Cred în România (VI): Afacere cu gust de căpşune în patria cartofilorUn doljean a dezvoltat în patria cartofilor una dintre cele mai mari ferme de căpşune din judeţ. S-a întâmplat după ce 14 ani a muncit în străinătate. A decis să asculte chemarea fiului său, student la Agronomie, şi să investească în pământurile natale o mare parte din banii obţinuţi cu trudă în pribegie. Ferma de căpşuni a fost de departe cea mai profitabilă opţiune, iar în prezent aceasta se întinde pe cinci hectare şi produce fructe aproape tot anul. Aflaţi din articol povestea familiei Drăghici şi cum au ajuns căpşunele din Mârşani să aibă căutare în toată ţara.

Florin Drăghici a dezvoltat în patria cartofilor una dintre cele mai mari ferme de căpşuni din judeţ (Foto: Lucian Anghel)

La cei 50 de ani pe care îi are, Florin Drăghici a aflat ce înseamnă gustul amar al muncii peste hotare, în timp ce în ţară i-au rămas fiinţele cele mai dragi: copiii. Aceştia erau mici când a decis să plece, iar despărţirea a lăsat urme adânci şi de o parte, şi de alta. „Am plecat în Italia pentru că nu mai puteam să fac faţă aici. Mă ocupam de agricultură şi am decis împreună cu soţia să luăm drumul străinătăţii. Avem doi copii, cel mic avea atunci şapte ani, cel mare – nouă. Nu se mai putea trăi aici. Pusesem 100 de hectare de grâu, pierdusem tot şi am luat drumul străinătăţii“, povesteşte cu lacrimi în ochi Florin Drăghici, din Mârşani. După 14 ani, au hotărât că trebuie să se întoarcă acasă. „Copiii ne-au spus că nu mai pot trăi fără noi şi ne-au chemat acasă. Unul dintre fiii mei este student la Agronomie şi ne-a spus că se pot face bani şi din agricultură. Ne era teamă de România, ştiam ce este aici, dar am decis să venim“, a adăugat bărbatul.

Aşa a început totul. În urmă cu patru ani au închiriat două hectare de teren şi au început să cultive căpşuni. În primul an, investiţia s-a ridicat la 20.000 de euro. Afacerea a demarat cum nu se poate mai prost, însă. „În cultură a intrat un parazit, care a mâncat rădăcinile plantelor. Investisem 20.000 de euro şi, de disperare, am plecat înapoi în Italia. După trei luni mi-au telefonat soţia şi fiul şi mi-au spus că au găsit o soluţie şi şi-au revenit plantele“, a mai spus bărbatul.

„Nu poţi face agricultură fără tehnologie“

În primul an, a obţinut producţii de 30 de tone de căpşune la hectar, iar cerinţa pe piaţă era foarte mare. Fructele din Mârşani au ajuns pe mesele doljenilor, dar aveau căutare şi în alte judeţe. „Când am ieşit la piaţă, era coadă. Toată lumea voia căpşune. Aveam clienţi de la Timişoara, de la Cluj“, a spus Florin Drăghici. Văzând succesul de care se bucură afacerea sa, a decis să se dezvolte. Pe lângă faptul că a mărit suprafaţa cultivată, a mizat şi pe mai multe soiuri, astfel încât să recolteze eşalonat şi, practic, să aibă producţii aproape tot anul. „Am hotărât să plantez cinci hectare, două se coc primăvara, două în august şi restul toamna, deci voi avea recolte tot anul. Avem însă şi daune pentru că primăvara vine cu brumă şi afectează mai mult de jumătate din cultură, din acest motiv o protejăm cu agril. La început am plantat soiuri din Italia, apoi am optat pentru soiuri de la Staţiunea din Piteşti“, a spus fermierul din Mârşani. Pentru cultura din acest an, a dublat investiţiile. „Anul acesta am investit cam 40.000 de euro, pentru că nu poţi face agricultură fără tehnologie. Am cumpărat motosape, maşini de erbicidat, administrăm şi îngrăşământ natural din ferme, avem contract cu o societate care produce găini ouătoare şi resturile pe care le produc le luăm noi. Avem şi stupi, pentru polenizare“, a spus bărbatul.

Mare parte din investiţii s-au făcut cu fonduri obţinute de la Uniunea Europeană, prin măsura 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, pe care a accesat-o fiul lui Florin. Prima tranşă de bani s-a ridicat la 30.000 de euro şi mai trebuie să primească 10.000 de euro. „Am căutat să investesc în produse bune pentru că altfel nu poţi face fructe de calitate. Anul acesta, dacă nu avem dăunători sau probleme, sperăm să ajungem la producţii de 20 – 30 de tone la hectar. Anul trecut, umpleam lădiţele la fiecare 30 de centimetri“, a spus Florin.

Anul trecut, Florin Drăghici a obţinut producţii de 30 de tone de căpşune la hectar;

„Dacă toţi românii ar face ce fac eu, nu am mai importa căpşune“

Primele fructe se vor coace peste aproximativ o lună şi vor ajunge pe pieţele din întreaga ţară. Mare parte din producţie va ajunge însă la angro. Cu toate acestea, preţul rămâne unul bun. „Noi suntem mulţumiţi şi, chiar dacă avem pierderi, se câştigă. La angro, vindem cu 10 lei kilogramul de căpşune şi 15 lei pe piaţă. În noiembrie le-am vândut şi cu 17-20 de lei kilogramul“, a mai spus Florin.


De vânzarea la piaţă se ocupă soţia lui, Luiza. Femeia spune că la început i-a fost dificil să îi convingă pe clienţi că fructele pe care le comercializa erau produse în propria fermă. „Oamenii nu credeau că fructele sunt produse la noi, credeau că sunt din afară. Ulterior s-au convins. Este foarte multă muncă, dar şi satisfacţia este pe măsură“, a spus Luiza Drăghici, de 44 de ani.

Problemele apar însă atunci când au nevoie de forţă de muncă. Negăsind oameni care să îi ajute, multe dintre activităţi le fac singuri. „Când se coc este cel mai dificil, atunci trebuie să găsesc ajutor, şi îmi este foarte greu. Anul acesta vreau să merg la Inspectoratul Teritorial de Muncă şi să găsesc nişte oameni pe care să mă pot baza. Şi eu, şi soţia suntem învăţaţi cu munca. Am dus o viaţă de sclav dincolo, dar numai muncind ai realizări. Dacă nu munceşti, nu ai. Dacă toţi românii ar face ce fac eu, nu am mai importa căpşune“, a afirmat Florin.

De aceeaşi părere este şi soţia lui, Luiza. „Şansa acestei ţări ar fi foarte mare dacă tinerii ar vrea să muncească. Sunt însă mulţi care nu vor să facă sacrificii. Din acest motiv ajungem să importăm, pentru că nu muncim“, a spus femeia.

„În orice ţară am pleca, suntem tot nişte străini“

Faptul că afacerea a fost una profitabilă, precum şi susţinerea de care a beneficiat prin intermediul fondurilor europene sunt doar câteva dintre argumentele care îl determină să continue.

În viitor vrea să se dezvolte, să achiziţioneze o linie de procesare, dar şi să încerce să obţină finanţare pentru a cultiva căpşuni în solarii. Este, de altfel, şi sfatul pe care îl dă tinerilor care mai cred în România: să se dezvolte pe plan local. „Înainte era greu, pentru că nu erau fonduri europene. Eu îi sfătuiesc pe tineri să se informeze, să acceseze fonduri europene şi să se dezvolte. Pentru ei este cea mai bună soluţie pentru că în orice ţară am pleca, suntem tot nişte străini şi nu ne vede nimeni cu ochi buni. Dacă eu aş fi avut facilităţile pe care le am acum, nu aş mai fi plecat o zi în străinătate“, a încheiat Florin Drăghici.

Dacă şi dumneavoastră cunoaşteţi oameni care cred în România şi pun o cărămidă la reclădirea ei, trimiteţi-ne povestea lor pe adresa de e-mail [email protected]Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 martie 2019

Actualitate

» 140 de radiografii au fost găsite ascunse în vestiarele a trei medici de la Spitalul Județean de Urgență Slatina
» Educatoarea de la Braşov care a lovit și încuiat în debara un copil de 5 ani şi-a dat demisia / Ancheta confirmă acuzațiile „în parte”
» Viorica Dăncilă l-a readus pe Victor Negrescu în Guvern, în calitate de consilier onorific
» Venezuela: Un cunoscut ziarist a fost reținut de serviciile secrete
» (Galerie Foto) Cea mai scumpă mașină din lume vine de la Bugatti
» Învățătorul din Iași care a corectat greșit tema unui copil, găsit vinovat de comisia de evaluare
» Protecţia Consumatorilor a amendat comercianţii de legume şi fructe
» Mai mulţi primari au anunţat că organizează proteste pentru drumuri mai bune
» Maseuzele de la un club erotic din București vor autostrăzi și se alătură demersului lui Ștefan Mandachi
» Poliţiştii locali au verificat magazinele de materiale de construcţii
» Brexit: UE, pesimistă, afirmă că s-a tras și “ultimul glonț” / Avertismentul lui Juncker: Nu va exista o a treia șansă
» ATENTIE la tentativele de inselaciune cu lozuri in plic falsificate !
» Declarația unică 2019, PFA și alte persoane fizice: Guvernul prelungește termenul de depunere
» Închisoare pe viaţă pentru craioveanca care împins o tânără în faţa metroului
» Vâlcea: Un şofer a fugit de la faţa locului după ce a provocat un accident rutier
» Interlopul Nuțu Cămătaru, eliberat condiționat în baza recursului compensatoriu / A executat un an și câteva luni din pedeapsa de aproape 6 ani
» Copiii din Italia vor fi trimiși acasă dacă nu sunt vaccinați, după intrarea în vigoare a noii legi
» Rezolvarea subiectelor la matematică la simularea evaluării naționale, clasa a VII-a. Prof. Roxana Goga: „La geometrie trebuia să gândeşti mai mult”
» Ce beneficii primesc angajaţii români în funcţie de domeniul în care lucrează
» Un avion a fost nevoit să se întoarcă la sol pentru că o mamă își uitase copilul: ”Domnul fie cu noi. Putem să ne întoarcem?”
» Tir răsturnat într-un sens giratoriu
» Eroare în subiectele la română de la simularea evaluării naționale. O poezie a lui Heinrich Heine, atribuită lui Șt. O. Iosif / Critic: „Ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen”
» Subiecte la matematică la simulare evaluare națională 2019. Testele primite de elevii din clasele a VII-a și a VIII-a

Dolj

» 3.000 de fermieri doljeni şi-au cerut subvenţiile la APIA
» Suspiciuni de fals şi abuz în serviciu la DSP Dolj
» Pușcărie pe viaţă pentru crima de la metrou
» Facturi uriașe la întreținere pentru craioveni
» Întreruperi energie electrică de mâine

Gorj

» Scandalul privind numirea unui director la CSM Târgu Jiu continuă
» Localnicii din Scoarţa, supravegheaţi video de autorităţile locale
» Încep lucrările de reabilitare a Casei memoriale „Iosif Keber“

Sport

» Sorin Cârţu, preşedinte cu acte şi cu entuziasm
» Fotbal / Fedele şi Meza Colli, trimişi la echipa a doua
» Fotbal / Sorin Cârţu: Suntem din nou împreună! (VIDEO)

Bani & Afaceri

» Cum obţii 20.000 de lei de la stat pentru panouri fotovoltaice

Sanatate

» Rodia, fructul minune cu cea mai mare cantitate de antioxidanți
» Prunele uscate, o bună sursă de potasiu

Educatie

» Profesor de limba română: „Greşeala de la simularea evaluării naţionale este impardonabilă“
» Subiecte mai grele la simularea de la matematică

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Avertisment de la Volkswagen:”Mașinile de oraș vor dispărea din cauza normelor de poluare!”
» 12 martie: Au fost puse în vânzare primele sticle de Coca-Cola
» Mucusul ar putea fi cheia pentru tratarea bolilor colonului si cailor respiratorii
» Celulita: Cauze, mituri, tratament
» Cele cinci tipuri de insomnie
» De la trenulețe la world wide web: inventatorul care a făcut posibil internetul așa cum îl știi azi
» 3 pași pentru a-ți găsi vocația
» Apple intră în competiție cu Netflix: Producătorul de iPhone-uri va lansa un serviciu de streaming video
» Volkswagen accelerează și anunță că va lansa 70 de noi modele electrice în zece ani. Compania avertizează că trecerea la ”electrice” va duce și la concedieri

Top