25 C
Craiova
vineri, 7 august, 2020
Știri de ultima oră Local Dolj (Galerie Foto) Ziua Mondială cu Sindrom Down, marcată la Craiova

(Galerie Foto) Ziua Mondială cu Sindrom Down, marcată la Craiova

Zeci de persoane s-au adunat joi pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova pentru a participa la evenimentul „Leave no one behind/ Nu lăsa pe nimeni în urmă!“, dedicat Zilei Mondiale cu Sindrom Down, sub deviza „Cetăţean ca tine!“, organizat de către Asociația Langdon Oltenia – Centrul Educațional „Teodora“ şi Universitatea din Craiova.

Evenimentul a dorit să atragă atenţia comunităţii din Craiova asupra abilităţilor adulţilor cu sindrom Down pentru a clarifica faptul că nimeni nu ar trebui lăsat în urmă. „Împreună putem face lumea să vorbească despre această categorie de populaţie. Obiectivul acestei acţiuni este acela de a atrage atenția asupra prezenței în comunitate a persoanelor cu sindrom Down și asupra dreptului acestora de a fi recunoscute ca cetățeni, ca oricine altcineva“, a declarat unul dintre voluntari.
Acţiunea stradală s-a împărţit în două etape. În prima etapă a evenimentului, zeci de persoane, tineri cu sindrom Down din Băileşti, Craiova şi Bucureşti, împreună cu studenţi şi profesori voluntari din cadrul Universității din Craiova, părinți și prieteni, au organizat un flash mob care tăia răsuflarea şi atrăgea privirile oricui. Flash-mobul „Cetăţean ca tine!“ s-a organizat în diverse state europene, după un scenariu propus de European Down Syndrome Association.
În cea de a doua etapă, a fost ţinută atât o lecţie deschisă de tango, la care au participat toți cei care şi-au dorit să interacționeze cu tinerii cu sindrom Down, aceştia fiind coordonaţi de o pereche de dansatori profesionişti, cât şi jocuri sportive incluzive.

Entuziasm prin mişcare

Cei mici s-au integrat şi au socializat cu voluntarii şi coordonatorii, demonstrând că şi ei pot face diverse lucruri ca toţi ceilalţi. „E frumos aici. Îmi place muzica. Am învăţat două dansuri, iar acum mă duc la concurs!“, a spus unul dintre copii.
Toţi cei care şi-au dorit să susţină activitatea organizată de ALDO-CET în beneficiul persoanelor cu sindrom Down au putut achiziţiona tricouri, şepci sau cafele.
„Noi ne-am propus să organizăm o tabără pentru 12 adulţi cu sindrom Down. Toţi cei care îşi doresc să ajute pot cumpăra un tricou, o şapcă sau cafea de la standul special amenajat. Banii îi vom strânge pentru a organiza această excursie în beneficiul persoanelor cu sindrom Down“, a declarat unul dintre coordonatori.
21 martie este o zi de conștientizare globală, care a fost observată oficial de către Organizația Națiunilor Unite începând cu anul 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Sergio Perez, testat pozitiv din nou. Hulkenberg va concura...

Pilotul Nico Hulkenberg va pilota, la Marele...

ȘTIRI GdS

00:00:20

Percheziţii efectuate în Craiova şi Olt la persoane bănuite...

Oamenii legii din cadrul Poliției Municipiului Craiova au efectuat patru percheziţii în Craiova şi una în comuna Osica, judeţul Olt, la locuințele...

Minoră dispărută, căutată de polițiști

Polițiști din cadrul Secției 8 Poliție Rurală Rast au fost sesizați cu privire la faptul că, Burtea Diana-Rebeca, în vârstă de 14...

Un bărbat vindecat de COVID-19 a murit la două...

Un pacient în vârstă de 84 de ani, din comuna Văgiulești, județul Gorj, tratat de coronavirus în spitalul suport pentru COVID-19, din...

Gorj: 38 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Prefectura Gorj a anunțat că astăzi în județ au fost înregistrate 38 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Potrivit Direcției de...

A încetat din viață prof. dr. ANDREI BONDARI

Colectivul Direcției de Sănătate Publică Dolj regretă profund trecerea la cele veșnice a distinsului profesor dr. ANDREI BONDARI și transmite sincere condoleanțe...