără de 19 ani.
„Am votat ca să fie mai bine. Noi vrem mai bine. Votăm şi la referendum. Trebuia să pună întrebările simplu, pe înţelesul ţăranului. S-ar putea să treacă pentru că sunt mulţi contra altora. Sunt toţi o apă şi un pământ! La fiecare partid este unul care nu trebuie. Să se ducă acasă“, a spus Victor Pătranu, votant din Işalniţa.
„Este proastă organizarea. Este coadă să stai aici. Votez din ‘90. Aştept de zece minute şi nu am ajuns să votez. Nu am stat niciodată atât de mult. Aşa au organizat ei, ca să nu se voteze la referendum. Este organizare cât se poate de proastă şi scopul este să ne enervăm, să nu votăm referedumul. Am priceput, dar, dacă este cazul, stau până deseară ca să votez“, a spus Eugenia, care a votat la Liceul Tehnologic „George Bibescu“ din Craiova.

Foarte multe persoane pe liste suplimentare şi cu urna mobilă, la Dolj

La ora 17.00, conform datelor prezentate în sistem real de Biroul Electoral Central, în Dolj votaseră pe liste suplimentare 31.841 de persoane, din totalul de 199.502 care îşi exprimaseră dreptul de vot până la acea oră. Doljul ocupa un loc fruntaș pe ţară, după numărul de persoane care au votat pe listele suplimentare.
La aceeaşi oră, îşi exprimaseră votul în urna mobilă 1.513 persoane din Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS