6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTel Drum „intră“ în gurile de canal de pe strada Râului

Tel Drum „intră“ în gurile de canal de pe strada Râului

Potrivit unui răspuns oferit GdS de Primăria Craiova, constructorul care s-a ocupat de modernizarea străzii Râului, SC Tel Drum SA Alexandria, ar urma să repare, până la sfârşitul lunii mai, toate gurile de canal care prezintă deficienţe. Problema este că nu doar capacele de cămin şi grătarele de geiger sunt deteriorate, ci şi unele porţiuni de drum, unde asfaltul s-a lăsat serios, dar de acestea municipalitatea nu pomeneşte nimic.

Reabilitată cu fonduri europene, în cadrul unui proiect în valoare de peste zece milioane de euro (54.958.148 lei) care a cuprins modernizarea și a altor două drumuri din Bănie, strada Râului oferă continuu surprize şoferilor, din cauza modului în care se prezintă carosabilul. Gurile de canalizare de pe mijlocul drumului care stau să se prăbușească sunt tot mai dese (unele semnalizate cu balize, altele nu), grătarele de geiger de pe margine au început să se deterioreze şi ele, iar zonele unde asfaltul s-a lăsat s-au înmulţit. La unele deficienţe s-a mai intervenit în trecut, dar problemele au reapărut.
De altfel, de când a intrat în reabilitare și a putut fi circulată (s-a lucrat pe tronsoane), nu a fost zi în care pe strada Râului să nu fie sesizată vreo problemă legată de modul în care se comportă asfaltul. Cele mai multe deficienţe au fost pe tronsonul de la intersecția cu strada Brestei până la intersecția cu strada Tabaci, fir stânga, unde proiectantul a prevăzut doar lucrări de reparații și așternerea unui strat de mixtură asfaltică de 4 cm, cu păstrarea fundației existente, dar probleme au apărut ulterior şi pe restul drumului, unde fusese refăcut complet sistemul rutier. Strada a fost recepţionată în iunie 2016, cu toate că prezenta peste 500 de metri de fisuri transversale și longitudinale, fusese plombată în unele locuri cu puţin timp înainte de recepţie, iar în câteva zone asfaltul se lăsase deja.

Tel Drum a promis că repară deficienţele până la 31 mai

Pe strada Râului a lucrat SC Tel Drum SA Alexandria, chiar lidera asocierii care a câștigat licitația de peste zece milioane de euro, însă firma despre care se spune că era controlată de liderul PSD, Liviu Dragnea, a intrat ulterior în insolvenţă. Aşa că Primăriei Craiova i-a fost cam greu să mai tragă pe cineva la răspundere, cu toate că Tel Drum ar fi trebuit să asigure garanţia lucrărilor şi să facă toate reparaţiile necesare în următorii cinci ani de la data recepției. A reuşit însă, în câteva rânduri, să trimită în teren constructorul, pentru a remedia din deficienţele apărute. Prin 2017 au mai fost reparate unele guri de canalizare, iar anul trecut câţiva muncitori de la Tel Drum au intervenit la intersecţia cu strada Dealul Spirei, cea mai afectată zonă a drumului, însă lucrarea nu prea a avut efect, pentru că zona arată la fel.
La începutul lunii trecute, reprezentanţii primăriei anunţau că Tel Drum va intra din nou pe Râului, pentru reparaţiile de rigoare. Şi chiar a avut loc o intervenţie, înainte de Paşte, în dreptul intersecţiei cu strada Morii, zonă unde asfaltul se lăsase înainte de recepţia lucrărilor. Asfaltul a fost răzuit, s-au umblat la sistemul rutier şi s-a asfaltat din nou. Denivelarea însă a rămas. Acum, constructorul ar urma să se ocupe de toate gurile de canalizare care prezintă deficienţe şi a oferit şi un termen pentru finalizarea acestor lucrări: 31 mai.
„Executantul lucrărilor realizate pe strada Râului va interveni pentru remedierea defectelor care cad în sarcina sa, întrucât ne aflăm înlăuntrul perioadei de garanţie, urmând a fi executate lucrări de înlocuire a tuturor capacelor de cămin şi grătarelor de geiger deteriorate, precum şi de refacere a mixturilor asfaltice din jurul acestora. Având în vedere procesul tehnologic de execuţie a reparaţiei şi termenele de livrare de către furnizori a materialelor ce vor fi utilizate, executantul şi-a asumat remedierea acestora până la sfârşitul lunii mai 2019“, se arată într-un răspuns oferit GdS de Primăria Craiova. Ceea ce a omis municipalitatea să menţioneze în acest răspuns este dacă şi remedierea celor câteva zone cu asfalt lăsat, întâlnite pe ambele sensuri de mers, cade tot în sarcina constructorului sau această acţiune nu va face obiectul intervenţiei Tel Drum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS