Punerea în valoare a Peşterii Polovragi din comuna cu acelaşi nume se derulează cu dificultate. Obiectivul a fost preluat de primărie de la Muzeul Judeţean Gorj, aflat în subordinea Consiliului Judeţean. În acest sens, a fost aprobată recent o hotărâre. Primarul din Polovragi, Gheorghe Epure, a declarat că a primăria a preluat peştera de la Muzeul Judeţean şi a primit acordul de la Agenţia Naţională pentru Arii Protejate pentru a putea prelua în administrare obiectivul turistic respectiv. Edilul spune că a fost ajutat de toată lumea pentru a putea obţine Peştera Polovragi de la Muzeul Judeţean Gorj.

Investiţii

Edilul din Polovragi a mai spus că, în prezent, peştera este deschisă. Sunt acelaşi preţuri de intrare ca în perioada în care obiectivul era administrat de Muzeul Judeţean. Este vorba de zece lei pentru adulţi şi cinci lei pentru copii. Există o problemă cu plata biletelor de către copiii cu vârsta între 14 şi 18 ani. Primarul spune că o problemă o reprezintă lipsa unui ghid autorizat. Gheorghe Epure a menţionat că ar fi varianta ca Societatea Apă Canal din Polovragi să îşi extindă domeniul de activitate şi să angajeze personalul care să taie bilete, precum şi ghizi calificaţi. Veniturile obţinute din încasări vor fi reinvestite. Salariaţii Primăriei din Polovragi asigură serviciile de ghizi prin rotaţie. Există şi o prezentare pregătită de edili, care este povestită turiştilor. Numai duminică au fost încasări din bilete în valoare de 1.300 de lei. Se caută soluţii şi pentru asigurarea unei toalete pentru turiştii care vin la peşteră, dar şi pentru asigurarea pazei obiectivului turistic.

Rezervaţie naturală de interes naţional

Peștera Polovragi face parte din rezervația naturală de interes național „Cheile Oltețului și Peștera Polovragi“, prin efectul Legii nr. 5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a III-a – zone protejate, având codul 2444, fiind inclusă, prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1964/2007, și în situl de importanță comunitară ROSCI0128 Nordul Gorjului de Est, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000 în România (Anexa nr. 1, poziția 126). Peştera Polovragi aduce în Gorj zeci de mii de turişti anual, fiind cel mai vizitat obiectiv turistic din judeţ.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.