8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirma Rosal se joacă în continuare de-a strânsul gunoiului în Olt

Firma Rosal se joacă în continuare de-a strânsul gunoiului în Olt

Deși, conform ultimului termen convenit, firma Rosal ar fi trebuit să înceapă, din 15 martie, colectarea gunoiului menajer în întreg județul Olt, vrea o nouă amânare și a solicitat medierea.

Consiliul Județean Olt, care a implementat un proiect de peste 30 de milioane de euro, bani folosiți pentru construcția unei halde ecologice pentru gunoiul menajer, a patru stații de transfer, plus închiderea vechilor gropi de gunoi și construirea platformelor în localități din tot județul, este presată de timp să dea ordinul de începere a depozitării gunoiului la noua haldă de la Bălteni. A fost nevoie de mai bine de zece ani pentru implementarea proiectului, iar anul trecut, la trei ani de la finalizarea tuturor investițiilor, s-au atribuit și cele două contracte de colectare, respectiv depozitare. Firma ROSAL a câștigat un contract estimat la 230 de milioane de lei, bani pe care să-i încaseze în opt ani, și s-a angajat că va începe, spre finele anului 2018, efectiv colectarea. Conform contractului, trebuia să achiziționeze 73 de mașini noi (inclusiv mașini pentru containerele îngropate, care sunt montate în Slatina) și 90.000 de pubele pe care să le împartă locuitorilor de la sate. Când s-a apropiat primul termen asumat, ROSAL a cerut o amânare. O amânare a primit și la mijlocul lunii ianuarie, iar pe 15 martie, când în sfârșit trebuia să se apuce de lucru, a anunțat că cere medierea. Dacă depozitul de la Bălteni nu devine operațional până la sfârșitul acestei luni, Consiliul Județean este nevoit să returneze banii europeni primiți pentru megaproiectul „Sistem integrat de colectare a deșeurilor în județul Olt“.
Firma Salubris, care colectează la acest moment gunoiul din Slatina, Balș, Drăgănești-Olt și din mai multe localități rurale, și care a câștigat, în asociere cu Clean Prest Activ activitatea de depozitare, a anunțat că are capacitatea să transfere, în orice moment, personalul la Bălteni, pentru activitatea de depozitare (care presupune și sortare etc.). În schimb, din momentul emiterii ordinului de începere a activității la Bălteni, Salubris nu mai poate face coletare.
ROSAL-ul, care nu a putut prezenta cele 73 de mașini noi și nici cele aproape 90.000 de pubele, se află într-o situație delicată, la fel și CJ Olt, care se vede în imposibilitatea de a demara, efectiv, proiectul. Luni, 18 martie 2019, de-a lungul întregii zile, la CJ Olt s-au purtat lungi discuții pe tema încălcării noului termen asumat. Mai mult, reprezentanții firmei ROSAL ar fi cerut o mediere, în urma conflictului creat, astfel că mați, 19 martie 2019, la Slatina sunt așteptați reprezentanți din minister, vizita acestora fiind, de altfel, programată de mai multă vreme pentru a evalua depozitul de la Bălteni.
„Mâine (n.r. – marți, 19 martie), după ora 12.00, discutăm. Atât pot să vă spun la ora asta. N-am dat termen de începere, iar mâine am vizită de la Ministerul Fondurilor Europene, la ora 10.00, sunt trei persoane. (…) Ei (n.r. – ROSAL) mi-au cerut perioadă de mediere“, a declarat vicepreședintele CJ Olt, Virgil Delureanu, cel care a coordonat în această legislatură derularea proiectului județean.
Implementarea proiectului care presupune un singur operator pentru colectare și un singur operator pentru depozitare a întâmpinat, de altfel, și alte probleme. Una dintre acestea este taxa convenită pentru locuitorii județului. Fiecare consiliu local a supus aprobării, ca urmare a calității de membru în asociția județeană care coordonează activitatea de salubrizare în județ, tarif unic pentru mediul urban, respectiv mediul rural, în toate localitățile. Consilierii de la Scornicești, care este oraș din 1989, dar care are, în schimb, în componență 11 sate, au votat tariful pentru mediul rural, de 3,67 lei/persoană/lună, refuzând să adopte tariful de aproape 12 lei/persoană/lună stabilit pentru urban. Hotărârea a trecut avizul legalității la prefectură și a intrat în vigoare, însă reprezentanții CJ Olt cer constant modificarea acestui tarif, amenințând cu excluderea din asociația județeană. Deocamdată câștigători au fost consilierii care s-au opus, care au reușit să blocheze fie punerea pe ordinea de zi a aunui proiect de modificare a cuantumului taxei, fie să împiedice ca ședința să aibă loc, prin lipsă de cvorum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS