6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncep stagiile internaționale de voluntariat pentru tineri

Încep stagiile internaționale de voluntariat pentru tineri

Organizația de studenţi AIESEC Craiova le oferă studenţiilor, începând cu data de 8 mai, posibilitatea să devină voluntari prin intermediul produsului Global Volunteer. Acest program de voluntariat internațional oferă tinerilor posibilitatea de a se dezvolta personal, dar și de a avea un impact asupra lumii.

Campania de promovare „After exams… what?“ încurajează studenții să participe la proiecte pe diferite probleme globale precum foamete, sărăcie, egalitate între sexe, educație, mediu, inovație și infrastructură. Unele dintre țările în care studenții pot pleca sunt Turcia, Egipt, Polonia, Maroc, India, Coreea de Sud și multe altele. Durata de desfășurare a stagiului este cuprinsă între șase și opt săptămâni, acest program susținând cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă realizate în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite.
Datorită acestui produs, studenții se pot dezvolta personal și profesional prin dobândirea și îmbunătățirea abilităților precum lucrul în echipă sau vorbitul în public, au posibilitatea de a descoperi o țară și o cultură nouă, de a-și dezvolta cunoştinţele de limba engleză, își pot face prieteni din toată lumea și, cel mai important, primesc un certificat de voluntariat internațional.

Ionuţ Simion (stânga), voluntar în Turcia

„Am stat cu o săptămână mai mult decât prevedea proiectul“

Pentru Ionuţ, această experienţă a fost una de neuitat, din care a avut numai de câştigat. „Eu am fost în Turcia printr-un proiect prin care trebuia să ajut copiii din grădiniţe să înveţe limba engleză şi, în acelaşi timp, să se deschidă către alte culturi, deoarece asta era o problemă destul de mare în Turcia. Am stat şapte săptămâni, cu o săptămână mai mult decât prevedea proiectul deoarece mi-a plăcut foarte mult să lucrez cu ei.
Ei acolo refuză să înveţe limba engleză deoarece cred că o să fie luaţi cu asalt de către Vest dacă o să înveţe o limbă străină. Deşi acceptă foarte greu alte culturi, sunt destul de deschişi, mai ales către români. Mereu mă întrebau de Hagi. Erau cam singura naţie care atunci când auzeau de România nu spuneau Dracula, ci Hagi. M-a ajutat mult această experienţă, am remarcat modul lor de a gândi şi cât de organizaţi erau ca țară. M-a impresionat modul în care funcţionau lucrurile la ei, foarte diferit faţă de noi, deşi nu este mare distanţă între noi. Aş vrea să mai plec, să cunosc şi alte culturi“, povesteşte Ionuţ Simion, student la Facultatea de Inginerie electrică.

„M-am simţit ca acasă“

Elena s-a alăturat anul trecut acestui proiect, pentru a oferi locuitorilor din Egipt o mână de ajutor. „Eu am fost în Egipt în vara lui 2018, pe o perioadă de cinci săptămâni. Scopul proiectului meu era reducerea sărăciei. Mergeam în zone rurale mai puţin dezvoltate şi încercam să ajutăm persoanele respective să depăşească impasul în care se aflau. Am lucrat şi la un orfelinat. Acolo îi învăţam pe copii limba engleză şi câteva noţiuni de cum să te porţi în societate, cum să reuşeşti să-ţi construieşti un viitor cât mai bun“, spune Elena Nadolu, studentă la Facultatea de Litere.
Experiența de membru a fost una intensă, bazată pe muncă de echipă, care a ajutat-o treptat să îşi dezvolte abilitățile personale și profesionale.
„Ce am reuşit să dezvolt din toată această experienţă a fost stadiul de cunoaştere, deoarece am ajuns să îmi știu mai bine şi cum să lucrez atât cu punctele slabe, cât şi cu cele puternice, dar şi ale persoanelor din jurul meu, pentru că lucram cu persoane din zece ţări. A trebuit oarecum să-i cunosc pentru a putea convieţui cu ei şi să le accept diferenţele, la fel şi ei. Am reuşit să lucrez mai bine cu problemele, pentru că eram într-o ţară nouă, a trebuit să mă descurc de una singură şi tot apăreau chestii de moment, unde trebuia să mă descurc de una singură şi să ies din zona mea de confort. În rest, a fost o experienţă super, ştiam la ce să mă aştept, nu a fost nimic şocant. E o ţară plină de diversitate şi de căldură, pentru că m-au primit cu braţele deschise şi asta mi-a plăcut foarte mult“, continuă aceasta.
Deşi începutul a fost anevoios, aceasta a început să se simtă ca acasă, chiar dacă era printre străini.
„La început mi s-a părut puţin mai greu. Fiind un element nou în cultura lor, toţi se uitau la mine. M-am simţit puţin incomod în prima săptămână, dar apoi m-am obişnuit. Am trecut de bariera de diferit şi de faptul că se uitau. M-au ajutat foarte mult să mă simt binevenită. M-am simţit ca acasă. M-a impresionat mult modul în care oamenii aceia îşi trăiau viaţa, pentru că am văzut persoane care nu aveau absolut nimic, nu aveau nici ce să mănânce, dar nu stăteau să se plângă şi se bucurau de moment, cântau, dansau, râdeau, chiar dacă nu aveau nici ce să pună pe masă“, încheie studenta.
Cerințele pentru a deveni voluntar sunt: cunoaș-terea limbii engleze la nivel conversațional, vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani, să existe un interes în dezvoltarea personală prin voluntariat, interacțiune cu alte persoane și alte culturi, dar și abilitatea de a empatiza cu alte persoane și cu punctele lor de vedere. „În fiecare an, AIESEC Craiova prezintă oportunitatea de a participa în stagii de voluntariat internaționale către studenții Universității din Craiova. Pe lângă promovarea care va începe curând în cadrul facultăților, platforma noastră de oportunități este deschisă către fiecare student interesat de Global Volunteer, prin simpla înregistrare pe site-ul aiesec.org“, explică Laura Cioc, vicepreședinte Stagii de voluntariat internaționale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS