7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTaximetrişti craioveni, blocaţi de birocraţie

Taximetrişti craioveni, blocaţi de birocraţie

Mai mulţi taximetrişti nu pot să intre în posesia autorizaţiei de taxi de la Primăria Craiova, pentru că instituţia nu deţine
formularul pe care să treacă datele cetăţenilor şi numărul maşinilor (Foto: Lucian Anghel)

Mai mulţi taximetrişti care şi-au schimbat autovehiculele cu altele noi nu pot să îşi practice meseria din cauză că Primăria Craiova nu le poate emite noua autorizaţie de taximetrie deoarece nu au venit formularele speciale de la Imprimeria Naţională. Un taximetrist cere ca măcar să le fie eliberată o dovadă că toate actele sunt în regulă, pentru a-şi relua activitatea. Iată ce le-a răspuns municipalitatea.

Un taximetrist din Craiova ne-a sesizat la redacţie, acuzând că de mai bine de o lună nu îşi poate desfăşura activitatea de taximetrist, din cauza unei măsuri birocratice: la Primăria Craiova lipseşte un formular. Craioveanul are autorizaţia de taxi validă până în iunie 2019, însă, potrivit Legii nr. 38/2003, cunoscută drept Legea taximetriei, după ce un autovehicul a fost utilizat în taximetrie timp de zece ani, maşina trebuie înlocuită cu alta. Omul şi-a cumpărat alt autovehicul, nou, iar din spirit civic a mers să depună la Primăria Craiova documentaţia pentru obţinerea unei noi autorizaţii de taximetrie cu ceva vreme înainte să îi expire cea veche, pentru a avea timp să îi fie perfectate toate actele. A început procedura de reautorizare la 12.02.2019 şi a depus documentaţia la Primăria Craiova pe 27.02.2019, iar termenul de eliberare a documentului era de zece zile calendaristice. Când a mers să îşi ridice autorizaţia în ziua de luni, 11 martie, bărbatului i s-a transmis că nu i se poate elibera documentul, pentru că Primăria Craiova nu are formularul special de culoare albastră, pentru a elibera autorizaţia. Omul povesteşte că a fost chemat marţi la primărie, dar tot fără succes. Autorizaţia nu putea fi eliberată. Astfel că a mai fost amânat din nou, dar fără o dată precisă când i se va elibera autorizaţia. „M-am prezentat la primărie marţi, 12.03.2019, dar mi s-a spus să rămân în aşteptare, fără termen precis, întrucât Primăria Craiova nu are, practic, imprimatele respective, care se tipăresc la Bucureşti, la Imprimeria Naţională şi că atunci când vor sosi, le vor completa cu datele necesare şi atunci ne vor contacta telefonic să venim să le luăm. Deci, practic, de pe data de 12.02.2019, când am început procedura de înlocuire a vechiului autovehicul cu cel nou, din cauza termenelor foarte mari date atât la RAR, cât şi la Primăria Craiova, eu şi alţii care se află în aceeaşi situaţie plătim asigurări (RCA) de bagaje şi persoane, impozit, bani pentru contractul de colaborare cu firma de taxi, dar de la data de 12 februarie nu putem lucra“, a scris taximetristul în sesizarea înregistrată la redacţia GdS.
Ieri a sunat din nou la primărie, însă autorizaţia tot nu a putut fi ridicată. Motivul invocat de primărie a fost acela că nu au ajuns la Craiova formularele de la Imprimeria Naţională din Bucureşti, unde se imprimă astfel de formulare. În ciuda faptului că vechea autorizaţie este încă valabilă, dar nu o poate folosi, pentru că şi-a schimbat maşina, taximetristul se află în imposibilitatea de a-şi practica meseria, pentru că nu poate să intre în posesia autorizaţiei de taxi pentru noua maşină. „În situaţia mea sunt mai mulţi taximetrişti din Craiova care îşi înlocuiesc maşinile cu altele noi în această perioadă. Noi nu putem lucra de mai bine de o lună, însă avem cheltuieli de susţinut“, a mai spus craioveanul.

Taximetriştii solicită primăriei o dovadă pentru a putea lucra

Lucrătorii din domeniul taximetriei care nu îşi pot ridica noile autorizaţii solicită primăriei o soluţie provizorie. Taximetristul care s-a adresat GdS a precizat, inclusiv în numele colegilor săi care aşteaptă autorizaţiile de la municipalitate, ca pe perioada în care nu le pot elibera autorizaţiile de taxi să le elibereze o dovadă că actele lor sunt în regulă şi că îndeplinesc toate condiţiile pentru a practica taximetria.
GdS s-a interesat de situaţie la Primăria Craiova. Lucian Prejbeanu, care este consilierul primarului urbei, a precizat că imprimatele respective au fost comandate la Imprimeria Naţională încă din luna februarie, însă nu au venit până acum. El a mai spus că „situaţia se va rezolva până la finele acestei sptămâni, cel târziu la începutul săptămânii viitoare“, când se estimează că vor veni formularele de la Imprimeria Naţională.
Referitor la dovada solicitată de taximetrişti de la primărie, consilierul primarului a explicat de ce nu li se poate elibera taximetriştilor un astfel de document: „La fel ca alte instituţii ale statului, şi Primăria Craiova trebuie să respecte legea, în ceea ce priveşte autorizaţiile“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS