5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria Târgu Jiu are un deficit bugetar de opt milioane de lei

Primăria Târgu Jiu are un deficit bugetar de opt milioane de lei

Primăria Târgu Jiu înregistrează un deficit în prezent, din cauză că nu beneficiază de sumele necesare pentru a acoperi propunerile din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pe 2019. Bugetul se află în dezbatere publică şi ar putea să fie aprobat înainte de Paşte. Primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că înaintea şedinţei de Consiliu Judeţean Gorj în care a fost alocată suma de 28 de milioane de lei, municipalitatea mai înregistra un deficit de zece milioane de lei. Suma minimă pe care Marcel Romanescu se aştepta să o primească de la Consiliul Judeţean era de măcar opt milioane de lei. Banii alocaţi în final au fost însă de 1,2 milioane de lei, adică aproape nimic, după cum spune primarul din Târgu Jiu, raportat la nevoile municipiului reşedinţă de judeţ. Edilul din Târgu Jiu a mai declarat că s-a renunţat la foarte multe investiţii şi cheltuieli în bugetul pe acest an. Prioritate au cofinanţările la proiectele alimentate cu fonduri europene, prin PNDL şi investiţiile deja începute.

Nu au bani

La nivelul municipalităţii este nevoie de zece milioane de lei în baza OUG 114, 1,2 milioane de euro, adică șase milioane de lei care trebuie alocate pentru asigurarea cofinanţărilor la proiectele europene. De asemenea, mai este nevoie de suma de cinci milioane de lei pentru a asigura cofinanţarea proiectelor finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Romanescu a spus că a cerut Consiliului Judeţean fonduri doar pentru cele trei tipuri de proiecte amintite. Primarul Marcel Romanescu a precizat că singura soluţie în momentul de faţă pentru a asigura cofinanţarea unor investiţii este contractarea unui credit bancar. În acest sens, edilul din Târgu Jiu va solicita avizul Consiliului Local. Urmează să fie stabilită valoarea, în funcţie de prioritatea proiectelor. La nivelul municipalităţii sunt orientate cu prioritate către proiectele aflate în derulare, precum modernizarea Căii Eroilor şi a Colegiului Naţional „Tudor Vladimirescu“ sau extinderea Şcolii Gimnaziale „Sfântul Nicolae“.

Prezintă proiectul de buget

Edilul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a anunţat că săptămâna aceasta le va prezenta consilierilor locali proiectul de buget de venituri şi cheltuieli pe anul în curs. Marcel Romanescu a spus că va fi făcută o analiză cu datele în faţă şi în ceea ce priveşte propunerea aleşilor majorităţii de creştere a salariilor în Primăria Târgu Jiu cu un procent de 10%. Vor fi purtate discuţii cu liderii partidelor reprezentate în Consiliul Local. Marţi sunt programate discuţii cu aleşii locali şi liderii PNL şi PMP. Joi va avea loc şedinţa cu liderii şi aleşii PSRo, PSD şi ALDE Primarul a mai spus că vineri va fi programată întălnirea cu cetăţenii. Dacă discuţiile cu liderii politici vor fi găzduite de Sala de Şedinţe a primăriei, discuţiile cu cetăţenii ar putea avea loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, în funcţie de numărul de participanţi. Marcel Romanescu susţine că este pus în situaţia ca în bugetul pentru acest an să împartă sărăcia. Toate direcţile instituţiei vor avea bugetele diminuate ca urmare a lipsei resurselor financiare, a mai spus edilul oraşului. Marcel Romanescu mai spune că au existat şefi de direcţii care au înţeles situaţia şi au acceptat diminuarea cheltuielilor pentru 2019. Este un deficit de opt milioane de lei pe care edilii vor să îl elimine prin reducerea cheltuielilor la servicii şi direcţii. Rămâne în discuţie suma de 3,5 milioane de lei care ar trebui alocate în condiţiile în care va fi votat proiectul de hotărâre privind creşterea cu 10% a salariilor în Primăria Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS