14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe străzi din Craiova intră în reparaţii în următoarele luni (GALERIE FOTO)

Ce străzi din Craiova intră în reparaţii în următoarele luni (GALERIE FOTO)

Autorităţile locale din Bănie au prevăzut în bugetul anului 2019 suma de 27 milioane de lei pentru lucrările de întreţinere şi reparare a străzilor din municipiu şi au întocmit o listă cu drumurile şi parcările care vor fi asfaltate în acest an. Lucrările se execută în baza acordului-cadru pe patru ani în valoare de 157 milioane de lei (fără TVA) atribuit, în luna martie, firmelor craiovene Domarcons SRL şi Erpia SA, primul contract subsecvent fiind semnat pe data de 20 martie cu SC Domarcons SRL, pentru suma de 6.959.372 de lei. Acţiunea de asfaltare a demarat la începutul lunii aprilie, iar lista cu strazile care ar urma să intre în reparaţii este destul de lungă.

Groapă formată în jurul unei guri de canalizare de pe strada Dâmboviţa (FOTO: Marian Apipie)

De luna trecută, în Bănie a demarat acţiunea de reparare a străzilor din oraş, în baza noului acord-cadru pe patru ani în valoare de 157.139.423 de lei, fără TVA (peste 30 milioane de euro). Contractul pentru „lucrări de reparaţii şi întreţinere străzi, alei, trotuare şi parcări în municipiul Craiova“ a fost atribuit, la începutul lunii martie, firmelor craiovene Domarcons SRL şi Erpia SA, după o licitaţie care a durat aproape un an şi care a trecut şi pe la instanţă. Primul contract subsecvent al acestui acord a fost semnat pe 20 martie cu SC Domarcons SRL, pentru suma de 6.959.372 de lei, societatea demarând la scurt timp şi lucrările propriu-zise, care presupun asfaltarea străzilor şi plombarea gropilor de pe carosabil.
Pentru acest lucru, primăria a prevăzut în bugetul pe anul 2019 suma de 27 de milioane de lei şi a întocmit o listă destul de lungă cu drumurile, aleile şi parcările din oraş care ar urma să intre în reparaţii în acest an. Acţiunea a început simultan în patru zone din oraş, cartierul 1 Mai (Insulă), Craioviţa Nouă (la transformatoare), strada Lalelelor (zona Ciupercă) şi strada Putnei (Sărari), şantierele fiind încă deschise. Dintre acestea, doar lucrările de pe strada Putnei sunt aproape finalizate, ele demarând însă de anul trecut, pe vechiul acord-cadru derulat cu SC Delta ACM 93 SRL. Zilele trecute, pe strada Putnei mai rămăsese neterminată o bucată de trotuar.

Bucată de trotuar rămasă neterminată pe strada Putnei (FOTO: Marian Apipie)

Ce facem cu gropile?

În Craiova, sunt probleme nu doar cu străzile pe care nu s-a mai intervenit de mult timp şi care ar avea nevoie de o reparaţie totală, ci şi cu gropile tot mai multe care apar în carosabil. Unele sunt chiar rezultatul lucrărilor anterioare, mai exact al faptului că gurile de canalizare şi grătarele de la geigere nu au fost ridicate la cotă odată cu asfaltarea străzii. Groapa formată în jurul unei guri de canal de pe strada Dâmboviţa stă mărturie, dar în oraş sunt multe astfel de gropi care dau bătăi de cap şoferilor. La fel ca şi „craterele“ apărute pe partea carosabilă, de genul celui de pe strada Dezrobirii. În acest caz, reprezentanţii municipalităţii spun că există o echipă specială din partea constructorului care se ocupă de plombarea gropilor şi care acţionează după ce adună mai multe zone de lucru. „Se lucrează şi pe partea de plombări, nu doar pe partea de asfaltare a străzilor. Este o echipă specială pentru aşa ceva, care intervine după ce sunt identificate mai multe gropi deodată“, au explicat aceştia.

Groapă de pe strada Dezrobirii (FOTO: Marian Apipie)

Sunt şi străzi în oraş care pot fi trecute la capitolul „lucrări uitate“. Una dintre ele este strada Vântului, singura rămasă neasfaltată din cartierul Valea Roşie, într-o zonă unde au fost reabilitate străzile, aleile şi parcările. Drumul este unul foarte circulat, dar plin de gropi şi cu trotuarele complet distruse. Pe lângă acesta, mai există un drum de câţiva zeci de metri, care face legătura între strada Pandurilor şi strada Vântului, care a fost lăsat de izbelişte, după ce aici se turnaseră doi-trei metri de asfalt. Reprezentanţii primăriei spun însă că ambele ar urma să intre în reparaţii în perioada imediat următoare, după ce se încheie lucrările de pe strada Putnei.

Gură de canalizare transformată în groapă (FOTO: Marian Apipie)

Străzile propuse spre asfaltare pe noul acord-cadru

Străzile unde se va interveni în acest an, conform listei întocmite de Primăria Craiova, sunt următoarele: Matei Basarab, Vântului, Brestei, Pictor Oscar Obedeanu, Constantin Rădulescu, Motru, Păcii, Aleea Păcii, Șerban Vodă, Mitropolit Nifon Criveanu, Soarelui, Feldioara, Pictor Ion Negulici, Oituz, Pictor Ion Andreescu, General Eremia Grigorescu, Milcov, Gilortului, Petuniilor, Eroul Valentin Leoveanu, Șoimului, Câmpia Islaz, Madona Dudu, Roiului, Morii, Henri Barbusse, Transilvaniei, Mohorului, Călugăreni, Aleea Fluturi, Tomis, Aleea 1 Caracal, Viilor, Dealu Spirii, Buziaș, Arțarului, Gheorghe Doja, Adrian Păunescu, Vasile Conta, Mihai Eminescu, Arhitect Dan Nicolae, George Coșbuc, Nicolae Titulescu, Calea Severinului, Drumul Industriilor, Albișoarei, Abatorului, Poporului, Renașterii, Anul 1848, Jean Negulescu, Aleea 2 Păltiniș, Aleea 2 Rovine, Aleea 3 Rovine, Aleea 1 Şimnic, Aleea 3 Drumul Apelor, Ana Ipătescu (tronsonul cuprins între strada Caracal şi fosta Fabrică Independența), Costantin Brâncoveanu (tronsonul cuprins între strada George Enescu şi bulevardul Dacia), Târgului, Emil Racoviță, Măceșului, Aleea Târgului.

Lucrările de reparaţii şi asfaltare care se desfăşoară în zona Insulă din cartierul 1 Mai (FOTO: Marian Apipie)

Alte zone din Bănie unde ar ajunge asfaltul

În afară de drumurile menţionate mai sus, unde ar urma să se toarne asfalt, pe lista primăriei mai apar şi unele zone adiacente străzilor, cu referire mai mult la parcările şi aleile dintre blocuri. Iată care ar fi acestea: Rovine (zona adiacentă străzii Basarabia – blocurile C); zona Traian Lalescu, până la intresecția cu bulevardul Decebal; zona cuprinsă între Pasajul Universităţii şi străzile A.I. Cuza, N. Bălcescu şi Calea București; zona cuprinsă între străzile N. Bălcescu – A.I. Cuza – Frații Golești – Calea București; zona cuprinsă între străzile Frații Golești – Dezrobirii – Emanoil Chinezu – Banul Mihalcea – Vasile Alecsandri; Craiovița Nouă – zona cuprinsă între Școala nr. 30 şi bulevardul Oltenia; zona blocurilor-turn, adiacentă intrersecţiei bulevardului Oltenia cu strada George Enescu; zona cuprinsă între strada George Enescu – Aleea Arhitect Duiliu Marcu – Școala nr. 30; zona cuprinsă între strazile George Enescu – Opanez – N. Titulescu – Iancu Jianu; zona adiacentă Şcolii nr. 32; zona blocurilor V1 – V2, Z1 – Z3 – strada Ştefan cel Mare; zona adiacentă străzii Sergent Vulovici; zona Baba Novac; Calea Bucureşti, zona adiacentă Pieţei Centrale; zona adiacentă străzii Spania; zona adiacentă străzii Sărari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS