11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCâţi fermieri doljeni au solicitat subvenţiile

Câţi fermieri doljeni au solicitat subvenţiile

La mai bine de o lună de când a demarat campania de depunere a cererilor unice de plată, doar 13.000 din cei peste 37.000 de fermieri doljeni aşteptaţi să îşi solicite subvenţiile s-au prezentat la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Termenul de depunere expiră pe 15 mai, iar cei care nu se vor încadra îşi vor pierde subvenţiile. „Deşi este o diferenţă între cei care s-au prezentat comparativ cu cei care erau programaţi, suntem în grafic cu primirea cererilor. Până azi (2 aprilie – n.r.) au fost depuse 13.000 de cereri şi îi aşteptăm în continuare pe fermieri, cu precizarea să respecte programările cu data şi ora pe care APIA le-a făcut şi care sunt afişate la fiecare centru local. Cine nu depune cererea până pe 15 mai îşi pierde subvenţia“, a spus Adelline Doran, manager public la Centrul Judeţean Dolj al APIA.

Sute de PFA-uri din Dolj, vizate de radiere

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii trebuie să prezinte la APIA adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale, conform înscrierilor din registrul agricol. De asemenea, trebuie să prezinte actul de identitate, dovada că au un cont activ pe teritoriul României, iar dacă sunt persoane juridice, trebuie să prezinte actele care atestă forma de organizare. În ceea ce priveşte forma de organizare, aşa cum Gazeta de Sud a informat deja, fermierii au obligativitatea să se conformeze prevederilor Legii nr. 182/2016. Acest act normativ prevede că „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult cinci clase de activităţi prevăzute de codul CAEN“, în timp ce „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult zece clase de activităţi prevăzute de codul CAEN“. Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare, sunt radiate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), începând cu 18 martie 2019. La nivelul judeţului Dolj, pe lista persoanelor care nu și-au îndeplinit obligația de modificare a obiectului de activitate figurează 579 de PFA-uri, care au între 6 şi 41 de clase de activităţi, şi 110 de ÎI, care au între 11 şi 25 de clase de activităţi. Aceştia au la dispoziţie un termen de 15 zile de la data radierii să îşi actualizeze situaţia la APIA și să prezinte documentele aferente (certificat de radiere), dar şi cele care atestă noua formă de organizare. „Este extrem de important ca oamenii să respecte aceste reguli, iar atunci când intervine orice modificare, în termen de 15 zile să se prezinte la APIA cu documentele aferente şi să îşi opereze modificările, altfel pierd subvenţiile“, a adăugat Adelline Doran.

Peste 180.000 de fermieri români vor beneficia de sprijin prin ANT

În ceea ce priveşte Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT), în sectoarele vegetal și zootehnic, pentru anul de cerere 2018, reprezentanţii APIA Dolj spun că şi-au primit banii 36.600 de fermieri din cei 37.348. Valoarea plafonului dedicat ajutoarelor naționale tranzitorii a fost stabilită luna trecută şi este de 268.466.600 de euro, sumă care se asigură de la bugetul de stat. În sectorul vegetal, fondurile se distribuie astfel: 102.361.800 de euro, pentru culturile amplasate pe teren arabil; 6.600 de euro pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră; 1.656.200 de euro pentru tutun; 100.800 de euro pentru hamei; 1.818.600 de euro pentru sfeclă de zahăr.
Sumele pentru sectorul zootehnic sunt repartizate astfel: 22.228.800 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul lapte; 93.416.400 de euro pentru schema decuplată de producţie, specia bovine, în sectorul carne; 46.877.400 de euro pentru schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.
Pentru a beneficia de ANT în sectorul vegetal, fermierii trebuie să fie înscriși în evidențele APIA, să exploateze suprafețe eligibile pe care se află culturi amplasate pe teren arabil și să dețină contract cu procesatorii pentru livrarea producțiilor obținute de in, cânepă, hamei, tutun și sfeclă de zahăr.
Fermierii din sectorul zootehnic trebuie să dețină exploatații înregistrate în RNE, în care să existe cel puţin un animal identificat în conformitate cu legislaţia sanitară veterinară în vigoare din speciile bovine, ovine, caprine şi/sau suine; să fi livrat şi/sau vândut direct o cantitate de minimum 3 tone de lapte în anul de referinţă – ANT bovine lapte; să fi deținut un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referinţă, înregistrate în RNE – ANT bovine carne; efectivul din exploataţia înregistrată în RNE să fie de minimum 50 de capete de femele ovine/25 de capete de femele caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului în care se depune cererea unică de plată – ANT ovine /caprine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS