24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDosarul „Tătuțu“ se întoarce la Tribunalul Dolj

Dosarul „Tătuțu“ se întoarce la Tribunalul Dolj

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, ca inculpaţii din acest dosar să fie rejudecaţi la Tribunalul Dolj

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, ieri, ca Tribunalul Dolj să rejudece dosarul „Tătuţu“, în care au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT mai mulţi inculpaţi, printre care se numără poliţişti din cadrul IPJ Olt, angajați ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Olt, dar și oameni de afaceri. Printre infracțiunile reținute de procurorii craioveni s-au numărat constituirea unui grup infracţional organizat, desfăşurarea de activităţi ilicite în domeniul jocurilor de noroc, conflictul de interese, abuzul în serviciu, șantajul sau evaziunea fiscală.

Procurorii DIICOT din Craiova anunţau, în decembrie 2012, destructurarea unui grup infracţional organizat, care ar fi fost coordonat de un ofiţer din cadrul IPJ Dolj. Este vorba de comisarul-șef Laurenţiu Ilie Lazăr, poreclit „Tătuțu“, pe atunci ofițer în cadrul Serviciului de Investigarea Fraudelor de la IPJ Olt.
Procurorii DIICOT au explicat atunci că patronii unor firme din Olt au fost obligați să plătească grupului infracţional sume de bani, fie un fel de taxă de protecţie, fie ca răsplată pentru soluţii de neîncepere a urmăririi penale în dosarele în care erau cercetaţi de poliţiştii de la Investigarea Fraudelor. Banii erau percepuţi în baza unor contracte fictive de pază încheiate cu firma de profil SC Roedil SRL Slatina, deţinută de Valeria Lazăr, soţia comisarului Laurenţiu Lazăr, dar administrată în fapt chiar de poliţist, după cum au susținut anchetatorii.
„Liderul grupării, învinuitul Lazăr Laurenţiu Ilie, are calitatea de comisar-şef de poliţie în cadrul IPJ Olt – Serviciul de Investigarea Fraudelor, acesta acţionând cu sprijinul altor trei învinuiţi, un comisar-şef şi doi inspectori principali de poliţie din cadrul aceluiaşi serviciu. În fapt, se reţine că învinuiţii au efectuat acte de cercetare penală în cauze economice, faţă de persoane din mediul de afaceri din judeţul Olt, în scopul determinării acestora să încheie contracte de monitorizare, pază şi protecţie, cu o societate comercială din municipiul Slatina, administrată de către soţia liderului grupării. Ulterior, profitând de funcţiile deţinute, învinuiții au efectuat, în mod abuziv, cercetări faţă de funcţionari publici din cadrul DGFP Olt, APIA Olt sau Direcţia Vamală Craiova, care au respins cereri de rambursare de TVA sau alte solicitări formulate de către societăţile comerciale protejate de către membrii grupării“, au precizat procurorii DIICOT.
Aceştia din urmă au mai explicat că prejudiciul a fost estimat la suma de un milion de euro.

Achitări la Tribunalul Dolj

În iunie 2013, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 22 de inculpați, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova. Ulterior, în februarie 2014, dosarul a fost declinat la Tribunalul Dolj, instanță care s-a pronunțat pe 6 decembrie 2017.
Șase dintre inculpați – Ciprian Gheorghiceanu, Liviu Voiculescu, Ionuț Poteraş, Costinel Ghiţă, Adrian Boangiu şi Radu Morusi, au fost achitați pentru toate infracțiunile reținute de procurori. Alți cinci inculpați au fost achitați numai pentru o parte dintre infracțiunile comise, fiind condamnați cu suspendare pentru altele.
De exemplu, Laurenţiu Ilie Lazăr a fost achitat pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, conflict de interese în formă continuată și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. În schimb a fost condamnat la doi ani și opt luni de închisoare cu suspendare pentru șantaj și complicitate la delapidare.
Soția ofițerului Lazăr, Valeria Lazăr, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Frații Mihai Răzvan Buzatu şi Bogdan Alexandru Buzatu au primit câte trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidare, iar cea mai mică pedeapsă, de șase luni cu suspendare, a primit-o inculpatul Gheorghe Bădiță. În plus, instanța a dispus ca Valeria Lazăr să achite statului suma de 26.218 lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA, iar inculpaţii Mihai Răzvan Buzatu şi Laurenţiu Ilie Lazăr la plata sumei de 456.000 de lei către partea civilă SC Univers SA.
Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanţă care s-a pronunţat ieri, pe 17 aprilie. Judecătorii craioveni au dispus rejudecarea dosarului la Tribunalul Dolj şi a menţinut actele şi măsurile procedurale dispuse până la 6 decembrie 2017.

Încă un inculpat rejudecat

În ianuarie 2017, instanța a dispus judecarea într-un dosar separat al celorlați 11 inculpați trimişi în judecată în iunie 2013. Acest dosar a fost soluţionat de Tribunalul Dolj tot în decembrie 2017, când toţi cei 11 inculpaţi au fost achitaţi. Procurorii DIICOT au formulat apel, iar în martie, anul acesta, Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea inculpatului Gheorghe Ţîrcomnicu. Apelul privind restul inculpaţilor se judecă în continuare, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 16 mai.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS