22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii, deranjaţi de gândacii urât mirositori ieşiţi din hibernare

Craiovenii, deranjaţi de gândacii urât mirositori ieşiţi din hibernare

Locatarii din mai multe blocuri din Craiova spun că sunt invadaţi de gândaci urât mirositori care provin de pe un teren neîngrijit din apropiere Foto, Lucian Anghel

Craiovenii se plâng că nici nu s-a făcut bine cald că, în mod neaşteptat, şi-au făcut apariţia gândacii urât mirositori sau ploşniţele cerealelor. Ca şi cum nu ar fi suficient că de la un an la altul este tot mai supărătoare invazia ţânţarilor şi căpuşelor, acum mai au de suportat şi mirosul greu al acestor insecte. „Locuiesc pe bulevardul Dacia, în zona fostei regii de tutun. Pe fondul încălzirii vremii, insectele au reapărut. În locuinţe pătrund numeroase ploşniţe de cereale. Am semnalat şi în cursul anului trecut aceeaşi situaţie, chiar în perioada mediatizării stropirilor efectuate în oraş de către serviciile administraţiei municipale. Bănuiesc că acestea provin dintr-o zonă cu copaci şi vegetaţie neîntreţinută, o zonă în imediata vecinătate a fostei regii, unde este îngrădit cu un gard de sârmă. Suprafaţa în discuţie este gazda a diverse insecte cauzatoare de neplăceri locatarilor blocurilor din imediata vecinătate, în special celor ale căror locuinţe au ferestre către locul menţionat“, spune Florin Bălă, un craiovean din cartierul Brazda lui Novac. Despre apariţia neaşteptat de timpurie şi în număr mare a „gândacului urât mirositor“ vorbesc şi craiovenii din alte cartiere, precum George Enescu şi Nicolae Titulescu. „Când iau rufele de afară, de la uscat, este imposibil să nu aduc în casă unu, doi gândaci. Este de mirare că nici nu am ieşit bine din iarnă că au şi apărut. Şi anul trecut mi s-au părut mai mulţi comparativ cu anii anteriori. Nu sunt atât de supărători ca ţânţarii sau muştele, dar au acel miros urât, neplăcut. Atunci când face dezinsecţie, Salubritatea trebuie să aleagă substanţe mult mai bune, ca să-i stârpească“, afimă Victoria Popescu, o craioveancă din cartierul George Enescu.

Până în luna mai să nu ne gândim la dezinsecţie în Craiova

Mijloace de apărare nu prea există în afara pesticidelor și a măsurilor de prevenire a intrării lor în case (plase, acoperirea fisurilor, crăpăturilor). Societatea responsabilă să stârpească aceste insecte, SC Salubritate Craiova SRL, este în faza incipientă a procedurii de achiziţionare a insecticidului necesar dezinsecţiei în oraşul Craiova. Dezinsecţie care, oricum, nu va demara mai devreme de începutul lunii mai. „În prezent, derulăm procedura de achiziție pentru insecticide și pentru închirierea unui avion care va desfășura dezinsecția prin pulverizare aeriană în acest an. Deschiderea ofertelor pe cele patru loturi ale procedurii pe insecticide se va face în data de 26 martie, în timp ce la avion se va face în data de 1 aprilie. Ulterior, urmează etapa de evaluare a ofertelor și estimăm că, până la finalul lunii aprilie, aceste proceduri vor fi finalizate.
Informăm că pe terenuri aflate în proprietate privată intervenim doar contra cost, la solicitarea proprietarului. Suprafața despre care face vorbire craioveanul din cartierul Brazda lui Novac este, fără dubiu, proprietate privată și, prin urmare, nu vom putea executa operațiuni de dezinsecție fără o comandă venită din partea persoanei care îl deține. Acesta va fi identificat de lucrători ai Serviciului Corp Control, din cadrul societății noastre, și, ulterior, va fi somat să curețe și să efectueze dezinsecția pe acest teren“, a declarat pentru GdS, Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

Gândacul urât mirositor poate hiberna chiar în locuinţa noastră

Gândacul urât mirositor sau ploșnița de cereale este o insectă zburătoare maronie, învelită într-un fel de scut, care trăieşte și se înmulțeşte prin lanurile de cereale până vine frigul. Cum vine toamna, ploșnițele cerealelor migrează către zonele urbane, în căutare de adăpost. Se pot cuibări sub scoarța copacilor, pe țevi, prin crăpăturile pereților sau, în cel mai fericit caz pentru ele, în casele oamenilor.
„Ploșnița cerealelor este un gândac care se hrănește cu seva plantelor, cu precădere seva boabelor de grâu. Este o specie foarte adaptabilă, mobilă în stadiul de larvă și care zboară cu ușurință în stadiul de adult. Se pot înmulți chiar de două ori pe an și femelele depun în jur de 200 de ouă. După perioada de reproducere, adulții intră în hibernare și caută un adăpost pentru iarnă. Gândacul migrează dinspre zona rurală spre cea urbană deoarece Craiova este înconjurată de zone cultivate cu cereale. Cum anul trecut a fost o secetă prelungită, aceste insecte au migrat probabil spre zonele cu verdeaţă din oraş, unde au şi hibernat. Temperaturile sunt ridicate pentru această perioadă şi sunt propice apariţiei gândacului.
Pentru om, este inofensiv. Nu înțeapă și nu transmite agenți patogeni, însă, atunci când sunt deranjați sau zdrobiți, degajă un miros neplăcut și de lungă durată. De asemenea, prezența lor în număr mare poate cauza alergii, în special la animalele domestice și, mai ales, când declanșează apărarea chimică. Mirosul neplăcut, înțepător, pe care îl pot degaja este destul de deranjant și pentru om“, afirmă un specialist de la Facultatea de Agronomie din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS