Registrul Auto Român a dezvoltat o aplicație cu ajutorul căreia orice persoană poate verifica istoricul unei mașini înainte de a o cumpăra. Reprezentanții RAR spun că această aplicație va ajuta cumpărătorii să afle dacă un autovehicul are kilometrajul dat înapoi, condiția fiind ca respectivul atovehicul să fi trecut cel puțin odată pe la RAR.
Începând de joi, orice persoană care deţine sau vrea să-și cumpere o mașină poate verifica istoricul acesteia prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român (RAR) – www.rarom.ro. Principala condiție este ca mașina respectivă să fi trecut măcar odată pe la RAR.
Pentru a obține aceste informații, solicitantul trebuie să introducă în aplicaţia „Istoric Vehicul“ adresa de e-mail şi numărul de identificare al vehiculului (seria de caroserie/şasiu). În baza acestor date, aplicaţia generează un cod de acces care va fi expediat pe adresa de e-mail introdusă şi, după validarea lui, aceeași aplicație va furniza tot pe e-mail informaţiile despre autovehicul.
Printre informațiile transmise de aplicație se numără activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, date tehnice şi de identificare, gradul de poluare sau valabilitatea ITP. Potrivit reprezentanților RAR, această aplicaţie poate fi accesată şi de pe smartphone.
Informații privind kilometrii reali ai unui autovehicul
Reprezentanții RAR mai spun că, în primul rând, cumpărătorul unui autovehicul are posibilitatea să afle câți kilometri a parcurs.
„Aplicaţia reprezintă politica RAR de a sprijini cumpărătorul unui vehicul şi de a-l informa, pentru ca acesta să facă o achiziţie în cunoştinţă de cauză. Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul“, au transmis reprezentanții RAR.
Aceștia din urmă mai spun că aplicația va fi dezvoltată pentru a cuprinde și informații privind daunele suferite de un autovehicul, mai ales cele care au afectat structura de rezistenţă a acestuia.