Acasă Local Gorj Bal de Paşte la Polovragi

Bal de Paşte la Polovragi

-

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Primăria și Consiliul Local Polovragi, Căminul Cultural Polovragi și Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului“ organizează pe 29 aprilie, de la ora 18.00, un spectacol de muzică populară intitulat „Sus, sus, sus, la munte, sus“. Acest eveniment nu este singurul mod de distracţie pentru localnici, în toate cele trei seri de Paşte fiind organizat și un bal care va începe la ora 20.00. Se va alătura evenimentului din data de 29 aprilie 2019 de la Căminul Cultural și solista de muzică populară Rodica Popa-Comăniciu. Balul de Paște ocupă un loc foarte important în activitatea celor din Polovragi. Astfel, oamenii au prilejul să fie împreună, să socializeze şi să se distreze. Sătenii comunică între ei şi au ocazia să se cunoască mai bine.

Tradiţie de zeci de ani

Tradiția cu spectacolul organizat de Sfintele Sărbători de Paște și de Crăciun este veche de 65 de ani la Polovragi. În a doua seară de Crăciun și de Sfintele Sărbători de Paște, membrii Ansamblului Folcloric „Cheile Oltețului“ îi încântă pe localnici cu un spectacol în care se îmbină tradiția cu modernismul, prin muzică populară, dans popular, teatru, dans modern și parodie muzicală sau pantomimă ce are în spate o poveste cunoscută: Scufița Roșie, Albă ca Zăpada, Capra cu trei iezi sau chiar problemele din ziua de astăzi: discriminarea, căsătoria prematură a tinerilor. În ultimii șase ani, ca și noutate, dar și încantare pentru locuitorii comunei Polovragi, a fost invitată, la fiecare spectacol, câte o personalitate marcantă a muzicii populare, ca de exemplu: Claudia Ionaș, Aura Stoican, Ilie Dură, Robert Târnăveanu, Roberta Crintea, dar și alți artiști consacrați.

Ansamblu înfiinţat în 1954

Ansamblul Folcloric „Cheile Oltețului“ din Polovragi a fost înființat în 1954, anul acesta împlinindu-se 65 de ani de activitate, eveniment ce va fi marcat pe perioada verii printr-un spectacol în care vor fi aduși în scenă toți locuitorii comunei Polovragi care au făcut parte din ansamblu și vor încerca să readucă în scenă cele mai frumoase momente care au avut loc în cadrul spectacolelor organizate în ultimi 65 de ani. Este posibil ca evenimentul să se întindă pe durata a două zile, deoarece organizatorii nu se vor limita doar la partea folclorică. Vor încerca să pună în scenă și cunoscutele piese: „Babele la mare“, „D’ ale Carnavalului“ de I.L. Caragiale sau „Omul Pană de Trabant“, dar și dansuri moderne și colaje muzicale realizate cu ani în urmă în colaborare cu cunoscutul actor al Teatrului „Ion Creangă“ din București, Cristian Boieriu, alias BOBO. De-a lungul timpului, ansamblul a colaborat cu Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, iar la recomandarea regretatului Liviu Dafinescu au avut spectacole în țări ca Franța și Italia, din 1997 până în 2000, coregraf al ansamblului fiind regretatul maestru coregraf Ștefan Mirulescu, și instructor-coregraf, actualul primar Epure Gheorghe. Datorită unei bune colaborări cu cadrele didactice și cu Școala Generală de la Polovragi, ansamblul a ajuns la aproximativ 200 de membri, cu vârste cuprinse între 5-90 de ani. În prezent, ansamblul numără 100 de membri cu vârste cuprinse între 8 și 90 de ani, dansatori, soliști vocali, grup de fluierași și, prezintă suite de dansuri din mărginime, din zona Gorjului, iar anul trecut, cu ocazia centenarului, au încercat să unească România într-o suită de dansuri în care sunt prezentate cinci din cele zece regiuni etnografice ale țării, și anume Maramureș, Moldova, Oltenia, Banat și Ardeal.

ȘTIRI VIDEO GdS