Acasă Local Dolj 14 milioane de euro în plus pentru drumul Craiova - Cetate

14 milioane de euro în plus pentru drumul Craiova – Cetate

-

Drumul Judeţean (DJ) 552 Craiova – Cetate, pentru care Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a demarat, în data de 21 februarie, procedura de achiziţie publică pentru atribuirea contractului de modernizare, dă bătăi de cap autorităţilor până să se ajungă la procedura de desemnare a constructorului. CJ Dolj şi-a dat seama, în timpul procedurii, că valoarea estimată a proiectului este mult mai mică decât cea a pieţei, asta după ce nicio firmă nu s-a înghesuit să participe la licitaţie. Mai mult, doi ofertanţi ar fi transmis adrese instituţiei, prin care comunicau faptul că sunt interesaţi de proiect, dar valoarea lui este subevaluată, având în vedere ordonanţa de urgenţă din domeniul construcţiilor, prin care salariul de bază minim brut pe ţară a fost majorat la 3.000 de lei pe lună, şi creşterea preţurilor la manoperă, materiale de construcţii şi combustibili.

Toate aceste informaţii reies dintr-un proiect de hotărâre care va fi supus la vot, vineri, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean Dolj, prin care urmează să se aprobe noii indicatori tehnico-economici ai obiectivului de investiţie „Modernizare DJ 552, Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Unirea – Cetate (km 4+200 – km 71+771) şi valoarea totală actualizată a proiectului. Totodată, consilierii judeţeni vor vota şi modificarea hotărârii anterioare privind acest proiect, aprobată în aprilie 2017. Valoarea iniţială estimată a devizului acestei investiţii a fost de 169.264.513,32 lei, devizul fiind întocmit în baza unui studiu de fezabilitate realizat în octombrie 2016. În baza acestuia, CJ Dolj a lansat procedura de achiziţie publică a contractului de modernizare a DJ 552 Craiova – Cetate, pentru o valoare estimată de 130.229.955,68 lei, fără TVA, din care 63.900.409,92 lei pentru lotul I și 66.329.545,76 lei pentru lotul II, finanţarea fiind obţinută din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

CJ Dolj trebuie să facă rost de diferenţa de bani până în 2021

După ce procedura de achiziţie a fost anulată pe cale administrativă, din lipsă de oferte, CJ Dolj a cerut proiectantului revizuirea şi actualizarea valorii investiţiei. După ce a analizat situaţia, acesta a venit cu o valoare de 234.601.415,14 lei cu TVA (devizul actualizat), din care construcţii plus montaj în sumă de 218.898.525 lei. Ca urmare a acestor modificări, valoarea contractului de finanţare nerambursabilă va creşte cu suma de 65.336.901,83 lei, anunţă CJ Dolj în proiect, adică modernizarea celor 67 km ai DJ 552 Craiova – Cetate va costa cu circa 14 milioane de euro mai mult decât se stabilise iniţial.

Astfel, valoarea totală a investiţiei se va ridica la aproape 50 de milioane de euro, adică un cost mediu de 745.000 de euro pe kilometrul de drum modernizat. O sumă imensă pentru un drum judeţean, însă autorităţile anunţă că este vorba „de lucrări complexe, care necesită cantităţi semnificative de materiale şi consumuri mari de manoperă“.

Potrivit anexei nr. 1 la prezenta hotărâre de consiliu judeţean, durata de realizare a investiţiei este de 14 luni, proiectul prevăzând, pe lângă modernizarea a 67,5 kilometri de drum (partea carosabilă), şi trotuare – 21.308 metri, piste pentru biciclişti – 21.230 m, amenajarea a şapte intersecţii cu drumuri judeţene, şase intersecţii cu drumuri comunale şi 14 staţii de autobuz.

„Această creştere totală trebuie asigurată de unitatea administrativ teritorială – judeţul Dolj pe parcursul implementării proiectului, respectiv până în anul 2021 inclusiv, luându-se în considerare şi prelungirea duratei de implementare ca urmare a anulării procedurii de achiziţie lucrări“, se mai arată în raportul proiectului de hotărâre de CJ.

Rămâne de văzut acum de unde va scoate consiliul judeţean această diferenţă de bani, 14 milioane de euro reprezentând o sumă destul de mare chiar şi pentru bugetul CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS