5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au votat în număr mare la alegerile europarlamentare

Gorjenii au votat în număr mare la alegerile europarlamentare

Aproape 300.000 de gorjeni au fost aşteptaţi la urne duminică, pentru a participa la alegerile europarlamentare şi la referendum. Vremea a fost bună şi alegătorii cu drept de vot s-au trezit devreme, în special în mediul rural, pentru a merge la secţiile de votare. Orăşenii au ieşit puţin mai târziu la vot şi au mai echilibrat din procente în ceea ce priveşte prezenţa la urne. Astfel, prezenţa la urne la ora 9.00 a fost de 3,57% (peste 10.700 de alegători cu drept de vot) la europarlamenare şi 2,57% (peste 7.700 de persoane cu drept de vot) la referendum. Prezența la vot în cel mai izolat sat din județul Gorj a fost de peste 16% la ora 9.00. În localitatea Cerna Sat, pe listele electorale au fost 50 de alegători. Toţi au dorit să meargă la vot cât mai devreme. O prezență mare s-a înregistrat de dimineaţă şi în localitatea Pârâu de Vale, comuna Godinești, de aproape 14%, dar și în satul Timișeni, din comuna Fărcășești, unde prezența se apropia de 10%, la ora 9.00. De asemenea, la ora 11.00, votaseră 10,83% dintre alegători la alegerile europarlamentare şi 7,68% la referendum.

Acuzaţii de turism electoral

Incidente electorale majore nu au fost sesizate. La Motru, primarul Gigel Jianu a acuzat prezenţa unui număr mare de alegători pe listele suplimentare, la secţiile de votare din oraş. „Reprezentanții unui partid, şefi de cariere şi ingineri la CEO, îşi duc la îndeplinire planul stabilit în urmă cu două sătămâni, acela de a aduce la Motru votanţi din alte localităţi învecinate, lucru care se şi întâmplă. Am vorbit cu o parte dintre cei care au votat pe listele suplimentare şi au recunoscut că au fost obligaţi de şefi să vină să voteze la noi, fiecare într-o anumită secţie. Asta este cheia lor de control“, a declarat Gigel Jianu, edilul din Motru.
De asemenea, USR Gorj a depus o plângere la Biroul Electoral Județean împotriva primarului comunei Plopșoru, Petre Grigorie. Acesta ar fi luat buletinul de vot model din secția de votare pentru a face o copie după el. Totodată, doi cetățeni au fost sancționați de polițiști pentru apelare nejustificată la numărul unic de urgență, după ce au sesizat aspecte nereale, legate de procesul de votare.

Parlamentarii, prezenţi la urne

Senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru, a fost prezent la urne la ora 10.00. Acesta a venit să voteze alături de soţie, la școala din Vădeni: „Am votat cu mare încredere pentru echipa cea mai bună, pentru că este o echipă profesionistă, care are în componență adevărați români. Colegii mei de pe lista de candidați pentru Parlamentul European știu să respecte România și poporul român și am încredere că nu se vor abate de la acest deziderat“, a declarat Florin Crâciumaru, care a venit la urne alături de soţie. Şi deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a votat înainte de ora prânzului: „La europarlamentare am votat cu mare speranţă că, în Parlamentul European, cel mai puternic partid românesc, care este afiliat la cea mai puternică familie europeană, va putea aduce foarte multe lucruri bune pentru România şi concrete, aşa cum a făcut-o şi până acum, şi vom avea o Românie mai puternică şi mai mult luată în seamă în Parlamentul European, şi asta e posibil numai dacă acolo ajung europarlamentari serioşi, competenţi, care au demonstrat şi până acum că au activitate susţinută. De asemenea, pentru referendum am votat la ambele întrebări şi am votat cu speranţa că, în România, justiţia va rămâne independentă şi românii vor conştientiza că trebuie să se prezinte la vot şi trebuie să lupte, şi să luptăm toţi pentru ca România să rămână ancorată în parcursul ei proeuropean, pro-NATO, şi să nu cotim către Rusia“, a spus Dan Vîlceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS