10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCampanie pentru depistarea căminelor de bătrâni care funcţionează ilegal

Campanie pentru depistarea căminelor de bătrâni care funcţionează ilegal

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj a declanşat o campanie de depistare a tuturor centrelor de îngrijire bătrâni care funcţionează ilegal, existând suspiciuni că în judeţ sunt astfel de entităţi. În campaniile anterioare, AJPIS Dolj, prin Serviciul de Inspecţie Socială, a descoperit cămine care funcţionau fără a respecta în totalitate prevederile legale. Cele mai frecvente nereguli au fost lipsa acreditării, precum şi lipsa licenţei de funcţionare provizorie sau definitivă.

În prezent, la nivelul judeţului Dolj funcţionează 14 centre destinate persoanelor vârstnice, dintre care trei sunt publice, respectiv în Craiova, Malu Mare, Bistreţ, şi 11 centre sunt private. Există suspiciuni că în judeţ funcţionează ilegal mai multe astfel de entităţi. Din acest motiv, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj a declanşat o campanie de depistare a tuturor centrelor de îngrijire bătrâni care funcţionează ilegal în Dolj, prin controale inopinate. Potrivit unei informări transmise GdS de către AJPIS Dolj, în anul 2018 au fost verificate şi monitorizate toate căminele pentru persoane vârstnice din judeţ, iar cele mai frecvente nereguli au fost lipsa acreditării, precum şi lipsa licenţei de funcţionare provizorie sau definitivă. Pentru neregulile constatate au fost dispuse măsuri de remediere, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, iar un centru a fost închis.
Potrivit reprezentanţilor AJPIS, în conformitate cu prevederile art. 8 din Legea nr. 197/2012, furnizorii pot acorda servicii sociale numai dacă deţin certificat de acreditare. De asemenea, serviciile sociale pot funcţiona pe teritoriul României numai dacă au licenţă de funcţionare. Pentru ca un centru destinat persoanelor vârstnice să funcţioneze legal trebuie să obţină licenţa de funcţionare şi să îndeplinească prevederile standardelor minime de calitate.
Persoanele care înfiinţează astfel de centre fără a respecta prevederile legale în vigoare riscă sancţiuni contravenţionale şi se poate ajunge până la închiderea serviciilor sociale respective.
Cetăţenii pot sesiza AJPIS Dolj cu privire la existenţa unor astfel de centre.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS