16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMinerii din CEO ar putea ieşi mai devreme la pensie

Minerii din CEO ar putea ieşi mai devreme la pensie

Minerii din Complexul Energetic Oltenia vor ieşi mai repede la pensie. Un proiect de lege inițiat de trei parlamentari de Gorj (deputatul Mihai Weber și senatorii Scarlat Iriza şi Florin Cârciumaru), privind modificarea și completarea Legii nr. 263/2010 -Sistemul unitar de pensii publice – a primit aprobarea Senatului pentru instituirea procedurii de urgență pentru dezbaterea și adoptarea acestuia. Proiectul a primit raport de admitere în Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Specială din Senat. Modificarea propusă presupune acordarea unui spor de patru luni la fiecare an lucrat în condiții deosebite pentru angajații Complexului Energetic Oltenia. Mai exact, aceștia vor putea ieși la pensie la vârsta de 55 de ani, iar în cazul în care guvernul va promova o ordonanță de urgență cu venit de completare pe doi ani, vârsta de pensionare s-ar reduce la 53 de ani.

CEO are 13.000 de salariaţi

După mai multe discuții purtate cu liderii sindicali din minerit și energie, s-a constatat că este nevoie de o rezolvare a problematicii actuale privind condiţiile grele de muncă şi condiţiile deosebite de muncă, situație destul de complexă pentru Complexul Energetic Oltenia. Munca desfăşurată în astfel de condiţii impune şi obligă angajatul la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar, dar şi durata efectivă a prezenţei salariatului în acest mediu nociv. Astfel, am propus modificarea art. 55 alin.(1) astfel: „Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare. Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de salariaţi. De prevederile legii vor beneficia câteva mii de salariaţi.

Edilul din Plopşoru cere revigorarea mineritului în zonă

În timp ce unii se pregătesc să iasă la pensie, alţii trebuie să vină să lucreze în cariere. Primarul din Plopşoru, Grigorie Petre, cere redeschiderea carierelor miniere din Urdari şi Peşteana. Edilul a lucrat zece ani la Cariera Urdari şi spune că sunt resurse pentru ca activitatea să fie reluată la cele două subunităţi miniere. Grigorie Petre este de părere că au fost închise prematur cele două perimetre miniere. Încă ar mai exista zăcământ pentru continuarea exploatării cărbunelui. Primarul a spus că exploatările miniere au fost închise când s-a ajuns la jumătatea rezervei de cărbune. La Peşteana Sud sunt 100 de hectare de teren care poate fi exploatat. Cariera este în prezent în conservare şi este greu de crezut că se vor mai aduce utilaje prea curând, dacă vor fi mutate din zonă. Primarul din Plopşoru a mai spus că sunt soluţii pentru reluarea exploatării cărbunelui la carierele din Urdari şi Peşteana. Este nevoie de voinţă politică, este de părere Grigorie Petre. Edilul spune că Urdari a fost închisă în 2004 şi Peşteana în urmă cu trei ani. La Peşteana Sud este cel mai mic raport de descopertă, iar la Urdari se află cărbunele cu cea mai mare putere calorifică din întreg judeţul. Edilul a cerut sprijin inclusiv parlamentarilor pentru redeschiderea celor două subunităţi miniere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS