Masterplanul de Deşeuri din Dolj, în valoare de 54 de milioane de euro, pentru care s-a obţinut finanţare europeană în urmă cu cinci ani, a devenit una dintre cele mai mari probleme din județ. Eco Sud urmează să închidă cinci celule de la depozitul ecologic Mofleni și a solicitat autorităților locale o majorare a tarifului de gunoi. Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, a anunțat că se fac demersuri pentru construirea unei noi gropi de gunoi în județ.
„Luni a fost la Bucureşti o echipă foarte mare, formată din reprezentanţi au autorităţilor judeţene, şi nu numai, pentru a discuta despre problema deşeurilor în Dolj. Timp de câteva ore am dezbătut această problemă cu care nici Ministerul Mediului nu s-a mai întâlnit până acum. Dificultăți sunt şi la Bacău şi la Suceava, au fost şi la Ploieşti, Cluj, dar o problemă ca la Craiova nu a existat. Problema vine de la faptul că partenerii noştri de la Eco Sud doresc alte tarife şi, dacă se poate, să plătim şi ceva retroactiv pentru celulele care se închid acum, ceea ce noi nu putem să facem. De aceea, trebuie să găsim soluții“, a declarat Ion Prioteasa.
Groapa de gunoi ar putea fi construită în localitatea Sopot. „În situaţia actuală, CJ Dolj a înaintat o cerere către doamna viceprim-ministru prin care cere să se aprobe pentru judeţul Dolj o a doua groapă de gunoi, permanentă. Problema este în studiu. Formal am primit mai multe asigurări. Dacă se aprobă, CJ va face toate eforturile să rezolve situaţia cât mai repede. Până atunci va trebui să găsim o soluţie să putem să depundem gunoiul într-o altă locaţie, la Olt, cu ce costuri se impun, numai să scoatem judeţul din această situaţie foarte dificilă în care se află şi în care sănătatea populaţiei este pusă în pericol. Am depistat un loc, în localitatea Sopot, undeva în câmp, la distanţă mare faţă de populaţie“, a adăugat președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Ana-Maria PREDILĂ
A făcut studii de jurnalism la Université Lille 3, Charles de Gaulle, în Franţa şi este o persoană căreia îi place comunicarea şi socializarea. Vrea să fie informată şi să aleagă conform propriei conştiințe şi nu după cum dictează obiceiurile comunității. Îi place să citească şi să meargă la teatru.