Acasă Local Dolj Elevii din Craiova nu vor avea deocamdată transport gratuit

Elevii din Craiova nu vor avea deocamdată transport gratuit

-

Elevii din Craiova nu primesc deocamdată abonamente gratuite pe mijloacele de transport în comun

Elevii craioveni au strâns 9.000 de semnături pentru abonamente gratuite pe mijloacele de transport în comun şi aveau speranţa că vor obţine această facilitate chiar din acest an şcolar. Conform proiectului de buget, elevii vor rămâne doar cu reducerea de 50% din valoarea abonamentului, aşa cum era şi până acum. Autorităţile au promis abonamente gratuite abia din toamna anului şcolar următor, ceea ce i-a revoltat pe reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor.

Abonamente gratuite pe mijloacele de transport în comun din Craiova reprezintă un obiectiv pentru care Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj a făcut demersuri încă din decembrie anul trecut. sperând că se va pune în practică chiar din acest an şcolar. Elevii au aflat însă, odată cu proiectul de buget, că autorităţile locale nu au aprobat această facilitate şi vor rămâne în continuare cu reducerea de 50% la abonamentele RAT. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a întrebat primarul Craiovei, la dezbaterea publică pe tema bugetului, dacă se va ţine cont de demersurile lor pentru obţinerea gratuităţii pe mijloacele de transport în comun, iar răspunsul edilului a fost că se fac calcule pentru a oferi un răspuns pozitiv în toamna anului şcolar 2019-2020. Răspunsul primarului a nemulţumit pe reprezentanţii elevilor. „Gratuitatea pe mijloacele de transport în comun ar duce la încurajarea accesului tuturor beneficiarilor la educație, indiferent de condițiile financiare ale familiilor din care provin, în consecință scăderea ratei absenteismului școlar și oferirea de șanse egale acestora, luând în calcul elevii care nu își permit plata unui abonament lunar, precum și decongestionarea traficului. Ne exprimăm profunda dezamăgire față de răspunsul oferit de către domnul primar Mihail Genoiu, care a invocat lipsa pregătirii necesare pentru punerea în practică a solicitării, a datelor privind impactul bugetar, afirmând că aceasta va fi amânată până la începutul anului școlar 2019-2020, mai exact pentru luna septembrie. Considerăm că în perioada decembrie-aprilie se puteau parcurge etapele specifice, iar întârzierea este nejustificată“, a spus Andra Maria Ion, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj.

Au strâns 9.000 de semnături

Pentru a obţine gratuitate pe mijloacele de transport în comun din Craiova, reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor au iniţiat o campanie „Vrem gratuitate, nu transport în RATe!“, pentru toți elevii înmatriculați în școlile din oraș pe parcursul întregului an calendaristic, susținută în scris de aproximativ 9.000 de persoane: elevi, studenți, tineri, părinți, bunici. Petiția a fost depusă de către aceeași delegație în format fizic în atenția primarului Craiovei, alături de o adresă prin care se solicita o a doua întâlnire formală cu reprezentanții administrației publice locale, pentru a discuta o potențială formă a măsurii propuse, precum și pașii următori ai inițiativei. Reprezentanţii Consiliului Judeţean al Elevilor Dolj au preluat ideea de la oraşe precum București, Cluj-Napoca, Deva, Timișoara, Brașov. „Variantele de implementare a acestei măsuri sunt diverse: decontarea, prin cumpărarea unui abonament la preț întreg de către elev, și returnarea sumei integrale de bani de către școală, din fondurile locale, sau subvenționarea, prin achiziționarea de către elevi a abonamentelor cu reducere 100%, costurile fiind suportate în totalitate de administrația locală. În acest caz, se poate recurge la o scădere a prețului de bază al abonamentului de elev, astfel încât valoarea fondurilor alocate în scopul acordării gratuității pentru elevi să nu înregistreze o creștere – măsură de pe urma căreia pot câștiga atât elevii, cât și primăria“, a mai spus preşedintele Consiliului Elevilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

Ludovic Orban are programate negocieri cu USR

Ludovic Orban, președinte Partidului Național Liberal are, vineri, o nouă rundă de negocieri cu partidele politice, în vederea susținerii formulei sale de...