17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe au surprins camerele video în Parcul „Romanescu“ (Video, Galerie foto)

Ce au surprins camerele video în Parcul „Romanescu“ (Video, Galerie foto)

Mult sau puţin? 2.830 de evenimente, dintre care 17 au fost încadrate ca infracţiuni şi 595 de sancţiuni contravenţionale au fost depistate de cele 99 de camere video montate în Parcul „Romanescu“ din Craiova şi puse în funcţiune în anul 2017.

Teribilişti care poartă arme albe în buzunar, mâncători de seminţe, hoţi, fie ei şi de raţe, bătăuşi, contravenienţi de tot felul, dar şi amatori de partide amoroase fierbinţi, pe toate le-au surprins cei 99 de „ochi“ din Parcul „Romanescu“ în cei doi ani de când au fost montate. Puse cap la cap, sunt aproximativ 3.000 de evenimente, dintre care 17 s-au dovedit a fi infracţiuni, iar altele contravenţii care s-au lăsat cu sancţiuni. „Cele mai multe infracţiuni sunt în sensul folosirii armelor albe de către tineri. Folosesc aceste arme sub diverse pretexte. În rest, diferite contravenţii, cum ar fi folosirea locurilor de joacă de persoane cu mult peste vârsta copilăriei, intrarea cu câini în spaţiile de joacă sau fumatul în aceste spaţii destinate minorilor, plimbarea câinilor periculoşi, fără lesă sau botniţă, distrugere de mobilier urban sau sustrageri de material lemnos şi multe altele“, a declarat pentru GdS, Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale Craiova.
„Ciclopul“ care supraveghează parcul are un rol sigur, să vegheze pentru liniştea celor care vor să-şi petreacă timpul într-un mod plăcut, dar şi sigur, în vechiul parc al Craiovei. În plus, trebuie să asigure şi păstrarea în bună stare a mobilierului, a amenajării peisagistice, a ornamentelor în care s-au investit fonduri europene. Cei care exploatează acest sistem de supraveghere, poliţiştii locali, spun că este unul dintre cele mai moderne sisteme din ţară, un sistem complet, care ajută atât Poliţia Locală, cât şi organele de cercetare penală şi poliţiştii judiciari, care au diverse speţe de rezolvat şi care apelează la imaginile surprinse de camerele situate în Parcul „Romanescu“. De exemplu, recent, poliţiştii locali au fost cei care au depistat cu ajutorul camerelor patru tineri care îşi confecţionau artizanal ţigări pe o bancă din parc. Erau patru adolescenţi: doi băieţi şi două fete care aveau asupra lor etnobotanice, dar şi un cuţit. Toţi cei patru au ajuns pe mâna poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate din Craiova.
Tot cu ajutorul camerelor, au fost găsiţi doi copii minori, în vârstă de patru ani, din Craiova, respectiv în vârstă de opt ani, din localitatea Coşoveni, rătăciţi în parc. Imaginile surprinse de dispecerii Biroului Supraveghere Video, din cadrul Poliției Locale a Municipiului Craiova, care monitorizează Parcul „Nicolae Romanescu“, i-au condus pe poliţişti direct la copii.
De neuitat şi totodată hazlie este păţania bărbatului surprins cu ajutorul camerelor de luat vederi, în timp ce fura o raţă cu pui de pe lacul din parc. „Este un sistem care a adus linişte şi siguranţă în parc şi spun asta având în vedere că în decurs de doi ani şi câteva luni, de când s-au montat, s-au înregistrat peste 3.000 de evenimente. Până la montarea acestui sistem nu se intervenea nici măcar la 10% dintre evenimente, fiindcă suprafaţa este foarte mare. În plus, nu ştiam de ele, chiar dacă am fi vrut să intervenim. Era imposibil să vedem ce se întâmplă pe toată întinderea parcului. Au fost 600 de sancţiuni contravenţionale, dar ce este şi mai important, aproape 20 dintre ele au fost infracţiuni şi au făcut obiectul unor dosare de cercetare penală“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliţiei Locale.

De la imagine la măsuri

În faţa monitoarelor este linişte, imaginile curg. Pe o alee, un bărbat îşi plimbă câinele la primele ore ale dimineţii, pe o altă alee, doi tineri aleargă, un grup de tineri merge agale, o bunică îşi plimbă nepoţica, utilajele RAADPFL se îndreaptă spre zona serelor, locul de joacă şi Teatrul de vară sunt pustii, acestea sunt imaginile surprinse de camere la primele ore dintr-o zi obişnuită. Forfota creşte pe parcursul zilei şi, mai ales, în weekend. Nici pe timp de noapte imaginile surprinse de camere nu sunt „palpitante“, lăsarea întunericului atrage de această dată amatorii de altfel de senzaţii.
În momentul în care dispecerii, cantonaţi în sala de supraveghere de la sediul Poliţiei Locale, depistează imaginea pe monitoare anunţă patrulele de intervenţie din interiorul sau din zona parcului şi, în decurs de câteva zeci de secunde, după cum susţine directorul Poliţiei Locale, acţionează în zona incidentului. „Vizualizarea este asigurată de puţini oameni, care stau opt ore cu ochii aţintiţi asupra acestor camere. Ei urmăresc imaginile surprinse de camerele din parc şi, în cazul unui eveniment, alertează patrulele din teren și iau legătura cu instituţiile de profil. În funcţie de efectivele de care dispunem şi de situaţia operativă pe care o desfăşurăm în anumite perioade ale lunii sunt opt-zece persoane, cam două pe fiecare tură, care supraveghează 24 din 24 ce se întâmplă în parc şi vorbesc aici de oamenii din faţa monitoarelor şi o echipă specială care patrulează. Sistemul a adus siguranţă în parc, au scăzut distrugerile, nu vorbesc aici de ruperea unei flori, nu este o pierdere, dar s-a câştigat enorm că nu se mai distrug băncile, stâlpii, acele amenajări peisagistice, cişmele de apă şi multe alte bunuri.
Parcul are în jur de 100 de hectare şi sistemul de supraveghere acoperă cam 80% din suprafaţă, cu excepţia spaţiului care, la momentul montării camerelor, nu făcea parte din proprietatea publică a municipiului Craiova. Acum cred că s-a reglementat situaţia terenului, cred că urmează să extindem supravegherea cu camere şi pe acea zonă“, a mai spus Octavian Mateescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS