Acasă Local Dolj Maria Schutz rămâne cu 11 ani şi jumătate de închisoare

Maria Schutz rămâne cu 11 ani şi jumătate de închisoare

-

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, să respingă o cale extraordinară de atac formulată de femeia de afaceri Maria Schutz, condamnată definitiv la 11 ani şi şase luni de închisoare în două dosare penale.

Fost consilier judeţean din partea PSD Dolj, Maria Schutz a fost condamnată definitiv în primul dosar, în toamna anului 2015.
În acest prim dosar, anchetatorii au reţinut că, în octombrie 2002, Maria Schutz a cumpărat acţiunile SC Orser SA Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS), prin firma Worldser Ţuglui. În urma anchetei s-a stabilit că Worldser Ţuglui a câştigat licitaţia, deşi oferise un preţ pe acţiuni mai mic decât cel al contraofertantului. Firma a promis că va realiza un program de investiţii din surse proprii de peste două milioane de dolari în doar doi ani, lucru care nu s-a mai întâmplat. Ulterior, deşi Maria Schutz nu realizase investiţiile asumate prin contract, Corneliu Popa, directorul ADS, cu sprijinul lui Mihai Ciobanu, director în cadruL ADS, a încheiat un act adiţional prin care a prelungit la cinci ani termenul de realizare a investiţiilor. În final, serele au fost vândute către SC Gini Transcom SRL Craiova, firmă controlată de aceeași Maria Schutz. Procurorii au mai stabilit că şi privatizarea Sere Codlea SA Braşov a fost făcută după aceeași „rețetă“ păguboasă.
Pe 21 septembrie 2015, Maria Schutz a fost condamnată definitiv la zece ani de închisoare pentru infracțiunile comise, iar Popa și Ciobanu s-au ales cu câte șase ani de închisoare. Sentinţa a fost dată de Curtea de Apel Oradea.
În plus, în acest dosar, atât Maria Schutz, cât și Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu, împreună cu Worldser Ţuglui, au fost obligați să achite ADS suma de 3.100.882 de dolari drept despăgubiri civile pentru privatizarea Orser SA. De asemenea, Maria Schutz a fost obligată să achite prejudiciul adus statului, în total suma de 54.911.874 de lei.

Condamnată definitiv şi la Curtea de Apel Craiova

În septembrie 2014, aceeaşi Maria Schutz a fost trimisă în judecată în alt dosar, în care a fost acuzată că a obținut pe nedrept, prin firma SC Izamar SRL, fonduri europene în valoare de 919.473 de lei.
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut că, în cursul anului 2008, Maria Schutz „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică, să semneze, în calitate de administrator al SC Izamar SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC Izamar SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“.
În toamna anului trecut, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Maria Schutz a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare, iar după contopirea cu pedeapsa de zece ani primită în 2015, inculpata a fost condamnată definitiv la 11 ani şi jumătate. Judecătorii craioveni au admis acţiunea APIA şi au obligat inculpaţii Maria Schutz şi Ionică Bădoi să achite, alături de SC Izamar SRL, suma totală de 1.056.715 lei, plus penalităţile şi majorările de întârziere.

Contestaţie în anulare respinsă de instanţă

La începutul acestui an, Maria Schutz a formulat contestaţie în anulare, o cale extraordinară de atac împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova. Acţiunea a fost înregistrată tot pe rolul Curţii de Apel Craiova, care s-a pronunţat ieri. Judecătorii craioveni au respins acţiunea formulată de Maria Schutz, aşa că aceasta rămâne cu pedeapsa stabilită de aceeaşi instanţă în octombrie 2018.
„Respinge contestaţia în anulare ca nefondată. Obligă contestatorul la plata sumei de 300 lei cheltuieli judiciare către stat. Definitivă“, se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS