14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCocker sfâşiat de doi câini din rasa Amstaff (VIDEO)

Cocker sfâşiat de doi câini din rasa Amstaff (VIDEO)

Un cititor GdS a sesizat faptul că un căţeluş Cocker a fost atacat şi aproape ucis de doi câini Amstaff (American Staffordshire Terrier), care ar fi fost încurajaţi chiar de stăpânul lor să atace. Incidentul a avut loc în cursul zilei de 5 martie, în zona sălilor de sport din apropierea stadionului „Ion Oblemenco“. Craioveanul a postat pe pagina sa de facebook imaginile surprinse de camerele de supraveghere montate pe proprietatea sa, în care se observă atacul celor doi câni. Mai exact, în imaginile surprinse se vede cum cei doi câini Amstaff ies din curtea unui vecin, care ieşea cu o dubă pe poartă. În scurt timp, cei doi câini observă un Cocker şi îl atacă, iar după câteva secunde se alătură atacului un al treilea câine, din altă rasă. Cititorul GdS a susţinut că cei doi câini Amstaff „sunt încurajaţi să atace un biet Cocker. La minutul 3:18 sunt aplaudaţi de vecini. Câinii nu sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică şi nici la poliţie, nu sunt sterilizaţi, trecătorii nu sunt avertizaţi că în acea curte sunt câini deosebit de periculoşi, care adesea sunt liberi pe domeniul public şi asmuţiţi pe alte animale, aşa cum se vede în film“, a explicat cititorul GdS.

Proprietarul câinilor a primit o amendă de 500 de lei

Întrebaţi despre această situaţie, reprezentanţii IPJ Dolj spun că proprietarul câinilor a fost amendat pentru că nu a luat măsuri să împiedice atacul acestora. „La data de 5 martie, poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Poliţie Craiova au fost sesizaţi de un bărbat de 63 de ani, din Craiova, cu privire la faptul că mai mulţi câini, ce aparţineau vecinului său, i-au atacat câinele. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit faptul că animalele respective ar fi scăpat din curtea proprietarului acestora, un bărbat de 67 de ani, din Craiova. Având în vedere abaterile constatate, poliţiştii au sancţionat contravenţional bărbatul care nu a respectat prevederile OUG nr. 55/2002, privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, neluând măsuri de împiedicare a atacului canin asupra unui animal domestic“, au explicat poliţiştii doljeni.
Aceştia din urmă mai spun că vor continua cercetările pentru a stabili dacă cei doi câini Amstaff sunt deţinuţi în condiţii legale.
Potrivit OUG nr. 55/2002, neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul său, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic, se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei.

Ce spune legea

OUG nr. 55/2002 clasifică în două categorii câinii periculoşi. În categoria I intră câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor, iar în categoria II intră câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Proprietarii acestor rase de câini au obligaţia să-i înregistreze la Asociaţia Chinologică Română şi să inscripţioneze, în mod vizibil, la intrarea în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul „Câine periculos“. De asemenea, proprietarii de câini din cele două categorii au obligaţia să depună la sediul poliţiei o adeverinţă eliberată de Asociaţia Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui în cele două categorii, plus o declaraţie pe propria răspundere care cuprinde numărul de identificare al câinelui şi efectuarea vaccinării antirabice.
Potrivit oamenilor legii, la sfârşitul anului trecut au fost verificaţi peste 2.500 de proprietari de câini periculoşi din judeţul Dolj, iar în urma acţiunilor au fost aplicate amenzi în valoare totală de peste 12.000 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS