Cum a devenit un bichon „terorist“ pe palierul blocului

Scandal în bloc pentru câinii de pe palier (Foto: Lucian Anghel)


Scandal cât casa în blocul C, scara 1, de pe strada 1848, din cauza câinilor crescuţi în apartament chiar de preşedinta asociaţiei de proprietari. Aceasta şi-a pus aproape toţi vecinii în cap din cauza câinilor pe care îi ţine în locuinţă: unu, doi, trei, patru sau câţi or fi. Mulţi dintre ei nici măcar nu-i aparţin, spun vecinii, pentru că femeia s-ar ocupa cu îngrijirea câinilor aflaţi în ecarisajul de la Breasta şi aduce patrupedele în apartament atunci când sunt bolnave sau când urmează să le dea spre adopţie. Certurile durează de mulți ani, iar vecinii au ajuns să se duşmănească şi să-şi arunce vorbe grele ori de câte ori se întâlnesc. „Nu sunt împotriva câinilor de companie, dar nici nu pot fi de acord cu înmulţirea, creşterea şi comercializarea lor în apartament. Ne-a distrus liniştea şi sănătatea cu urletele şi lătratul atât ziua, cât şi noaptea. Un alt mare inconvenient e mirosul greu de suportat de la atâtea animale. În balcon cred că este locul unde îşi fac animalele nevoile, că atunci când spală miroase urât, iar apa se scurge în grădina blocului. Vecina de la parter nu mai deschide ferestrele din cauza acestui iz greu. Când i-am zis preşedintei, fiindcă ea este cea care creşte animale, mi-a zis că îmi dă brânci pe scară. Ne ameninţă pe toţi“, susţine Antoaneta Naidăr, proprietar în blocul C, scara 1 din cadrul Asociaţiei de proprietari Anul 1848.

Parte din proprietari au făcut adrese peste adrese la asociaţie, la poliţie, la Garda de Mediu, şi au ajuns chiar în instanţă cu preşedinta asociaţiei, Cerasela Matei. Iată cum sună o solicitare către asociaţia de proprietari prin care locatarii cer, culmea chiar preşedintei şi celorlalţi reprezentanţi, să interzică înmulţirea şi creşterea câinilor în bloc. „Subsemnaţii, proprietari ai apartamentelor 1, 3, 6, 9, 11, 15 de la scara 1, şi 7 de la scara 2, vă rugăm să interziceţi înmulţirea şi creşterea câinilor în apartamentul nr. 12 deoarece nu mai avem linişte nici ziua, nici noaptea. Stresul a pus stăpânire pe sănătatea noastră la cote maxime din cauza lătratului şi a urletelor de câini şi căţei“, se arată într-o adresă din luna februarie.

Acestor animozităţi pricinuite de câinii care „convieţuiesc“ cu locatarii în acelaşi bloc nu le-a putut pune capăt nici măcar poliţia, care a chemat-o pe deţinătoarea patrupedelor şi a atenţionat-o să respecte legea. „Persoana respectivă a fost invitată la sediul secţiei, unde a fost consiliată, fiind informată despre necesitatea respectării prevederilor legale în vigoare şi a normelor de convieţuire socială pentru asigurarea şi menţinerea unui climat de linişte şi siguranţă publică. De asemenea, împotriva persoanei în cauză, pentru faptele antisociale comise s-a luat măsura sancţionării contravenţionale conform prevederilor Legii nr. 61/1991“, se arată într-un răspuns al poliţiei din septembrie 2018.

Conflictele nu s-au oprit aici. „Eu am făcut o sesizare la Mediu şi au venit aici, în bloc. Am înţeles de la vecini că din cei şapte câini, câţi avea înainte, acum mai are doi. Mulţi vecini au fost muşcaţi de câinii ei, şi eu am fost muşcat. Am înţelesc că ar lucra la un adăpost de câini şi de acolo cred că aduce şi câinii în bloc“, a precizat Nelu Negrilă, proprietar în blocul C, scara 1.

„Cât să deranjeze doi căţei?“

Cerasela Matei nu neagă că are câini în apartament. Spune că sunt câinii ei, pe care îi creşte de mulți ani, şi că sunt doar doi la număr. Femeia mai spune că este o mare iubitoare de animale şi din acest motiv face voluntariat la Adăpostul canin de la Breasta, unde se ocupă de sterilizarea patrupedelor şi încearcă să salveze cât mai mulţi câini de la moarte, găsind persoane care să-i adopte. Nu înţelege de ce atâta ură şi răutate din partea unora dintre vecinii din bloc, care o hărţuiesc, spune ea, de ani întregi. „Din 2015, an de an, lună de lună, sunt anumiţi vecini care tot timpul îmi fac sesizări. Am ajuns să nu am voie să întorc capul, să nu respir, că imediat mă jignesc. Odată la câteva luni mă trezesc la uşă ba cu Poliţia Locală, ba cu poliţia de proximitate, ba cu DSP-ul, ca să mă verifice, să vadă ce câini am în apartament. Am avut prin 2016 un bichon care avea şase pui, dar ulterior am rămas cu doi. Femeia aceasta, Naidăr, are o problemă. Până acum câţiva ani se tot certa cu o vecină, după ce aceasta a murit a început discuţiile cu mine. Totul a pornit de la o inundaţie, m-a inundat şi ulterior nu a vrut să-mi plătească reparațiile. Din acel moment aşa o ţine, tot într-un scandal. Nu înţeleg ce vor aceşti vecini, să mă mut din cartier?! Eu am câinii microcipaţi, sterilizaţi, iubesc animalele. Îi întreţin în condiţii optime. Aţi fost în bloc, aţi auzit câinii lătrând sau urlând, cum spun dumnealor? M-am săturat de răutatea acestor oameni, că pe lângă doamna Naidăr mai sunt doi-trei porniţi împotriva mea, deşi nu cred că i-am deranjat cu ceva. Uneori şi eu mai cedez nervos, fiindcă tot timpul mă urmăresc să vadă ce fac, când vin, când plec de acasă… Acum le-am făcut plângere în instanţă pe penal şi pe civil, că am ajuns la capătul răbdărilor. Eu nu am haită de câini în apartament şi nu sunt singura care creşte câini în locuinţă, dar ei au ce au cu mine. Au idei vechi şi nu-i poţi schimba. Au închis grădina blocului şi au pus lacăt, au spart avizierul din casa scării, înjură femeile de serviciu, le vorbesc urât copiilor din bloc“, spune cu năduf Cerasela Matei.


În ajutorul ei sare şi administratorul asociaţiei, Elena Nicolau. „Ea (Cerasela Matei – n.r.) are, într-adevăr, doi căţei, dar cât să latre aceşti căţei, cât să deranjeze?! Doamna Naidăr are de foarte mult timp necaz pe Cerasela, dar cât să o deranjeze, doamnă, acei căţei?! Spune că-i miroase urât de la mâncarea câinilor! Mie nu mi se pare corect ce se întâmplă în acel bloc. Doamna Naidăr o face pe preşedintă nesimţită, împuţită. Se ceartă întruna! Pe ce? Ca să vedeţi că ceea ce fac locatarii fac cu răutate, vă spun că sunt şi alţi proprietari care au câini tot în acelaşi bloc, la apartamentul 5, dar acelora nu le zic nimic! Şi oamenii sunt dificili în acel bloc. Acum sunt supăraţi că sunt pisici pe domeniul public şi se urcă pe maşini! Mulţi proprietari au câini în apartament, dar niciunde nu se întâmplă scandal ca în blocul C“, afirmă Elena Nicola, administratorul asociaţiei de proprietari şi cunoascătoare a situaţiei din fiecare bloc arondat asociaţiei.

Într-adevăr, aruncând un ochi pe pagina de facebook a Ceraselei Matei, este clar că persoana în cauză este o mare iubitoare de animale, cu precădere de câini. Numai că femeia nu a găsit o cale de-a împăca şi capra şi varza, adică nu a reușit să-și țină și câinii în locuinţă, să și conviețuiască în linişte cu vecinii din bloc.

Cât de „legal” este să creşti un câine la bloc?

La nivel naţional nu există o reglementare strictă a acestui domeniu. Doar în privinţa raselor considerate periculoase şi agresive prevederile legale sunt, teoretic, stricte, potrivit Legii 60/2003. Pentru rasele „gălăgioase“ şi „greu adaptabile“ la traiul în spaţii restrânse, totul se face după ureche.

Doar o hotărâre din anul 2007 privind normele metodologice pentru organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari aducea în discuţie această chestiune, la capitolul 4: „Proprietarii care deţin animale în apartament sau în spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă nu pot lăsa în libertate ori fără supraveghere animalele care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri“. Totuşi, acelaşi act normativ, la capitolul „Adunarea generală a Asociaţiei de Proprietari“, lăsa totul la latitudinea majorităţii locatarilor, care trebuie să „adopte măsuri privind condiţiile ce trebuie îndeplinite de deţinătorii de animale de casă din cadrul condominiului“. Numai că din 2018 a intrat în vigoare o altă lege a asociaţiilor de proprietari şi normele devin caduce. Câinii nu sunt persoane şi nu pot fi trecuţi la întreţinere. „Nu poţi să soliciţi o taxă pentru câinii din bloc sau să-i pui la întreţinere, dar se poate hotărî în Adunarea Generală ca deţinătorii să plătească o sumă de bani, pentru a contribui astfel suplimentar la achiziţionarea de produse necesare curăţeniei pe casa scării. Vă dau un exemplu: într-un bloc turn, proprietarul de la ultimul etaj are doi căţei. Când îi scoate afară, aceştia se tot scapă în lift. Eu le-am recomandat să solicite o sumă în plus pentru produsele necesare spălării, curăţeniei, fiindcă nu sunt obligaţi ceilalţi vecini să suporte mirosul sau mizeria acelor animale. Dacă se ajunge la stricăciuni, atunci asociaţia se îndreaptă împotriva celui vinovat. În momentul în care se încalcă bunul-simţ, atunci intervin sancţiunile. Spre exemplu, în caz de gălăgie, putem să sunăm la poliţie“, este de părere preşedintele UAP, Ion Pătrulescu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 17 aprilie 2019

Actualitate

» Mai multe scrieri inedite de Franz Kafka, maestrul absurdului, ar putea să apară după un deceniu de lupte în instanţă
» Liviu Tit Brăiloiu, propus ministru pentru Diaspora: Cunoscut mai degrabă pentru derapajele față de ziariști și parlamentari USR, era cotat cu o avere de 11 mil euro în 2011
» Cine este Eugen Nicolicea, propus de PSD la conducerea Ministerului Justiţiei
» CFR Călători funcţionează normal de Paște și 1 Mai
» Prichindei de grădiniţă, jurnalişti pentru o oră la Gazeta de Sud
» Trafic restricţionat temporar în Ungaria, pentru autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone
» Ironia marketingului: Volumul „Notre-Dame de Paris”, de Hugo, epuizat după incendiul devastator de la catedrală
» Fostul preşedinte al statului Peru s-a împuşcat în cap în momentul în care urma să fie arestat
» Lansare de carte la Muzeul de Artă, Craiova
» Eugen Nicolicea, propus pentru funcția de ministru al Justiției
» Liderii PSD i-au retras sprijinul politic lui Tudorel Toader
» DNA cere instanței supreme termene mai scurte în dosarele lui Liviu Dragnea și Darius Vâlcov
» Stresul la locul de muncă, influenţat de colegi (studiu)

Publireportaj

» Prevenție și diagnostic precis cu cea mai performantă aparatură ecografică transtoracică pentru inimă la Centrul Medical Speranța

Local

» Șeful DSVSA s-a răzgândit și autorizează punctele temporare de sacrificare a mieilor

Dolj

» Cum va arăta Clinica de Oncologie a SJU Craiova după reabilitare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Când va avea Craiova transport public modern
» Dosarul „Tătuțu“ se întoarce la Tribunalul Dolj
» APIA Dolj primeşte cereri unice de plată şi în weekend
» Tinerii craioveni, interesaţi de dezinformarea pe probleme europene
» Dolj: Tânără de 18 ani, dispărută de acasă
» Craiova: Elevi ai CN “Elena Cuza” au fost polițiști locali pentru o zi
» Complexul Energetic Oltenia împrumută 500 de milioane de lei, de la 6 bănci, pentru a putea plăti certificatele de emisii de dioxid de carbon
» Craiova: Se opresc gazele pe bulevardul Dacia
» Târg de Paşte, în centrul Craiovei
» Cupa Regională Hard Enduro, la Craiova
» Se va reabilita termic clădirea Clinicilor de Oncologie și Dermatologie din cadrul SJU Craiova
» Caravana „Investeşte în tine” a prezentat studenţilor posibilităţile de finanţare pentru achiziţionarea unei case, maşini sau demararea unei afaceri
» Peste 320 de elevi craioveni, în vizită la pompieri
» (EXCLUSIV RFI) Ford Craiova, mesaj dur pentru Guvern: Vom vedea unde ne investim banii
» Maşina unui craiovean a luat foc în mers, la Sălcuţa
» Craiova: Workshop cu specialişti de top la Ştiinţe. Tehnică de ultimă generaţie la departamentul de Ficzică

Gorj

» Amatorii de street food, aşteptaţi la Târgu Jiu

Olt

» Olt: Doi bărbaţi, prinşi la volan cu o alcoolemie foarte mare 

Mehedinţi

» Mehedinţi: Acţiuni de prevenţie în câteva şcoli din judeţ
» Accident de muncă la Şantierul Naval din Orşova. Doi bărbaţi au suferit arsuri

Vâlcea

» Vâlcea: Bătrân de 86 de ani, prins cu trei arme deţinute ilegal

Sport

» SCM Craiova a invitat la pumni cluburile Steaua, CSM Ploieşti şi CSM Craiova
» Cătălin Popescu, la ceas aniversar
» Roland Garros 2019: România are patru jucătoare direct pe tabloul principal – Halep, Buzărnescu, Begu și Cîrstea
» Fotbal / Solskjaer, exasperat de Messi
» Fotbal / Lionel Messi, golgheterul Ligii
» Fotbal / Allegri suspină după lecţia primită de la „lăncieri“. Pierderi importante la bursă pentru Juve

Sanatate

» Ce boli ne strică bucuria primăverii
» Leurda, planta-vedetă a primăverii

Magazin

» Curiozităţi despre Johnny Depp
» Horoscop
» Bancul zilei
» Sandra Oh, Michelle Obama şi Donald Trump, pe lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume

Top