17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMilitarul care a ucis o femeie nu scapă de pedeapsă

Militarul care a ucis o femeie nu scapă de pedeapsă

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au hotărât să respingă o cale extraordinară de atac formulată de un militar craiovean, condamnat definitiv la 13 ani şi jumătate de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat că şi-a incendiat iubita.

Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii militari la sfârșitul lunii februarie 2017, după ce, la Spitalul de Urgență Craiova a fost internată Gabriela Cheran, de 54 de ani, care suferise arsuri pe 45% din suprafaţa corpului.
Anchetatorii au reținut că, pe 24 februarie 2017, de Dragobete, caporalul Daniel Ștefan Truță, de 32 de ani, s-a certat cu Gabriela, după care a aruncat pe ea spirt și i-a dat foc. „Pe 24 februarie 2017, pe fondul unui conflict între inculpat şi concubina sa, acesta a stropit cu alcool sanitar victima, apoi, cu ajutorul unui spray și al unei brichete, i-a dat foc. Victima a suferit o serie de leziuni, prezentându-se împreună cu agresorul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, unde a decedat. Din constatările medicale preliminare din 24 februarie 2017 a reieșit că victima a prezentat leziuni ce s-au produs prin acţiunea flăcării şi i-au pus în primejdie viaţa“, au explicat procurorii militari din Timișoara.
Se pare că, după ce și-a dat seama ce a făcut, militarul craiovean a schimbat-o pe femeie de hainele cu care fusese îmbrăcată, apoi a urcat-o în mașina personală și a dus-o la Spitalul de Urgență Craiova. Femeia a decedat pe 3 martie 2017, la ora 5.45 dimineața, în urma leziunilor suferite prin incendiere. Gabriela Cheran era din comuna vâlceană Câineni și lucra din toamna anului 2016 la Primăria Podari, în cadrul compartimentului taxe şi impozite.

Condamnat definitiv pentru loviri cauzatoare de moarte

Caporalul Daniel Ștefan Truță a fost arestat preventiv pe 4 martie 2017, printr-o hotărâre a Tribunalului Militar Timişoara, iar pe 26 aprilie a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de omor calificat.
După câteva luni, la începutul lunii august, judecătorii de la Tribunalul Militar Timişoara s-au și pronunțat în acest dosar. Instanța a hotărât să schimbe încadrarea faptei din omor calificat în loviri cauzatoare de moarte, iar inculpatul a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare – limita maximă prevăzută de Codul Penal pentru această infracțiune. În plus, instanța a reținut circumstanțe agravante, așa că a aplicat un spor de un an și jumătate de închisoare, inculpatul urmând să execute pedeapsa totală de 13 ani și 6 luni de închisore.
De asemenea, instanța l-a obligat pe inculpat să achite rudelor victimei suma de 170.000 de euro drept daune morale, iar Spitalului de Urgență Craiova suma de 8.902 lei drept daune materiale. Sentința a fost atacată cu apel de inculpat și procurorii militari, pe 26 octombrie, Curtea Militară de Apel București a respins acțiunile printr-o hotărâre definitivă.
În octombrie, anul trecut, Daniel Ștefan Truță a formulat un recurs în casaţie la Înalta Curte, instanţă care, la sfârşitul lunii februarie, anul acesta, i-a respins acţiunea ca inadmisibilă.

Condamnat pentru încă două infracțiuni

Între timp, pe 30 mai 2017, același Daniel Ștefan Truță a fost trimis în judecată în alt dosar, unul în care a fost acuzat de conducere sub influența băuturilor alcoolice și conducerea unui autovehicul neînmatriculat. Faptele ar fi fost comise pe 24 februarie, când inculpatul a dus-o la spital pe Gabriela Cheran. Inculpatul a fost condamnat de Tribunalul Militar Timişoara la un an și șapte luni de închisoare cu executare pentru comiterea celor două infracțiuni. Și această sentință a fost atacată cu apel de Truță, iar Curtea Militară de Apel București i-a respins acţiunea în noiembrie 2017.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS