22.3 C
Craiova
duminică, 26 iunie, 2022
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „Frăţia“ se întoarce la Parchet

Dosarul „Frăţia“ se întoarce la Parchet

Pe 18 noiembrie 2016, anchetatorii au cerut și obținut arestarea preventivă a doi dintre inculpații din acest dosar

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au hotărât să restituie procurorilor dosarul „Frăția“, în care au fost trimiși în judecată 13 inculpați, printre care se numără craiovenii Gigel Roşianu, Gigi Vadik Zavera, zis Gigioc, Marian Irinel Coandă, zis Charlie, și Marian Vlădescu. Pe scurt, judecătorii le cer anchetatorilor să refacă rechizitoriul în cazul a şapte dintre inculpaţi, trimişi în judecată încă din vara anului 2017.

Dosarul privind infracțiunile ce ar fi fost comise în ultimii ani de membrii grupării „Frăţia“ din Craiova a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj în august 2017, iar de atunci a rămas în procedură de cameră preliminară.
În acest dosar, în care au fost deferiți justiției 13 inculpați, procurorii doljeni susțin că au probat 16 conflicte stradale în care au fost implicați în ultimii ani membri sau lideri ai grupării „Frăția“, ultimul fiind cel din noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2016, dintr-un local din centrul Băniei. După acest ultim scandal au și fost făcute primele rețineri, ocazie cu care Vadik Gigi Zavera, Ioneluș Cimpoeru, Alexandru Băloiu, Florinel Barbu, Sorin Flutur, Cantemir Mitre și Cristian Vlăescu au fost acuzați de comiterea unor infracțiuni cu violență, de la tentativă de omor și complicitate la tentativă de omor, până la constituirea unui grup infracţional, tulburarea ordinii şi liniştii publice și folosirea fără drept de obiecte periculoase. Procurorii doljeni au reținut că, în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, inculpații au provocat scandal într-un bar de pe strada A.I. Cuza, în urma căruia Cristian Marian Vlădescu și Vadik Gigi Zavera au fost răniți, dar și că faptele comise de inculpați „constituie o acţiune de represiune, un act de vendetă voit exemplificator pentru ceilalţi membri ai grupării, întrucât agresorii au ales un loc public pentru manifestarea lor violentă, în zona centrală a oraşului“. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au continuat cercetările, în urma cărora au pus sub acuzare 13 inculpați, printre care se mai numără Marian Irinel Coandă, zis Charlie, Grigore Băloiu, Cantemir Ştefan Mitre, Ion Ilie și Gigel Roșianu. În acest dosar a fost inculpat și Marian Gîrniţă, subofiţer în cadrul IPJ Dolj, care este acuzat că, în timp ce lucra în cadrul Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, „a avut discuţii, în afara cadrului legal, cu o parte dintre inculpaţi, favorizându-i, în sensul că i-a determinat să uzeze de dreptul la tăcere“.

Rechizitoriul se întoarce la Parchet printr-o hotărâre definitivă

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 8 august 2017, iar în februarie 2018, judecătorul de cameră preliminară s-a pronunțat. Judecătorii doljeni au admis o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale formulată de Gigi Vadik Zavera cu privire la dispozițiile unui articol din Codul de Procedură Penală, dar și o parte din excepţiile formulate de inculpaţi. Instanţa a dispus ca procurorii doljeni să descrie mai exact cum au constituit inculpații grupul infracțional organizat, dar și faptele reținute în sarcina unora dintre inculpați. Anchetatorii au refăcut rechizitoriul și au menținut dispoziția de trimitere în judecată a inculpaților. Ulterior, în septembrie 2018, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât din nou să retrimită rechizitoriul la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj pentru refacerea rechizitoriului în cazul lui Vadik Gigi Zavera.
Hotărârea instanţei a fost contestată de procurori şi o parte dintre inculpaţi, iar pe 10 mai, Curtea de Apel Craiova a hotărât ca anchetatorii să refacă rechizitoriul în cazul a şapte dintre cei 13 inculpaţi.
„Restituie cauza Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj în vederea refacerii actului de sesizare al instanţei privind pe inculpaţii Zavera Gigi Vadik, Cimpoeru Ioneluş, Barbu Florinel, Coandă Marian Irinel, Roşianu Gigel, Ion Ilie şi Trandafir Fănel“, se arată în hotărârea instanţei, care este una definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cadavrele a cel puțin 17 tineri, descoperite într-un club...

Cadavrele a cel puţin 17 persoane, majoritatea tineri,...

ȘTIRI GdS