13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început procesul viceprimarului din Şimnicu de Sus

A început procesul viceprimarului din Şimnicu de Sus

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au început judecarea dosarului în care Jana Fulga, viceprimarul comunei doljene Şimnicu de Sus, este acuzată de abuz în serviciu şi luare de mită. Pe scurt, procurorii DNA susțin că, în perioada 2010 – 2012, perioadă în care Jana Fulga a condus Primăria Șimnicu de Sus, au fost comise mai multe ilegalități, bugetul comunei fiind păgubit cu aproape 300.000 de lei.

Procurorii DNA anunţau, în decembrie 2017, trimiterea în judecată a doi inculpați Jana Fulga, fost primar al comunei Șimnicu de Sus, în prezent viceprimar, și a lui Marinel Rădulescu, administratorul mai multor societăți comerciale. Jana Fulga a fost acuzată de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu și luare de mită, iar față de Rădulescu s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în toamna anului 2009, Jana Fulga, în calitate de primar al comunei Șimnicu de Sus, „a pretins și primit de la inculpatul Rădulescu Marinel suma de 50.000 de lei, în schimbul exercitării puterii de decizie în interiorul instituției pe care o conducea, astfel încât societățile comerciale administrate de inculpatul Rădulescu Marinel să încheie, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice, contracte cu primăria“.
Contractele cu pricina ar fi fost încheiate după primirea mitei, mai exact între anii 2010 – 2012. „Inculpata Fulga Jana, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a dispus prin procedura achiziției directe, achiziționarea de la mai multe firme, printre care și cele administrate de inculpatul Rădulescu Marinel, a mai multor bunuri și servicii, fără hotărâri ale consiliului local, fără viză de control financiar preventiv, fără alocări bugetare și la prețuri supraevaluate. Totodată, inculpata a mai dispus și decontarea unor lucrări neefectuate sau care ar fi trebuit suportate de societatea prestatoare. Prin aceste demersuri, inculpata Fulga Jana a cauzat bugetului local un prejudiciu în cuantum de 298.836 de lei“, au explicat procurorii DNA.

Judecaţi la Curtea de Apel Craiova

Pentru că Jana Fulga este avocat suspendat al Baroului Dolj, acest dosar a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova şi a intrat în procedură de cameră preliminară, care s-a încheiat după aproape un an, în noiembrie 2018.
Astfel, în iunie 2018, Curtea de Apel Craiova a respins ca nefondate cererile şi excepţiile formulate de cei doi inculpaţi şi a dispus începerea judecăţii în acest dosar. Hotărârea instanţei a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţă care s-a pronunţat în noiembrie, anul trecut. Judecătorii bucureşteni au respins ca nefondate acţiunile inculpaţilor, printr-o hotărâre definitivă. La primul termen de judecată, care a fost fixat pentru începutul lunii februarie, instanţa a dispus, la cererea inculpaţilor, amânarea cauzei pentru ca cei doi inculpaţi să-şi angajeze avocaţi.
Întrebată despre acest dosar, Jana Fulga a declarat pentru GdS că a fost făcut în baza unui denunț depus după șapte ani de la comiterea presupuselor infracțiuni. „Pentru luare de mită este vorba de un denunț depus împotriva mea în 2016 de un anumit Rădulescu, pe care nu îl cunosc. L-am văzut prima oară la DNA, în cadrul unei confruntări. Cât despre acele contracte, Curtea de Conturi le-a verificat și nu a găsit niciun prejudiciu. Acest prejudiciu a fost stabilit în urma unei expertize a DNA. Voi merge la judecată și mă voi apăra în baza documentelor“, a explicat Jana Fulga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS