6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSiclitaru mai are de executat două luni de închisoare

Siclitaru mai are de executat două luni de închisoare

Condamnat la patru ani de închisoare, alături de Dinel Staicu, în dosarul fraudării Transgaz Mediaș, omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru a cerut în mai multe rânduri, fără succes însă, eliberarea condiţionată din Penitenciarul Pelendava. La sfârşitul lunii martie, judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât că Siclitaru poate cere eliberarea condiţionată după 15 iunie.

Omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru, de 59 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2007, alături de Dinel Staicu și alți șapte inculpați, toți fiind acuzați că au fraudat Transgaz SA Mediaş cu peste 26 de milioane de lei.
Dacă Dinel Staicu a fost considerat de procurorii anticorupție „creierul“ afacerii păguboase pentru Transgaz, Iulian Siclitaru a fost acuzat de comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată și asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
În acest dosar, anchetatorii au reținut că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea, directorul Transgaz, a încheiat, cu încălcarea normelor legale, 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat. Prin încheierea acestor convenţii, Coconea a interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale patru societăţi private – SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova și SC Dumimpex SRL Bucureşti –, toate controlate de Dinel Staicu. Ulterior, tot cu încălcarea normelor legale, la solicitarea Transgaz, cele cinci societăţi de stat consumatoare de gaze au virat sume importante de bani în conturile celor patru firme controlate de Dinel Staicu. Procurorii DNA au mai reținut că Iulian Siclitaru a fost reprezentantul uneia dintre cele patru societăți interpuse de Dinel Staicu între Transgaz și cele cinci societăți cu capital de stat.

Iulian Siclitaru a ajuns după gratii după doi ani şi jumătate de la condmanare

Pe 10 iunie 2015, Curtea de Apel București a dat o hotărâre definitivă în dosarul fraudării Transgaz Mediaș. Dinel Staicu a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare, iar Iulian Siclitaru a fost condamnat la patru ani de închisoare. Ceilalți inculpați au fost condamnați la pedepse cuprinse între patru și șapte ani de închisoare. În plus, instanța a dispus ca inculpații să achite Transgaz Mediaș suma totală de 24.185.728 de lei.
După pronunţarea sentinţei, omul de afaceri Iulian Siclitaru nu a fost găsit, motiv pentru care a fost dat în urmărire națională și internațională. Bărbatul a fost reținut de polițiștii de frontieră în ianuarie, anul trecut, pe Aeroportul Craiova, pe sensul de intrare în țară din direcția Marea Britanie.
După un an de închisoare, începând cu ianuarie 2019, Iulian Siclitaru a formulat mai multe cereri de eliberare condiţionată. În una dintre ele, care a fost respinsă de Judecătoria Craiova pe 4 februarie, instanţa a hotărât că deţinutul poate face o astfel de cerere după data de 1 octombrie 2019. Hotărârea a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanţă care a dispus că Siclitaru poate face o cerere de eliberare condiţionată mai devreme, după data de 15 iunie.
Între timp, pe 21 februarie, instanţa a respins o altă cerere de eliberare formulată de Siclitaru. Şi această hotărâre a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanţă care a respins acţiunea omului de afaceri marţi, pe 9 aprilie.
Acelaşi Siclitaru a formulat o altă cerere de eliberare la începutul lunii martie, iar pe 21 martie, instanţa i-a respins acţiunea. A urmat o nouă contestaţie, care va fi judecată de Tribunalul Dolj pe 30 aprilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS