Acasă Local Gorj Primarul din Târgu Jiu, la judecată cu CJ

Primarul din Târgu Jiu, la judecată cu CJ

-

CJ Gorj a repartizat doar 1,2 milioane de lei Primăriei Târgu Jiu

Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, nu s-a împăcat cu gândul că a primit bani mai puţini decât ceruse de la Consiliul Judeţean. Instituţia a solicitat 8 milioane de lei şi a primit prin repartiţia de la CJ Gorj doar 1,2 milioane de lei. Marcel Romanescu a declarat că va depune o plângere prealabilă la Consiliul Judeţean pentru a afla care au fost criteriile în baza cărora banii au fost repartizaţi primăriilor. Ulterior se va adresa instanţei de Contencios Administrativ. Primarul din Târgu Jiu a precizat că ar fi avut la îndemână şi varianta suspendării aplicării Hotărârii Consiliului Judeţean Gorj privind repartizarea fondurilor către UAT-uri. Într-o astfel de situaţie, toate primăriile ar fi fost blocate până când speţa ar fi fost judecată în instanţă. În opinia lui Romanescu, şefii Consiliului Judeţean Gorj ar fi trebuit să publice criteriile în baza cărora a fost repartizată suma totală. Este vorba de populaţie, cofinanţări la proiecte europene sau alte criterii care nu ar fi fost făcute publice, în opinia primarului din Târgu Jiu.

S-a înţeles una şi a primit alta

Edilul municipiului reşedinţă de judeţ a precizat că nu a mai discutat cu şeful Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu. Marcel Romanescu spune că a fost indus în eroare, având în vedere că se aştepta la o altă sumă. Primarul spune că Bugetul de venituri şi cheltuieli al primăriei a fost dat peste cap şi nu sunt soluţii pentru acoperirea lipsurilor. Diferenţa este mult prea mare. Este vorba de o solicitare de opt milioane de lei şi o sumă repartizată de doar 1,2 milioane de lei. Este de amintit că Primăria Municipiului Târgu Jiu invită cetățenii duminică, 21 aprilie, începând cu ora 16.00, la Teatrul „Elvira Godeanu“, unde va avea loc o dezbatere publică privind Proiectul de Buget pentru anul 2019. În prealabil, vor exista discuții pe aceeași temă astăzi, începând cu ora 15.00, cu consilierii locali din partea PNL și PMP, iar de la ora 16.00 cu reprezentanții PSD, ALDE și PSRo din Consiliul Local.

Acuzat că a încheiat anul cu excedent bugetar

Liberalul Marcel Romanescu este acuzat de social-democraţi că a încheiat anul cu excedent bugetar şi acum aşteaptă bani. Edilul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a spus că nu doar în perioada administraţiei pe care o conduce instituţia a înregistrat excedent bugetar. Primarul a precizat că şi la finalul anului 2016, de exemplu, excedentul la final de an a fost de aproape 1,8 milioane de lei. Romanescu a spus că atunci când a fost ales primar a beneficiat de un buget de la fosta administraţie, condusă de Florin Cârciumaru şi Aurel Popescu. Actualul şef al primăriei spune că excedentul s-ar datora banilor rămaşi de la lucrările de final de an, rămase neachitate. De asemenea, nu este exclus ca unii funcţionari să nu îşi fi făcut datoria. Edilul a mai declarat că şi guvernul a emis un act normativ care ar fi împiedicat autorităţile locale să mai facă plăţi la final de an. Romanescu a spus că dacă ar fi achitat anumite facturi la finalul anului trecut excedentul bugetar nu ar mai fi existat. Edilul-şef este de părere că nu este o problemă excedentul bugetar. De exemplu, anul acesta, când primăria înregistrează deficit bugetar ca urmare a alocărilor de fonduri într-un cuantum insuficient, excedentul poate fi utilizat în 2019 pentru a acoperi anumite goluri la anumite capitole. Şi în aceste condiţii, primăria din Târgu Jiu nu are bani suficienţi pentru execuţia în bune condiţii a Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pe anul acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS