24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPatru copii vor avea o şansă la învăţătură (Video + Galerie Foto)

Patru copii vor avea o şansă la învăţătură (Video + Galerie Foto)

Rupţi de civilizaţie, trăind la marginea unui sat izolat, patru copii visează să poată merge la şcoală, unde se pot juca şi pot învăţa alături de micuți asemeni lor. Impresionaţi de dorinţa celor mici, autorităţile locale din comuna Breasta vor să le ajute familia şi să le construiască o casă în satul vecin, cu materiale de construcţie pe care speră să le obţină prin donaţii, pentru ca aceştia să poată merge la şcoală.

În timp ce unii copii visează la telefoane şi tablete de ultimă generaţie, la McDonald`s şi la locuri de joacă special amenajate, patru copii din satul Făget îşi doresc o căsuţă din care să nu mai cadă bucăți de tencuială, jucării pe care să nu le mai folosească cu rândul şi, cel mai mult, îşi doresc să poată reuşi să înceapă grădiniţa şi şcoala.

O casă cârpită care stă să cadă

Pentru Viorel, tatăl celor patru micuţi, sărăcia în care se află familia sa este ca o rană deschisă și adâncă. În fiecare dimineaţă trebuie să se scuture de griji şi oboseală, să le lase în pragul uşii şi să îşi caute ceva de lucru. Cum un rău nu vine niciodată singur, drumul până în cel mai apropiat sat este o adevărată aventură. Încalecă bicicleta care i-a rămas mică, decorată cu flori de rugină, dar pe care praful nu are timp să se aştearnă şi pedalează pe drumul prăfuit peticit cu pietre 8 km. Drumul înapoi spre casă nu i se pare niciodată mai scurt, din contră, în zilele în care se întoarce înapoi la copii cu plasa goală i se pare cel mai lung drum din viaţa sa. Îi strânge în braţe, îi privişte, îi înveleşte şi adorm cu toţii înghesuiţi, sperând că ziua de mâine va fi mai bună. „Muncesc cu ziua pe ici pe colo, pe unde mai găsesc şi eu. E foarte greu să ajung în sat. Merg cu bicicleta până acolo. Dacă am locui acolo, m-aş duce şi la muncă, pentru că ne e foarte greu să-i întreţinem doar cu alocaţia“, a spus Viorel, încercând să-şi stăpânească lacrimile.
Cei șase membri ai familiei Gană trăiesc de pe o zi pe alta, chinuiţi, într-o singură încăpere, acolo unde se află o sobă oblojită. Holul casei este transformat într-o bucătărie improvizată, cu o plită veche şi o masă care abia se mai ţine în câteva cuie ruginite. Pe rând, ligheanul devine chiuveta în care se spală vasele la prânz, iar seara dulap pentru acestea. O carpetă scorojită acoperă podeaua rece, ferind tălpile micuţilor de frig. Camera cu două paturi le este şi sufragerie, şi dormitor, este universul întreg a celor şase. Pereţii pe care cresc flori de mucegai stau să cadă. Podul, nişte scânduri şubrede prin care se vede o plapumă groasă, va cădea şi el în curând. Frigul este la el acasă. Ritualul de îngrijire al dimineţii este un adevărat chin, având în vedere că toaleta este în curte. Un lighean este chiuvetă, cadă şi duş sub cerul liber. „Asta-i camera în care stăm toţi. Mai dăm drumul la foc seara, ca să ne mai încălzim puţim. Nu avem aşa multe lemne. Casa asta mai stă ce stă şi cade, e degradată de tot, nu sunt condiţii şi nu avem nici posibilităţi să facem şi noi aici ceva. Nu pentru noi, pentru copiii aștia, că nu pot sta aşa, au şi ei nevoie să meargă la şcoală să înveţe carte“, a povestit mama copiilor.

Prea săraci pentru a merge la şcoală

Sărăcia sufocantă care a pus stăpânire pe vieţile lor este din ce în ce mai apăsătoare, dar nu distruge visul părinţilor de a-şi vedea copiii oameni mari, realizaţi, „cu carte“. „Vrem să ne mutăm de aici, să le oferim copiilor condiţii pentru şcolă. Vreau să mă pot duce şi eu la lucru, să muncesc mult mai mult, că asta aş dori. Sunt copii şi le trebuie şi lor mai multe. Nu putem să-i ducem la şcoală. De aici sunt 8 km. Nu avem cu ce să-i transportăm până acolo. Eu mă duc să muncesc cu ziua pe unde apuc, să strâng bani să le aduc de mâncare. Mă duc cu bicicleta la muncă, alimentele tot cu bicicleta le cărăm. Cumpăr într-o zi şi trebuie să ne ajungă toată săptămâna. Iarna e mult mai greu să fac drumul acesta, deşi se bagă pluguri tot e greu să urc atât“, a spus tatăl copiilor cu o voce tremurândă.
Părinţii admit că, din cauza sărăciei în care trăiesc şi a distanţei prea mari sunt nevoiţi să-şi ţină copiii acasă. „Poate din toamna asta, dacă reuşim să ne mutăm mai aproape de şcoală”, se încurajează Viorel.

Un strigăt de ajutor

Drama familiei Gană a fost auzită de autorităţile locale din comuna Breasta, care au remarcat dorinţa de a munci a lui Viorel şi au fost impresionaţi de cazul tulburător al familiei sale. Acestea doresc să-i ofere tatălui un loc de muncă stabil şi să-i aducă familia cât mai aproape de şcolă. Pentru ca acest vis să devină realitate, autoritățile au donat un teren unde doresc să ridice o casă pentru ca cei patru copii ai familiei să ducă o viaţă decentă. „Este o familie în dificultate, care are patru copii şi vine şi al cincilea. Ei stau într-o casă a unei rude dintr-un sat al nostru. Noi i-am atribuit un loc de casă aici, în Breasta, dar vrem să strângem şi materiale de construcţii. Manopera ne-am asuma-o noi, pentru că aceşti copii trebuie să vină şi la şcoală. Noi avem un microbuz şcolar pentru cele șapte sate ale comunei, dar perturbă tot programul celorlalţi ca să meargă 7 km şi să se întoarcă, drumul este pietruit, nu este asfaltat. Am vrea ca până în toamnă să le facem un adăpost, ca să poată veni şi copiii la şcolă, şi la grădiniţă. Sunt probleme sociale cu care ne confruntăm şi până la urmă tot autorităţile trebuie să rezolve“, a spus Marcu Marin, primarul comunei Breasta. Aceştia speră ca materialele de construcţii să le obţină prin donaţii. „Împreună cu consiliul local şi domnul primar, am decis să ajutăm această familie să vină mai aproape de şcoală, pentru că stau la o distanţa foarte mare. Cu sprijinul financiar din partea consiliului local şi primăriei, dar şi cu ajutorul oamenilor care au bunăvoinţa să doneze materiale de construcţie, sperăm să îi aducem mai aproape de şcoală“, a spus Ionuţ Vizitiu, consilier al comunei Breasta.
Orice ajutor este binevenit. Familia Gană se află în str. Vâlcelei, nr. 56, sat Făget, comuna Breasta, Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS