11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCred în România (IX) Un doljean şi-a transformat casa părintească în obiectiv turistic

Cred în România (IX) Un doljean şi-a transformat casa părintească în obiectiv turistic

Într-o comună în care media de vârstă este de 60 de ani şi se nasc doar câţiva copii pe an, un localnic a avut curajul să investească sute de mii de euro în dezvoltarea ei. În numai câţiva ani, a realizat cu fonduri europene o fermă apicolă în gospodăria părintească şi a construit, tot cu bani europeni, o pensiune, astfel încât cei care tranzitează zona se pot bucura de produse tradiţionale şi de liniştea satului românesc. După ani de investiţii şi de muncă, Nicolae Adi Micu, din Gângiova, spune că demersul său este unul care s-ar bucura de mai mult succes dacă şi autorităţile ar depune eforturi în înfrumuseţarea şi dezvoltarea comunei.

În timp ce mii de tineri din Dolj iau lunar calea străinătăţii pentru că nu mai cred că pot reuşi pe pământ românesc, există şi oameni care se încăpăţânează să demonstreze că se poate şi chiar riscă totul în acest sens. Sunt oameni cărora Gazeta de Sud le-a dedicat campania „Cred în România“ şi care continuă să scrie povestea satului românesc. O poveste în care acesta se vrea frumos şi viu, se vrea atractiv şi cu viitor. Sunt oameni care recunosc că nu le este uşor, dar nu abandonează pentru că poartă în suflet dragostea de pământul strămoşesc şi vor să îl facă să rodească şi chiar să îl facă şi altora cunoscut. Am întâlnit un astfel de om în comuna doljeană Gângiova. Se numeşte Nicolae Adi Micu, are 46 de ani şi şi-a dedicat mare parte din viaţă reînsufleţirii comunei natale. Deşi locuieşte şi lucrează în Craiova, nimic nu a reuşit să şteargă din suflet dragostea de casa părintească şi, treptat, a început să dezvolte acest loc, iar primele investiţii le-a făcut într-o fermă apicolă. „Pasiunea legată de Gângiova şi de tot ce fac eu aici vine din faptul că aici m-am născut şi sunt foarte ataşat de aceste locuri. Tot ce fac, fac cu mare drag, iar de apicultură m-am apucat datorită unui prieten. În urmă cu câţiva ani am aplicat şi pentru un proiect european, «Instalarea tânărului fermier», cu care am dezvoltat cele câteva familii de albine pe care le aveam. Mi-a fost greu, nu ştiam nimic despre albine, dar am continuat şi sper să dezvolt mai mult gospodăria. Acum deţin 75 de familii de albine, iar marfa ajunge şi la unele firme specializate care achiziţionează miere“, a spus Nicolae Adi Micu, din Gângiova.

„Cine vinde vrea să vândă mai scump, cine cumpără vrea să cumpere mai ieftin“

Provocările sunt în continuare mari, cu atât mai mult cu obstacolele se înmulţesc de la un an la altul. „An de an facem faţă tot mai greu din cauza substanţelor cu care se lucrează în agricultură, seminţelor, climei, care este un dezavantaj foarte mare. Acum am pregătit familiile de albine pentru cel mai important cules al anului, care va începe în jurul datei de 10 mai, salcâmul, şi sperăm la rezultate bune. Am trecut cu bine de iarnă, iar acum, ţinând cont de faptul că pomii sunt înfloriţi, iar vremea a fost suficient de bună, sperăm să fie bine“, a mai spus bărbatul, care a adăugat că unul dintre secretele mierii de calitate este să fie făcută cu pasiune. „Cel mai important în ziua de azi este să achiziţionezi miere de la cei care fac acest lucru cu pasiune şi care nu încearcă să păcălească. În ceea ce priveşte piaţa, cine vinde vrea să vândă mai scump, cine cumpără vrea să cumpere mai ieftin. La 9 lei kilogramul, cu cât se achiziţionează mierea polifloră, consider că e loc şi de mai bine“, a completat bărbatul.
În ferma din Gângiova există cam tot ce şi-ar dori un gospodar autentic, de la porci şi găini, până la păuni și iepuri. Ferma nu este uşor de întreţinut, dar Nicolae Adi Micu are un ajutor de nădejde în părinţi, care îl suplinesc atunci când este la Craiova. „Reuşim să facem faţă cu ajutorul familiei, am părinţii care locuiesc aici, dar vin şi soţia şi copiii şi mă ajută. Creştem animale, creştem păsări şi tot ce consumăm în familie sunt produse naturale din curte“, a spus Nicolae Adi Micu.

Pensiune agroturistică, înfiinţată cu fonduri europene

Din dorinţa de a promova produsele tradiţionale obţinute în ferma proprie, a trecut la un alt nivel de dezvoltare şi a construit în curtea casei părinteşti o pensiune agroturistică, în care a investit peste 130.000 de euro, mare parte din sumă fiind fonduri europene. „În anul 2013 am demarat un proiect pe Măsura 313, înfiinţare de pensiune agroturistică, am beneficiat de un ajutor de 100.000 de euro din partea AFIR-ului, am avut şi o cotă de 15 la sută fonduri proprii, şi, fiind aproape de malul Jiului, la câţiva kilometri de Dunăre, am crezut că poate reuşesc să atrag turişti, să le pun pe masă ceva tradiţional din curte şi să dezvolt zona pentru că îmi place foarte mult la ţară. Prin intermediul prietenilor, al rudelor, al oamenilor care au tranzitat zona, am avut un număr mulţumitor de clienţi. Mi-am dorit să vină la mine turişti, să vadă cum creşte în curte un animal, iepuri, păuni, fazani, să stea cu copiii, să mănânce un grătar, să pot să îi duc la Jiu. Cei în tranzit cu probleme au stat o noapte şi au plecat, dar am avut şi turişti care au stat două-trei nopţi, au vrut doar să stea liniştiţi, să vadă cum se trăieşte la ţară. La fel de bine pot să meargă la Jiu, vara, sau la Dunăre, la pescuit“, a spus bărbatul.

„Dacă oamenii ar face ceva şi cu sufletul, ar reuşi să mai salveze ceva şi din satul românesc“

Există însă şi dezamăgiri, iar acestea sunt generate în special de lipsa de investiţii în dezvoltarea şi promovarea zonei. „Mi-aş dori ca şi autorităţile din conducerea comunei să găsească soluţii, să mai caute oameni ca mine şi să facem totul pentru a ne fi drag de locurile natale. Discutând de infrastructură, este un drum foarte deteriorat, de la Craiova, pe o porţiune de zece kilometri, şi mi-aş dori să se facă ceva în acest sens. Cât priveşte comuna, mi-aş dori ca localnicii să se ocupe mai mult de curăţenia satului, iar când intră cineva să vadă că sunt oameni gospodari şi că îşi doresc lucruri frumoase“, a spus Nicolae Adi Micu.
În ciuda tuturor obstacolelor, îşi doreşte să se dezvolte în continuare şi speră să se găsească soluţii ca din ce în ce mai mulţi tineri să rămână acasă. „Cred în România şi ar trebui să cred în noi, în toţi cei care trăim în ţara aceasta şi nu am plecat ca alţii afară, şi sper să reuşim să o facem aşa cum ne-ar plăcea nouă să fie, cu sprijinul celor care ne conduc. Pe zi ce trece, mi-aş dori să am mult mai mulţi turişti, până la urmă e vorba de a trăi la ţară, nimic altceva. Îmi doresc să dezvolt satul românesc, dar ştiţi cum e, dacă nu există bani, nu există şansă. Dacă însă oamenii ar face ceva şi cu sufletul, ar reuşi să mai salveze ceva şi din satul românesc“, a încheiat Nicolae Adi Micu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS