11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrefierii ies și rămân în stradă pe termen nedeterminat

Grefierii ies și rămân în stradă pe termen nedeterminat

Mai multe sindicate care reprezintă aproape tot personalul auxiliar din instanţe şi parchete, afiliate la Federația PUBLISIND, alături de Asociaţia Grefierilor din România, anunţă proteste de amploare în lunile următoare dacă nu le vor fi soluţionate revendicările.
Federaţia PUBLISIND a întocmit chiar şi un calendar al acţiunilor de protest, începând cu 11 martie. Astfel, între 11 şi 15 martie, personalul auxiliar din parchete şi instanţe va purta banderole albe, urmând ca pe 15 martie să fie organizat un miting în faţa guvernului. De asemenea, începând cu 18 martie, personalul auxiliar va refuza să facă muncă suplimentară, iar din aceeaşi zi ar trebui să înceapă negocierea contractului colectiv de muncă.
Urmează ca în aprilie, la toate instanţele şi parchetele, să organizeze mitinguri în cascadă, iar în cursul lunii mai va fi organizat un miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate și conex, sindicatelor din sistemul penitenciar și din probațiune afiliate la Federația PUBLISIND.
Printre revendicările personalului auxiliar se numără adoptarea unui nou statut al profesiei, înființarea unei direcții de specialitate în Ministerul Justiției care să reprezinte şi să gestioneze din punct de vedere salarial și profesional cariera grefierilor, reanalizarea schemelor de personal din instanțele judecătorești și parchetele de pe lângă acestea și suplimentarea acestora cu 1.000 de posturi la nivel național, dar şi dotarea corespunzătoare a instanțelor și parchetelor din punctul de vedere al siguranței și sănătății în muncă.
În ceea ce priveşte veniturile, sindicatele cer eliminarea inechităților salariale, reanalizarea grilei de salarizare prevăzute pentru personalul auxiliar de specialitate și conex, dar şi exceptarea indemnizației de hrană, voucherelor de vacanță şi sporul pentru condiţii de muncă grele de la determinarea limitei de 30% a sporurilor şi altor drepturi.
De asemenea, sindicaliştii cer încadrarea instanțelor și parchetelor în categoria locurilor de muncă în condiții deosebite, dar şi pontarea și compensarea orelor suplimentare. OUG nr. 114/2018 prevede ca, în perioada 2019 – 2021, munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS