7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎncepe procesul primarului din Gherceşti

Începe procesul primarului din Gherceşti

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât că Judecătoria Craiova poate începe judecarea dosarului în care au fost deferiţi justiţiei primarul comunei doljene Ghercești, fostul viceprimar și doi foști funcționari din cadrul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP) Craiova. Anchetatorii au reţinut în acest dosar că înainte de alegerile locale din iunie 2012, inculpaţii au „aranjat“ mutarea în comună a peste 500 de persoane „în scopul câștigării alegerilor“.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii craioveni încă din 2012, după ce s-a aflat că peste 500 de persoane au obținut vize de flotant în comuna doljeană Ghercești chiar înainte de alegerile locale din iunie 2012.
Astfel, anchetatorii au stabilit că, înainte de alegerile din iunie 2012, în numai cinci luni, s-au mutat în Ghercești nu mai puțin de 526 de persoane, adică o treime din cetăţenii care s-au prezentat la vot.
Potrivit informațiilor făcute publice de Autoritatea Electorală Permanentă, la alegerile de pe data de 10 iunie 2012, în comuna Ghercești au fost înscrise pe liste 1.952 de persoane, iar la urne s-au prezentat 1.697 (86,94%). Alegerile au fost câștigate de Cornel Păpăroiu (PSD), care a obținut 800 de voturi, iar pe locul doi s-a situat viceprimarul comunei, liberalul Aurel Stan (PNL), cu 682 de voturi.
Procurorii craioveni susţin că atât Păpăroiu, cât și Stan, au adus votanți în comună cu ajutorul a doi funcționari din cadrul SPCEP Craiova.

Sute de votanți flotanți în comuna Ghercești

Anchetatorii au reţinut că, în ianuarie 2012, primarul Cornel Păpăroiu, „intenționând să candideze la alegerile locale din data de 10 iunie 2012, a luat hotărârea infracțională de a mări artificial numărul alegătorilor prin obținerea unor vize de reședință în comuna Ghercești pentru mai multe persoane – prieteni, rude sau persoane care dețineau în comună imobile, dar domiciliau în Craiova -, în scopul câștigării alegerilor locale“. În total, Păpăroiu, ajutat de mai multe persoane, ar fi „aranjat“ mutarea în comună a unui număr de 179 de votați. Anchetatorii au probat faptul că, înaintea alegerilor din iunie 2012, edilul Păpăroiu a avut nu mai puțin de 19 convorbiri telefonice cu Marius Gabriel Smaranda, pe atunci angajat în funcția de inspector la SPCEP Craiova, „pentru ca acesta să ateste prin propria semnătură că aceste persoane s-au prezentat în fața sa, atât la depunerea, cât și la ridicarea actelor de identitate“.
Ancheta a mai scos la iveală faptul că nici viceprimarul Aurel Stan nu a fost străin de aceste lucruri. Acesta ar fi apelat la fratele său și la un verișor, dar și la alte cunoștințe, „ca să convingă diferite persoane să obțină vize de reședință în comuna Ghercești pentru a-l sprijini cu voturi la alegerile locale“, au mai reținut procurorii craioveni. Aurel Stan mai este acuzat că a semnat un număr de 320 de adeverințe eliberate de Primăria Ghercești, fără a avea acest drept. În final, procurorii craioveni au susținut că Păpăroiu și Stan nu ar fi reușit să facă aceste lucruri fără ajutorul a doi funcționari de la SPCEP Craiova, Marius Gabriel Smaranda și Elena Alina Gușe.

Începe procesul la Judecătoria Craiova

Dosarul în care cei patru inculpaţi sunt acuzaţi de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova în februarie 2018, după care a intrat în procedură de cameră preliminară.
În decembrie, anul trecut, judecătorul de cameră preliminară a respins cererile şi excepţiile formulate de doi dintre inculpaţi şi a dispus începerea judecăţii.
Hotărârea a fost contestată la Tribunalul Dolj, instanţă care s-a pronunţat la sfârşitul lunii martie. „Respinge contestaţiile formulate de contestatorii-inculpaţi Păpăroiu Nolică Cornel şi Smaranda Marius Gabriel împotriva încheierii de şedinţă din data de 28.12.2018 a judecătorului de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Craiova, ca nefondate“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj.
În urma hotărârii Tribunalului Dolj, Judecătoria Craiova urmează să stabilească primul termen de judecată în acest dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS