16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Caracal scapă de închisoare

Fostul primar din Caracal scapă de închisoare

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât, marţi, să-i condamne definitiv pe cei şase inculpaţi din dosarul „FC Caracal“, printre care se numără şi fostul primar al municipiului, Gheorghe Anghel. Dacă la instanţa de fond trei dintre inculpaţi au fost condamnaţi cu executare, doi cu suspendare, iar unul achitat, judecătorii craioveni au hotărât să-i condamne pe toţi cei şase inculpaţi la pedepse cuprinse între un an şi jumătate şi trei ani de închisoare cu suspendare. În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a peste 4,2 milioane de lei şi i-a obligat pe patru dintre ei să achite SC IGO Caracal peste un milion de lei.

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Olt anunţau, în februarie 2014, destructurarea unui grup infracţional organizat cu „rădăcini“ în Primăria Caracal. Anchetatorii au susţinut că inculpaţii au păgubit primăria şi SC IGO Caracal cu peste șase milioane de lei cu ocazia finanţării echipei locale de fotbal, FC Caracal.
„În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010-2013, la nivelul municipiului Caracal, s-a constituit un grup infracţional organizat format iniţial din suspecţii A.G. (fost primar al municipiului Caracal), V.S. (director al unei societăți comerciale) şi G.C. (fost comisar la Garda Financiară Olt), care a avut ca scop sustragerea de sume substanţiale de bani în dauna Primăriei Caracal şi a unei societăți comerciale pentru susţinerea echipei de fotbal locale şi însuşirea unor sume mari de bani prin mijloace frauduloase. Ulterior, la grupul infracțional organizat, au aderat şi alte trei persoane. Prin activitatea infracţională conjugată şi prin mijloace frauduloase, grupul infracţional organizat a creat un prejudiciu total de 6.039.550 lei“, au precizat atunci procurorii DIICOT.
După câteva luni, în iunie 2014, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a şase inculpaţi în acest dosar. Este vorba de Gheorghe Anghel, care a fost primar al municipiului Caracal timp de 20 de ani, Stelian Veselin, fost director IGO Caracal, Victor Botezatu, administratorul Asociației Sportive „Progresul“, Petre Neacșu, secretarul FC Caracal, Cristian Georgescu, fost vicepreședinte al echipei, şi Artemiza Pisică, sora fostului ministru Decebal Traian Remeș, director economic al IGO Caracal.

Condamnaţi definitiv la Curtea de Apel Craiova

Acest dosar a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Olt, care s-a pronunţat în iulie 2017. Cei şase inculpaţi au fost achitaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, însă au fost condamnaţi pentru alte infracţiuni reţinute de anchetatori, cum ar fi delapidarea, abuzul în serviciu sau fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Astfel, Gheorghe Anghel a primit o pedeapsă de trei ani și șase luni de închisoare cu executare, ca şi Stelia Veselin. Victor Botezatu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, iar Cristian Georgescu a fost achitat. Petre Neacşu şi Artemiza Pisică au fost condamnaţi la patru luni, respectiv trei ani de închisoare cu suspendare.
A urmat apelul, iar marţi, 2 aprilie, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Instanţa a menţinut achitarea inculpaţilor pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi a hotărât să-i condamne la pedepse cuprinse între un an şi şase luni şi trei ani de închisoare, toate cu suspendare.
În plus, instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţi a unor sume de bani ce totalizează peste 4,2 milioane de lei şi a admis acţiunea civilă formulată de SC IGO Caracal. „Admite în parte acţiunea formulată de partea civilă SC IGO SA prin lichidator judiciar şi obligă inculpaţii Veselin Stelian, Neacşu Petre, Botezatu Victor şi Georgescu Cristian, în solidar, la plata sumei de 1.179.565 lei către partea civilă SC IGO SA prin lichidator judiciar“, se arată în hotărârea instanţei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS