Acasă Local Dolj Evaziunea cu fier vechi i-a băgat în puşcărie

Evaziunea cu fier vechi i-a băgat în puşcărie

-

Anchetatorii au susţinut că inculpaţii au păgubit bugetul statului cu aproximativ un milion de euro prin tranzacţiile efectuate prin cele trei societăţi comerciale

Magistrații Curţii de Apel Craiova au hotărât, joi, să condamne definitiv cinci persoane din comunele doljene Coțofenii din Față și Orodel, acuzate că au făcut comerț ilicit cu fier vechi prin intermediul mai multor societăți comerciale, prejudiciul adus statului fiind de aproape un milion de euro. Din cei cinci inculpaţi, trei au fost condamnaţi cu executare, iar doi au primit pedepse cu suspendare.

Ofițerii Biroului de Investigare a Fraudelor reţineau, în toamna anului 2014, cinci persoane suspectate de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, folosirea creditului societăţii în interes personal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Este vorba de Gheorghița Mihai, Virginica Bimbai și Gheorghe Cianghiri, administratori ai unor societăți comerciale, dar și de contabilele Agripina Dicu și Gabriela Peica. Cei cinci inculpați au fost acuzați că, în perioada 2009-2013, au desfăşurat activităţi comerciale ilicite cu deşeuri metalice prin intermediul a trei societăţi comerciale din Coțofenii din Față – SC Patrimet SRL, SC Polivergi Star SRL și SC Intermet SRL.
Oamenii legii au explicat atunci că administratorii celor trei societăți comerciale, sprijiniți de ceilalți inculpați, pentru a justifica aprovizionările societăţilor comerciale pe care le administrau, au falsificat documentele de aprovizionare astfel încât să pară că deşeurile proveneau de la persoane juridice, la un preţ mai mare decât cel real de achiziţie. Prin aceste demersuri, inculpaţii ar fi adus un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 4.400.000 de lei.

Condamnaţi definitiv după aproape patru ani de la trimiterea în judecată

Cei cinci inculpaţi au fost deferiţi justiţiei în iulie 2015, iar în martie 2017, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Gheorghe Cianghiri și Gheorghița Mihai au primit câte patru ani de închisoare și li s-a interzis să fie administratori de societăți comerciale o perioadă de trei ani. În schimb, Virginica Bimbai a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Agripina Dicu și Gabriela Peica au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Acestea din urmă au fost decăzute din dreptul de a fi contabil pe o perioadă de trei ani. SC Polivergi Star SRL a fost amendată cu 20.000 de lei, iar ca pedeapsă complementară, instanța a dispus dizolvarea firmei. Instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de ANAF împotriva inculpaților, aceștia fiind obligați să achite statului suma totală de 1.566.415 de lei, plus penalitățile și dobânzile calculate de la comiterea faptelor și până la data achitării prejudiciului.
A urmat apelul, iar joi, Curtea de Apel Craiova a schimbat în parte sentinţa dată de Tribunalul Dolj în urmă cu doi ani. De data aceasta, Gabriela Peică a fost condamnată la trei ani de închisoare cu executare, iar ceilalţi patru inculpaţi au rămas cu pedepsele stabilite de instanţa de fond.
De asemenea, Curtea de Apel Craiova a dispus confiscarea sumei de 2.555.180 de lei de la inculpata Gheorghiţa Mihai şi a sumei de 240.092 de lei de la Verginica Bimbai.
Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS