6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPovestea conflictului armat din Rovine

Povestea conflictului armat din Rovine

Procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a opt craioveni, patru dintre ei fiind auzaţi că au atacat un bărbat cu săbiile şi bâtele, căruia i-au distrus maşina sub privirile mamei sale. În acelaşi dosar, doi craioveni sunt acuzaţi că au încercat să ia asupra lor faptele comise de doi dintre inculpaţi, dar şi bărbatul bătut şi un amic al acestuia, care şi-au fluturat cuţitele pe stradă cu o zi înaintea atacului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, totul a început în seara zilei de 14 ianuarie, la un restaurant de pe strada A.I. Cuza, unde craioveanul Liviu Popovici a avut un conflict verbal cu Alexandru Constantin, Marian Savu şi Marius Cojocaru.
Ulterior, aceştia din urmă au hotărât să se răzbune pe Popovici.
„După acest conflict, care a rămas la stadiul de conflict verbal, inculpaţii Savu Marian zis Ţapu, Constantin Alexandru, zis Alex Nebunu şi Cojocaru Marius, zis Grasu, au hotărât să meargă a doua zi dimineaţa să se răzbune pe persoana vătămată Popovici Liviu, stabilind împreună, în detaliu, planul de urmat în vederea realizării hotărârii infracţionale. Astfel, cei trei l-au cooptat şi pe amicul lor, inculpatul Trandafir Ionuţ, cu care s-au întâlnit apoi în dimineața zilei de 15.01.2019 şi, după ce s-au înarmat cu diferite obiecte contondente (bâte) şi tăietor-înţepătoare (macetă/sabie), s-au deplasat împreună cu autoturismul marca Audi A4, înmatriculat în Anglia, în zona în care ştiau că locuieşte persoana vătămată Popovici Liviu“, au reţinut anchetatorii.
Cei patru l-au aşteptat pe Popovici în maşină, iar când acesta a apărut l-au atacat cu bâtele şi săbiile. „Imediat ce autoturismul marca Mercedes condus de persoana vătămată Popovici Liviu a plecat de pe loc şi a intrat în raza vizuală a inculpaţilor, aceştia s-au pus, la rândul lor, în mişcare, efectuând manevra de mers înapoi, la volan fiind inculpatul Constantin Alexandru, care, după ce a traversat strada principală, Aleea N. Iorga, a accelerat, lovind puternic, cu intenţie, autoturismul proprietatea persoanei vătămate G. Mihaela, mama lui Popovici Liviu, ce ocupa în acel moment locul din dreapta faţă“, au mai stabilit procurorii doljeni.

Scandal cu bâte şi săbii în Rovine

Procurorii au mai stabilit că, după ce au avariat Mercedesul condus de Popovici, cei patru inculpaţi au trecut la atac. „Imediat după impact, din autoturismul Audi au coborât în primă fază ocupanţii locurilor din spate, respectiv inculpatul Cojocaru Marius şi inculpatul Trandafir Ionuţ, înarmaţi cu câte o bâtă, precum şi ocupantul locului din stânga-faţă, inculpatul Savu Marian, înarmat cu o macetă/sabie, iar la câteva secunde după aceştia a coborât de la volan şi inculpatul Constantin Alexandru, acesta din urmă fiind preocupat mai întâi să-şi acopere faţa pentru a nu fi identificat, aşa cum rezultă din imaginile surprinse de camera de supraveghere. Ceilalţi trei s-au năpustit asupra autoturismului persoanelor vătămate, lovind puternic în acesta cu respectivele obiecte contondente, spărgând parbrizul şi geamul stânga – faţă. Ulterior, după ce au spart geamul din dreptul şoferului, aceiaşi inculpaţi au început să lovească în mod repetat cu obiectele cu care erau înarmaţi în persoana vizată Popovici Liviu, în diverse zone ale corpului“, au mai precizat anchetatorii în rechizitoriul întocmit.
Mai departe, Popivici a fost urmărit de doi dintre inculpaţi, însă a scăpat de ei după ce a intrat în scara unui bloc.

Au încercat să-şi scape amicii de puşcărie

În urma anchetei s-a mai stabilit că, după scandal, Savu şi Constantin au reuşit să-i convingă pe craiovenii Dragoş Lungu şi Robert Călinoiu să îşi asume în locul lor comiterea faptelor. Astfel, pe 16 ianuarie, cei doi au mers la IPJ Dolj împreună cu inculpaţii Marius Cojocaru şi Ionuţ Trandafir, unde au declarat că au participat la atacul din dimineaţa zilei de 15 ianuarie.
Problema este că cei doi s-au încurcat în declaraţii, iar telefoanele lor au fost localizate în altă parte a oraşului la ora atacului. Au încercat să susţină în faţa anchetatorilor că şi-au lăsat telefoanele acasă în acea dimineaţă, însă alţi inculpaţi au susţinut că aveau telefoanele la ei. De asemenea, imaginile surprinse de o cameră de supraveghere amplasată în apropierea locului comiterii faptelor i-au contrazis pe Lungu şi Călinoiu. Aceştia din urmă sunt acuzaţi de comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

Opt inculpaţi trimişi în judecată

La sfârşitul lunii martie, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a opt inculpaţi. În acest dosar, Alexandru Cojocaru, Marian Savu, Marius Cojocaru şi Ionuţ Trandafir au fost deferiţi justiţiei în stare de arest preventiv pentru tentativă de omor, distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.
„Faptul că persoana vătămată Popovici Liviu a suferit leziuni traumatice ce au necesitat doar două – trei zile îngrijiri medicale nu prezintă nicio relevanţă în ceea ce priveşte încadrarea juridică a faptei în infracţiunea de tentativă de omor, întrucât, din probele administrate în cauză rezultă că inculpaţii au acţionat cu intenţia vădită de a suprima viaţa persoanei vătămate, având în vedere modul de desfăşurare a evenimentelor şi dinamica acestora, obiectele vulnerante folosite la agresiune (bâte şi macetă/sabie), intensitatea loviturilor aplicate“, au mai reţinut anchetatorii.
În acelaşi dosar, Dragoş Lungu şi Robert Călinoiu sunt acuzaţi de favorizarea făptuitorului, iar Andrei Budică şi Liviu Popovici de portul fără drept de obiecte periculoase. În cazul acestora din urmă, procurorii doljeni au stabilit că, în seara zilei de 14 ianuarie, erau înarmaţi cu câte un cuţit.
Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 29 martie, urmând să intre în procedură de cameră preliminară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS