14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria comunei Bâlteni îi trimite în şomaj pe însoţitorii persoanelor cu handicap

Primăria comunei Bâlteni îi trimite în şomaj pe însoţitorii persoanelor cu handicap

Primăria comunei Bâlteni nu mai are bani pentru salariile însoţitorilor persoanelor cu handicap

Edilii comunei gorjene Bâlteni au decis să îi trimită în şomaj pe însoţitorii persoanelor cu handicap. Motivul este lipsa banilor pentru salariile acestei categorii de salariaţi. La Primăria Bâlteni, pentru că banii au fost insuficienți pentru aceste cheltuieli, s-a găsit o soluție astfel încât persoanele cu handicap grav să nu fie afectate. Practic, în comună sunt înregistrate 69 de persoane cu handicap sever. Dintre acestea, 24 au optat pentru asistenți personali, aceștia având contract de muncă încheiat cu primăria. Conform legii, persoanele cu handicap sever pot opta fie pentru asistent, fie pentru a primi personal indemnizația. La Primăria Bâlteni, au fost prevăzute în buget sumele pentru plata indemnizațiilor persoanelor cu handicap, însă banii erau insuficienți și pentru achitarea obligațiilor pe care statul le percepe pentru un angajat. Astfel, în cadrul Consiliului Local al Primăriei Bâlteni s-a votat în unanimitate ca toate cele 24 de persoane angajate ca asistent personal să fie trimise în șomaj, până la finalul anului, iar indemnizația, echivalentă cu salariul net al asistentului personal, să fie primită de către persoana cu handicap. La Primăria Bâlteni a fost găsită această soluție pentru a nu fi afectate veniturile unei familii în care există o persoană cu handicap sever, însă asistenții personali au rămas fără locuri de muncă.

Nu sunt bani nici la Scoarţa

Nici Ion Stamatoiu, edilul PSD din Scoarța, nu are bani pentru salariile însoțitorilor persoanelor cu handicap. Prin urmare, anunță c-ar putea proceda precum colegul din Bâlteni. „Am stat de vorbă zilele trecute cu funcţionarii din primărie, înainte să apară problema de la Bâlteni, să vedem cum facem şi noi. Noi avem 35 de persoane cu handicap cu însoţitor. Restul până la 87 sunt cu indemnizaţie. Din bugetul local suntem în imposibilitatea de a ne achita aceste salarii. La fel o să facem şi noi. O să îi contactăm pe toţi şi o să purtăm discuţii. Dacă este vorba de cazuri grave, o să rămână ca şi până acum. Sunt şi persoane care au primit însoţitor, dar nu este chiar aşa. Avem şi cazuri. Acasă găsești însoţitorul şi bolnavul este plecat. Este o situaţie cu care ne confruntăm. Am stat de vorbă cu mai mulţi primari şi toţi avem aceeaşi problemă. Prioritate are plata acestor cazuri. Noi nu ştim ce o să facem. Avem de achitat salariile angajaţilor din primărie, avem utilităţi, investiţii de plătit. O să ajunge în imposibilitatea de a încheia anul, în sensul că trebuie să plătim aceste indemnizaţii cu prioritate. Vom face o comisie şi vom analiza de la caz la caz situaţia. Va fi verificată toată lumea începând cu data de 13 mai. Vom face şi sesizări către organele în drept. Unii au primit mai uşurel recomandarea de însoţitor. Noi cheltuim două milioane de lei cu acest capitol. De unde să luăm atâţia bani, când avem probleme mari cu încasarea impozitelor la Scoarţa?!“, a declarat Ion Stamatoiu, primarul comunei Scoarţa.

Situaţia de la Roşia de Amaradia

La Roşia de Amaradia sunt fonduri pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap şi cele ale însoţitorilor doar până în luna iulie. „Pentru însoţitorii persoanelor cu handicap nu au fost alocate suficiente fonduri cât să acopere întreg anul 2019. La Roşia de Amaradia, fondurile ajung doar până în luna iulie, adică o jumătate de an. Dacă nu vor fi rectificări de buget, nu ştiu ce vom face. Concedierea este una din soluţii. Vedem ce variantă găsim. Şi noi putem să ajungem în situația de a da afară aceşti oameni. Sunt 52 de cazuri. 110.000 de lei ne costă pe lună salariile cu însoţitorii la Roşia de Amaradia“, a declarat Liviu Cotojman, edilul din Roşia de Amaradia. Există şi localităţi unde nu sunt probleme, cum este cazul comunei Bărbăteşti. Aici însoţitorii au banii de salarii până la finalul anului. În plus, vor beneficia şi de vouchere de vacanţă, după cum a declarat edilul din Bărbăteşti, Adrian Mangu. Acesta a declarat că la constituirea bugetului local au fost asigurate cu prioritate fondurile pentru plata salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap, iar recent a fost aprobată şi acordarea de vouchere de vacanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS