12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste o sută de incendii de vegetaţie uscată de la începutul anului

Peste o sută de incendii de vegetaţie uscată de la începutul anului

De la începutul anului și până în prezent, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj a intervenit pentru gestionarea a peste 100 de situații de urgență generate de incendiile de vegetație uscată. Numai în ultimele treo zile, pompierii au acţionat pentru stingerea a 56 de astfel de incendii izbucnite în mai multe localitați ale județului. Aproximativ 350 de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări. În majoritatea cazurilor, cauza a fost aceeași: utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. Din fericire, nu au existat victime, iar dacă focul nu a ajuns să cuprindă și locuințe, asta se datorează intervenției prompte a pompierilor.

Apel către cetăţeni

Pompierii fac un apel către cetățeni pentru a-i determina să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere! Arderile de vegetaţie sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi de până la 2.500 de lei. Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se efectuează numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă constituit la nivelul autorităţilor publice locale sau persoana desemnată în acest sens şi cu respectarea unor reguli şi măsuri pentru utilizarea focului deschis. „1. Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, pe timp de vânt, de uscăciune avansată este interzisă; 2. Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare; 3. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurând supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii; 4. Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea unor prevederi generale“, potrivit ISU Gorj.

Comuna Scoarţa se confruntă cu numeroase incendii de vegetaţie uscată

Comuna Scoarţa se confruntă de două săptămâni cu numeroase incendii de vegetaţie uscată. În ultima săptămână, aproape că nu a fost zi în care să nu fie semnalat un incendiu de vegetaţie uscată într-unul din satele componente ale comunei. Potrivit primarului din Scoarţa, Ion Stamatoiu, la fel ca şi în alte localităţi, şi în comuna pe care o păstoreşte destui cetăţeni folosesc focul pentru igienizarea miriştilor sau a grădinilor. Ulterior, incendiile sunt scăpate de sub control şi este nevoie de intervenţia echipajelor de pompieri şi chiar a echipelor de voluntari de pe raza comunei. Pericolul este major, având în vedere că focul poate ajunge la gospodării. Chiar şi duminică, primarul a participat alături de localnici şi de pompieri la stingerea unor incendii produse la vegetaţie uscată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS