Preţuri mai mari în supermarketuri faţă de pieţeMai sunt doar câteva zile până când credincioşii ortodocși sărbătoresc Paştele, iar pieţele şi supermarketurile se umplu de clienţi interesaţi de carne de miel, ouă, cozonaci. Reporterii Gazetei de Sud au vizitat incognito marile magazine pentru a vedea unde se găsesc cele mai ieftine produse pe care mulţi craioveni le vor cumpăra zilele acestea pentru masa de sărbători. Rezultatul? Cel mai ieftin coş de produse l-am găsit în Auchan, iar cel mai scump în Selgros. Am vizitat, în calitate de clienţi, Auchan, Kaufland și Selgros. Am luat o listă de alimente care, de obicei, nu lipsesc de pe masa românilor în perioada Sărbătorilor Pascale, le-am pus în tabel şi am tras linie. Rezultatele le puteţi vedea mai jos.

Precizăm că preţurile sunt cele afişate la raft pe 24 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. De asemenea, mărcile produselor au fost alese aleatoriu. Pentru fiecare produs în parte, a fost analizată aceeaşi marcă aflată în fiecare din cele trei magazine, cu excepţia ouălor şi a cărnii de porc și de pui, produse pentru care a fost luată în considerare marca proprie a fiecărui magazin, iar în cazul cărnii, două sortimente, respectiv pulpă de porc dezosată şi ceafă de porc, în funcţie de ceea ce am găsit în galantare în acea zi. La categoria fructe şi legume au fost luate în considerare cele vrac, la cel mai mic preţ afişat la raft.

Preţuri mici, agitaţie mare

La supermarketul Auchan Mall abia dacă poţi găsi un loc liber de parcare, după ce te învârţi în cerc minute bune. Găseşti unul, parchezi şi realizezi că trebuie să ajungi în parte opusă a mall-ului. Pândeşti un cărucior gol şi intri. Marfa ticsită din rafturi ajunge în cărucioarele de cumpărături ale oamenilor cât ai clipi. „Hai repede la zahăr că se termină!“, îşi îndeamnă o craioveancă soţul.

Raionul cu verdeaţă, legume şi fructe proaspete abundă de produse, iar clienţii se împing ca să prindă câte ceva. Deşi preţurile sunt puţin mai mari faţă de cele din pieţele de cartier, sute de craioveni preferă să cumpere de aici. „E mult mai uşor să vin aici decât să mă duc în piaţă. În supermarket le găsesc pe toate, nu trebuie să alerg după ele, iar preţurile sunt asemănătoare“, spune o cumpărătoare.

Usturoiul verde şi ceapa verde costă 1,5 lei, iar pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul – 0,89 lei chita. Kilogramul de cartofi costă 3,99 lei, iar cel de roşii 5,99 lei. Castraveţii şi ceapa au acelaşi preţ, 4,99 lei pe kilogram, iar kilogramul de morcovi este 3,99 lei.

Raionul cu carne este şi el aglomerat. Un kilogram de piept de pui şi unul de pulpe superioare dezosate , frumos ambalate, costă 19,40 lei, respectiv 11,50 lei, în timp ce un kilogram de ceafă de porc şi unul de pulpă, ambalate şi ele, costă 19,95 lei, respectiv 16,95 lei. Kilogramul de carne de miel variază în funcţie de porţiunea aleasă, însă un kilogram dintr-un miel întreg costă 26,70 lei.

Pentru alte alimente şi lactate am ales să punem în coşul nostru 1 l de lapte Zuzu cu 1,5 % grăsime, care costă 4,60 lei. Un pachet de 350 g brânză telemea de vacă Hochland costă 9,95 lei, unul de 300 g telemea de oaie – 8,90 lei, iar un unt Albalact – 7,90 lei pachetul. Un litru de ulei Bunica este 5,75 lei, 1 kg de zahăr Mărgăritar – 2,55 lei, iar 1 kg de făină Băneasa – 3,75 lei.

Dacă vrei să cumperi miez de nucă, aici costă 36 lei kilogramul, iar cel mai ieftin carton de zece ouă costă 6,60 lei.

Craiovenii sunt atraşi de faptul că îşi găsesc toate produsele de care au nevoie în acelaşi magazin, iar unele mămici preferă acest loc deoarece îşi pot lăsa copii în siguranţă la locurile de joacă special amenajate. „De departe prefer supermarketurile faţă de pieţe. Și aici pot găsi produse bio, dar cel mai bine este că îmi pot lăsa copilul în siguranţă la locul de joacă cât timp eu îmi fac cumpărăturile. Aşa mă pot concentra la ceea ce trebuie să cumpăr şi mai fac şi economie“, spune o consumatoare care îşi încarcă cu vârf căruciorul de cumpărături.

Verdeţurile, la mare căutare


Următorul în periplul nostru este supermarketul Kaufland. Aici nu sunt probleme cu locurilor de parcare și reuşim să să ne lăsăm maşina aproape de intrare. Cei mai mulţi clienți se îngrămădesc la raionul de produse proaspete. Verdeţuri, legume şi fructe stau aşezate în ladiţe şi așteaptă să fie puse în coșuri. Ceapa şi usturoiul verde au preţul de 1,79 lei legătura, în timp ce pătrunjelul, mărarul şi leuşteanul costă fiecare 0,99 lei. Cartofii costă 3,99 lei, ceapa – 4, 99 lei, iar roşiile – 5,99 lei. Morcovii ajung 3,99 lei kilogramul, iar castraveții – 4,99.

Deşi aici preţurile sunt ceva mai mari ca în Auchan, consumatorii sunt fideli. „Mereu aleg să vin aici, chiar dacă stau mai aproape de Auchan. Acolo e nebunie, nu ai loc, trebuie să te împingi. Prefer să vin aici, să îmi aleg ce vreau relaxată“, ne spune o consumatoare.

Produsele din carne sunt apropiate ca preţ de cele din Auchan. Un kilogram de piept de pui dezosat costă 18,21 lei, iar unul de pulpe superioare 11,99 lei. Kilogramul de pulpă de porc se vinde cu 12,99 lei, şi unul de ceafă – 19,99 lei. Un kilogram de carne de miel ajunge la 27,99 lei.

Aici, 1 l de lapte Zuzu costă 4,79 lei, un pachet de unt Albalact – 7,99 lei, un pachet de 350 g brânză telemea de vacă Hochland – 9,99 lei, iar 300 g telemea de oaie – 8,99 lei. Un litru de ulei Bunica se vinde cu 6,15 lei, 1 kg de zahăr Mărgăritar – 2,39 lei, iar 1 kg de făină Băneasa – 3,59 lei. Un carton de zece ouă costă 5,79 lei.

Prețuri mai mari în Selgros

Încheiem periplul nostru în supermarketul Selgros. Aici observăm din start că sunt cele mai mari prețuri de până acum. Ceapa şi usturoiul verde au acelaşi preţ – 2,29 lei chita, 1,09 costă chita de pătrunjel şi cea de mărar, iar chita de leuştean este 1,19 lei.

La raionul de fructe şi legume, kilogramul de cartofi noi este 5,19 lei. Kilogramul de roşii are acelaşi preţ ca în Kaufland, 7,99 lei. Castraveţii au cel mai mare preţ de până acum – 9,79 lei kilogramul, iar morcovii şi ceapa ajung la 4,39 lei, respectiv 4,20 lei.

La raionul cu carne, preţurile nu diferă faţă de celelalte supermarketuri. Un kilogram de piept de pui dezosat şi unul de pulpe superioare costă 17,25 lei, respectiv 12,75 lei, în timp ce ceafa de porc costă 21,99 lei, iar pulpa 18,45 lei. Mielul întreg se vinde cu 27,49 lei pe kilogram.

Aici, 1 l de lapte Zuzu costă 4,76 lei, un pachet de unt Albalactare – 8,18 lei, un pachet de 350 g brânză telemea de vacă Hochland – 10,42 lei şi unul de 300 g telemea de oaie – 12,70 lei. Un litru de ulei Bunica se vinde cu 5,95 lei, 1 kg zahăr Mărgăritar – 2,61 lei, iar 1 kg de făină Băneasa – 3,39 lei. Un carton de zece ouă are preţul de 5,70 lei.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 25 aprilie 2019

Actualitate

» Viorica Dăncilă: Mai mulţi colegi au vrut restructurare, inclusiv Dragnea / Eu nu am fost de acord cu restructurarea Guvernului
» DNA: Modificările la Codurile penale vor afecta substanțial activitatea de urmărire penală și tragerea la răspundere a celor care au săvârșit fapte penale / Va fi închis un procent mare de dosare de corupție
» Gunther Krichbaum îi cere președintelui Comisie Europene activarea articolului 7 împotriva României
» Guy Verhofstadt cere excluderea partidului lui Tăriceanu din Alianța Liberal-Democraților Europeni
» O tânără din SUA a fost acceptată la 115 facultăţi. Universităţile i-au ofierut burse, în total, în valoare de 3,7 milioane de dolari
» Denunțătorul lui Bogdan Olteanu, trimis în judecată de DIICOT pentru delapidare și spălare de bani
» Ce au făcut alte țări pentru a crește interesul elevilor pentru știință, matematică și inginerie
» PNL a sesizat Curtea Constituțională cu privire la legea privind repatrierea rezervei de aur
» O femeie din Uganda se luptă să își crească cei 38 de copii, mai multe perechi de gemeni și cvadrupleți
» Academia de Poliție își argumentează decizia de a nu-l lăsa fără titlul de doctor pe șeful DGA Cătălin Ioniță, acuzat de plagiat
» Verificări Start-Up Nation 2018-2019: Situația celor admiși, când începe contractarea
» Kievul adoptă o lege care sporește obligativitatea folosirii limbii ucrainene
» Mehedinţi: Accident rutier cu trei victime
» (Galerie Foto)Mehedinţi: La datorie, pentru o minivacanţă în siguranţă
» (Galerie Foto): Marfă multă, clienți puțini în centrele temporare de sacrificare a mieilor: „Merge rău, rău de tot!“
» Mănăstiri, Catedrale şi Biserici controlate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia”
» Coaliția Pacienților cu Afecțiuni Cronice lansează cercetarea “Atitudinea personalului medical legată de vaccinare”
» Putin se arată surprins de reacțiile provocate de decretul pașapoartelor: Nu diferă de ce au făcut România și Ungaria pentru etnicii lor
» Parlamentul European lansează un videoclip de promovare a participării la vot
» Pompierii gorjeni au donat alimente pentru două familii sărace, cu 11 copii
» Gorj: 20 de percheziții la comercianții de carne
» Cum se va desfăşura activitatea de colectare a deşeurilor
» Craiova: Razie printre comercianţii d produse de panificaţie
» Incendiu în fostul Teatru de Păpuşi
» Dolj: Prins băut şi fără permis la volan
» Craiova: Pentru că nu au respectat culoarea semaforului, 14 şoferi au rămas fără permis
» Măsuri de fluidizare a traficului în zona Agenției de Încasare Fetești
» Parchetul Judecătoriei Sectorului 4 declină competenţa către DNA în cazul jurnalistei ameninţată cu moartea de un cadru MAI
» Preşedinţia a anunţat oficial care sunt cele două întrebări pentru referendumul din 26 mai
» (GALERIE FOTO) Ministrul Transporturilor solicită demiterea şefului aeroportului Otopeni
» Amenzi uriașe în Sănătate. Dezbaterea publică a acestui proiect până în luna iunie
» O nouă explozie a fost auzită într-un oraş din apropierea capitalei din Sri Lanka
» Un copil de 11 ani, olimpic la matematică, mort după ce a căzut de la etajul patru al unui hotel din Hunedoara
» Restricţii de circulaţie pe autostrăzile A1 şi A2
» Kim Jong-un şi Vladimir Putin, întâlnire în premieră la Vladivostok

Publireportaj

» We Love Retro îi aduce şi pe Captain Hollywood Project la Craiova
» IT – De la idee la business. Creare incubator de afaceri sectorial în domeniul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor prin reabilitarea, extinderea și reconversia unui imobil neutilizat și dotarea acestuia cu active (corporale și necorporale)

Dolj

» Măsuri de ordine publică pe stadionul „Ion Oblemenco” la meciul U Craiova 1948 Club Sportiv – SEPSI OSK Sf. Gheorghe
» Craiova: Un fals instructor auto, prins de poliţişti
» Razie a poliţiştilor doljeni în Vinerea Mare

Gorj

» Gorj: Bărbat reţinut pentru distrugere
» Gorj: Soţ şi soţie, agresaţi de un bărbat
» Școala de Bani pe Roți – Caravana FLIP, poposeşte în perioada 25 aprilie – 11 mai la Târgu-Jiu. Ateliere gratuite de educație financiară
» Gorj: Încă doi suspecţi anchetaţi în dosarul primarului din Vladimir

Olt

» Jandarmii olteni asigură ordinea publică pe perioada Sărbătorilor Pascale şi Zilei Internaționale a Muncii

Sanatate

» UNICEF a lansat o campanie globală de susținere a vaccinării

Magazin

» Cel mai avansat robot social din lume va fi la București în 21-22 mai
» Ken Kercheval, cunoscut pentru rolul Cliff Barnes din serialul „Dallas”, a murit
» Joia Mare din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri
» Câştigător de Oscar, actorul Al Pacino, împlineşte 79 de ani

Top