Acasă Local Dolj Cenuşă în loc de aer la marginea Craiovei

Cenuşă în loc de aer la marginea Craiovei

-

Cenuşăria de la Termocentrala II Craiova îi sufocă la propriu pe localnicii din trei localităţi: Craiova, Şimnicu de Sus şi Mischii. Oamenii se plâng că nu mai pot respira, nu-şi mai pot aerisi casele, culturile le sunt distruse şi, cel mai important, au probleme de sănătate din cauza pulberilor provenite de la halda de cenușă, locul cunoscut sub denumirea de Valea Mânăstirii, unde Termocentrala Craiova II depune cenușa rezultată în urma procesului de ardere a cărbunelui. Nu se întâmplă pentru prima dată acest lucru. Povestea se repetă de ani buni, atunci când bate vântul cu putere. În ciuda reproşurilor şi a sesizărilor localnicilor, a amenzilor venite de la Garda de Mediu, situaţia nu s-a îmbunătăţit. Dimpotrivă, se înrăutăţeşte, iar cenuşa spulberată de curenţii de aer din haldă ajunge până în cartierele din partea de vest şi nord-vest a Craiovei. În ultimele zile, când regiunea Olteniei s-a aflat sub atenţionare de cod galben de vânt, zonele din imediata vecinătate a haldei au fost acoperite cu o ceaţă densă de cenuşă. „Este înfiorător. Nu mai putem respira. Nu putem deschide ferestrele. Suntem acoperiţi cu cenuşă. Stai afară şi îţi intră praf în ochi, în gură şi în nas.

Ne îmbolnăvim, am ajuns să ne punem mască atunci când ieşim din casă. Am chemat Garda de Mediu, am făcut tot felul de sesizări şi nimeni nu ne ia în seamă. În cele din urmă am chemat Agenţia de Mediu să facă măsurători. Domnul de la Garda de Mediu a venit pentu câteva de minute şi-şi murdărise cămaşa din cauza prafului. Noi nici rufele nu le putem scoate la uscat. Agenţia de Mediu le-a dat celor de la Termocentrală autorizaţie. De ce nu le-o suspendă dacă poluează?“, spune o localnică din Şimnicu de Sus, Marilena Nicola. Nu este singura care se plânge: „Nu mai putem să trăim din cauza cenușii care vine de la haldă, de unde se ridică nori imenși. Copiii nu pot respira, culturile sunt terminate, legume, pomi, toate sunt acoperite cu cenuşă. Ne plângem an de an şi este în zadar. Cenușa din haldă ajunge până în localitatea Albești, unde locuiesc eu“, spune un localnic din Şimnicu de Sus.


Într-adevăr, în urma măsurătorilor efectuate în urmă cu câteva zile (13 – 14 mai) de Agenţia pentru Protecţia Mediului Dolj, prin metoda gravimetrică, a rezultat că limita pulberilor este de 9,40 mg/mc, adică cu 19 peste limita admisă. În conformitate cu prevederile STAS-12574-87 Aer din Zonele protejate – Condiții de calitate – concentraţia maximă admisibilă mg/mc este de 0,5mg/mc. Otravă în aer, spun localnicii afectaţi. O otravă împotriva căreia Garda de Mediu, după ce a văzut rezultatul măsurătorilor, a aplicat o amendă şi atât o amendă în valoare de o sută de milioane de lei. „Am văzut rezultatul măsurătorilor şi am luat decizia să aplicăm o amendă Complexului Energetic Oltenia – Sucursala Termocentrale II Craiova. Să nu uităm că în ultima perioadă în întreaga ţară au fost fenomene meteorologice extreme și nici Oltenia nu a fost ocolită, mai ales de vântul puternic. Cu siguranţă cei de la Complex fac tot ce este posibil să ţină situaţia sub control, dar în astfel de situaţii, chiar dacă are loc acea umectare a haldei, pulberile de cenuşă tot sunt spulberate de curenţii de aer“, a precizat Gheoghe Călinoiu, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj.

Termocentrale II Oltenia foloseşte cele mai bune tehnologii pentru protecţia mediului

„Începând din anul 2010 s-a trecut de la tehnologia de depunere în hidroamestec (zgură/cenuşă: apă în concentraţie de 1:10) la un nou procedeu care utilizează tehnologia fluidului dens (zgură/cenuşă: apă în concentraţie de 1:1) – cea mai bună tehnologie disponibilă agreată de Uniunea Europeană, fapt ce a permis diminuarea semnificativă a spulberărilor în condiţii meteorologice normale.


În ultimii doi ani, şi-au făcut apariţia fenomene meteorologice extreme (rafale puternice de vânt de natura tornadelor, schimbări bruşte de direcţie/viteză a vântului), despre care se discută frecvent în contextul modificărilor climatice la nivel global, ce creează condiţii propice antrenării particulelor de praf nu numai de pe depozitul de zgură şi cenuşă, ci şi de pe câmpuri, drumuri, terenuri neasfaltate din zona municipiului Craiova sau din zonele limitrofe.
Pentru menţinerea sub control a spulberărilor pe depozitul Valea Mânăstirii şi contracararea efectelor nedorite generate de aceste fenomene, SE Craiova II a modificat regimul de exploatare, încercând să menţină suprafaţa depozitului umectată prin schimbarea repetată a zonelor de depozitare. Totodată, în perioada imediat următoare, se va realiza acoperirea cu pământ vegetal a suprafeţelor retrase din exploatare pentru o perioadă mai mare de timp. De asemenea, sunt în derulare studii pentru identificarea unor soluţii noi de reducere a spulberărilor în condiţiile meteorologice extreme“, a explicat Dan Vasile, reprezentant CEO Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

Marius Baciu, ridicat de mascaţi după ce a aranjat mai multe meciuri

Marius Baciu, antrenorul lui Turris-Oltul Turnu Măgurele, a fost reținut de trupele speciale DIAS (Detaşamentul Poliţiei pentru Intervenţie Rapidă). Asta s-a produs...

Incendiu pe Dunăre produs de o barjă încărcată cu bauxită

Pompierii brăileni au fost solicitați să intervină la un incendiu produs de o barjă încărcată cu bauxită. Barja circula pe Dunăre, și se afla între localitățile Chiscani și Tichilești.