15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTehnologie oltenească: Pepeni altoiţi pe tiugă în Sadova

Tehnologie oltenească: Pepeni altoiţi pe tiugă în Sadova

Locuitorii din Sadova experimentează o nouă metodă de cultivare a pepenilor: este vorba de pepeni altoiţi pe tiugă şi dovleac. Procedeul este relativ nou în comună şi este împrumutat de la fermierii din Dăbuleni. Specialiştii în agricultură spun că, astfel, pepenii sunt mult mai rezistenţi la boli, dar şi recoltele sunt mai mari. Primele producţii de pepeni din Sadova vor ajunge pe piaţă în luna iunie.

Avantajele altoirii pe tiugă şi dovleac constau în faptul că plantele sunt mult mai rezistente la boli (Foto: Claudiu Tudor)

Tot mai mulți locuitori din comuna doljeană Sadova au mizat pe cultura de pepeni. Sute de persoane se ocupă în prezent cu această îndeletnicire, iar în această perioadă, oamenii îşi pregătesc deja culturile cu care vor ieşi pe piaţă din luna iunie. Eugen Nină are 47 de ani şi cultivă pepeni de când se ştie. „În această perioadă am început altoirea, pe care am făcut-o în proporţie de 50 la sută. Facem în două etape această operaţiune şi încercăm să ne conformăm cu vremea. Sunt două feluri de seminţe: de lubeniţă şi de tiugă. Altoirea se face de la 18 până 35 de grade Celsius şi prin două operaţiuni: tăiere şi alipire. De pe 15 februarie se face prima însămânţare, pentru că tiuga are o perioadă mai mare de dezvoltare decât lubeniţa. Muncim de dimineaţa până seara în solar, iar acum avem în jur de 8.000 de fire de tiugă şi 8.000 de lubeniţă“, a spus Eugen Nină, din Sadova.
Munca în solar a început de la jumătatea lunii februarie, iar plantele obţinute în urma altoirii vor fi sădite în câmp începând din aprilie. „De pe 15 februarie se face prima însămânţare pentru că tiuga are o perioadă mai mare de dezvoltare decât lubeniţa. În funcţie de vreme, putem să le plantăm în câmp înainte de 10 aprilie. Sunt perioade când se pun mai devreme. Muncim de dimineaţa până seara în solar, am făcut şi focul în sobă din cauza temperaturilor scăzute“, a adăugat fermierul, care cultivă pepeni pe o suprafaţă de două hectare.
A investit până în prezent 5.000 de lei în cultură, dar spune că investiţiile finale vor ajunge la 10.000 de lei pe hectar.

Avantajele altoirii

Specialiştii spun că avantajele altoirii pe tiugă şi dovleac constau în faptul că plantele sunt mult mai rezistente la boli, dar şi producţia este mai mare. „Se poate face altoirea şi pe dovleac, şi pe tiugă, aşa-zisa troacă, acel vas în care luau bunicii apa şi o păstrau rece la câmp. Aceste plante fac parte din aceeaşi familie, cucurbitacee sau bostănoase. Avantajul altoirii constă în faptul că aceste culturi sunt rezistente la o boală care face ravagii la noi aici, numită fuzarioză. Dovleacul şi tiuga sunt rezistente la această boală. Altoind lubeniţa pe dovleac şi tiugă, aceasta nu mai este atacată de fuzarioză. Totodată, dovleacul şi tiuga au sistemul radicular mult mai mare, deci şi producţia este mult mai bună. Metoda a fost preluată de la Dăbuleni, iar la noi a fost implementată în urmă cu şase – şapte ani. Cei care au solarii pot ieşi chiar şi cu 30 de zile mai devreme pe piaţă“, a spus Ştefan Dumitrescu, fost inginer agronom în Sadova.
Cultivatorii spun că primele producţii de pepeni din Sadova vor apărea pe piaţă începând din luna iunie. Mare parte din acestea vor ajunge la angro atât în judeţ, cât şi în alte zone ale ţării.
„Înainte ţara a fost grânarul Europei, dar azi importăm de toate. Eu consider că avem producători care să acopere consumul, dar nu suntem protejaţi. Cred că, dacă am face o coaliţie, am putea avea desfacere în marile magazine. Desfacerea este foarte grea“, a spus Eugen Nină.
Anul trecut, în cazul său, producţia medie a fost între 60-65 de tone de pepeni la hectar, dar 30 la sută din marfă a rămas nerecoltată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS