6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFestin expozițional la Târgul de Paște din Craiova (GALERIE FOTO)

Festin expozițional la Târgul de Paște din Craiova (GALERIE FOTO)

Târgul de Paşte şi-a deschis joi porţile pe Esplanada Pieții „Mihai Viteazul“ din Craiova, unde sunt prezenți comercianți și producători consacrați de produse specifice Sărbătorilor Pascale. Târgul își propune să valorifice arta populară și tradițiile autentice, adunând producători și meșteșugari din toate colțurile țării, care folosesc cu mândrie tehnicile de lucru și rețetele românești moștenite din familie.

Pe parcursul întregii zile de joi, vizitatorii au putut descoperi, la cele peste 50 de standuri din cadrul evenimentului, atât obiecte de artizanat mesteșugărești, produse hand-made, cât și produse culinare, dar și o zonă gastronomică, amenajată cu gustări calde și specialități de sezon.
De la Târgul de Paște nu lipsesc nici produsele de panificație, zacuscă, murături, ouă încondeiate sau băuturi tradiționale precum vinul de casă, țuica și palinca.
„Vedeta“ zilei, produsul care a atras cei mai mulţi clienţi, a fost un ceaun imens de gulaş de fasole cu ciolan preparat după o reţetă tradiţională din Dej. „Suntem de la Dej, judeţul Cluj, şi venim de zece ani în Craiova. Venim cu produse tradiţionale specifice carmangeriei noastre, cu mititei, produse din carne şi tradiţionalul gulaş de fasole cu ciolan. Craioveni sunt receptivi, vin să cumpere, ne cunosc şi chiar ne caută“, spune reprezentantul firmei Tradiţional Ardelenesc din Satu Mare.
Nici producătorii de murături asortate şi tocăniţă tradiţională de miel cu mămăliguţă, preparate după reţete tradiţionale din Satu Mare, nu s-au lăsat mai prejos. Standul decorat cu motive tradiţionale a atras zeci de consumatori „Suntem din Satu Mare şi venim la Craiova în ultimi ani cu produse tradiţionale făcute de noi, fără amelioratori, şi cu mâncare gătită, cu mititei, și normali, dar şi de oaie, carne de porc, carne de mangaliţă. Facem aici tocăniţă tradiţională de miel cu mămăliguţă, fasole, murături făcute în case şi vin. Vin craiovenii pentru că i-am obişnuit noi, venim de patru-cinci ani şi s-au obişnuit“, explică unul dintre producători.
Ouăle din lemn încondeiate, aduse tocmai din Harghita, colorează esplanada Pieţii „Mihai Viteazul“, îmbrăcând-o în straie de sărbătoare. „Am muncit foarte mult ca să confecţionăm toate lucrurile acestea. Avem un atelier la Harghita, tot acolo facem şi produsele din ceramică. Sper să placă tuturor“, ne spune un alt producător, care îşi aranjează de zor produsele pe tarabă pentru a atrage privirile craiovenilor.

Joacă la târg

Târgul include, pe lângă expozițiile cu vânzare prezentate de comercianți și producători din țară, și o zonă de ateliere de creație și meșteșuguri de Paște, care încântă întreaga familie. Astfel, cei mici, ajutați de părinți sau bunici, au ocazia să picteze, să deseneze, să decupeze și să-și realizeze propriile creații decorative specifice Sărbătorilor Pascale. „Avem obiecte făcute din ceramică, din judeţul Timiş, toate sunt făcute manual. Dacă achiziţionaţi un produs, îl puteţi picta aici gratuit, pentru că avem pensule şi culori. Copilaşii vin de dimineaţa până seara, vin mereu, sunt foarte încântaţi de idee“, ne explică o producătoare din Timiş, care ajută un prichindel să-şi decoreze noua jucărie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS